Lectie generala despre meserii

      4 comentarii pentru Lectie generala despre meserii

 Materiale folosite: planse, flashcards, fise de lucru, planse de colorat, figurine (cumparate de la Mihaela)

 

Fise de lucru folosite:

–  fise de lucru

alte fise de lucru

fise de lucru

–  planse de colorat

 

Mod de lucru:

Plansele de lucru de la editura Aramis si cartonasele de la Clever Book le avem de multa vreme si am scris despre ele la momentul potrivit asa ca nu voi relua acest subiect.

Din cand in cand, prefer sa reiau unele teme pentru a adauga noi informatii si pentru a recapitula. De data aceasta am combinat lectiile folosind figurine (circa 20-25 cm inaltime) special concepute pentru aceasta tema si fise de lucru printate de pe site-uri de hs. Asadar lectia a constat in recapitulare+completare in stil bilingv romana-engleza.

meserii2

Am inceput cu recapitularea si am folosit inclusiv figurinele. Am rugat-o pe Daria sa ii spuna lui Andrei in engleza denumirile, iar el sa „cupleze” fiecare fisa cu figurina respectiva si cu toate cartonasele complementare.

Dupa ce ne-am jucat asa un timp, am trecut la fisele de lucru in engleza.

meserii1

Am preferat mai mult varianta whorksheets a combinatiilor de cuvinte pentru ca am vrut sa ma asigur ca vor retine cuvintele respective. Intru-cat Daria este mult mai avansata decat Andrei la engleza, dar si la astfel de exercitii, am decis sa lucrez diferentiat: Andrei a avut fise mai simple unde trebuia doar sa gaseasca cuvintele intre literele amestecate, in timp ce Daria a avut de rezolvat si exercitii.

Aceste exercitii sunt aparte, este prima data cand gasesc astfel de fise. Pe de o parte sunt fise unde literele sunt amestecate si copilul trebuie in primul rand sa scrie corect cuvantul si abai pe urma sa caute varianta corecta in amalgamul de litere. Pe de alta parte am avut o si fisa unde a trebuit sa caute cuvintele amestecate printre litere, dar sa le cupleze in functie de subiect-verb-obiect.

Un exercitiu care le-a placut mult a fost pe stil integrame: aveau explicatia cuvantului si trebuiau sa scrie cuvantul corect in limba engleza.

Am printat si un joc la care am adaugat pioni si zar pentru a invata mai mult despre meserii.

meserii4

De cate ori vedeam ca se plictisesc ori obosesc, luam o pauza sau le dadeam sa coloreze plansele gasite pe un site romanesc.

Lectia a fost destul de lunga, am preferat sa facem pauze si sa o intind pe durata unei zile intregi.

Nu sunt adepta unor lectii intensive, dar cei mici doreau sa lucram si aproape ca au refuzat sa se culce la pranz de teama ca ne oprim.

Copiii sunt ca un burete si absorb informatiile cu mare nesat atunci cand vor sa invete, sa afle ceva.

Trebuie sa precizez (din noua) ca lectiile noastre nu au acea forma clasica de ore. La noi principala pozitie este ocupata de discutii. mereu joc rolul opus dorit de ei ca sa ii provoc sa caute raspunsul, sa isi dea singuri seama de raspuns si sa invete sa gandeasca singuri, logic, nu sa astepte de la mine informatiile.

Asadar, mi se pare important sa ajunga singuri la concluziile potrivite nivelului lor de gandire.

meserii

Cand lucrezi cu doi copii de varste diferite e important sa le acorzi aceeasi atentie ca sa inteleaga ca ii apreciezi la fel de mult. Eu ii privesc in ochi, nu fac altceva decat sa le vorbesc clar si la obiect, dar ii antrenez mereu sa fie un pic de competitie.

Spre ex, cand am facut un fel de brainstorming cu ei referitor la meseria de gradinar….am pus o fisa cu legume si am zis ca fiecare are 3 secunde sa imi spuna denumirea in engleza, dar pe rand. Cand am pus plansele cu frizerul si coafeza, le-am cerut sa imi explice cum se folosesc ustensilele si sa imparta cartonasele complementare intre cele doua planse motivand alegerea. Dar totul sub o mica presiune de timp! Nu mare! Suficient ca sa invete sa isi puna rotitele in miscare 😉

Avem multe alte materiale, dar mi s-a parut si asa prea mult si am decis sa ne limitam la atat…deocamdata!

Data viitoare, voi introduce jocuri de memorie, jocuri cu umbre si inca cateva surprize.Dar oricum, am pentru ei mai multe „lectii”pregatite cu figurine specifice fiecarei teme asa ca …..joaca abia incepe 😉

4 thoughts on “Lectie generala despre meserii

Parerea ta