Sambata am fost la un targ cu produse pentru ferme. Ca de obicei, aveam invitatie asa ca nu ne faceam griji referitor la intrare. Bine, se puteau cumpara si bilete, nu era asta problema. Cum de altfel s-a si dovedit cu multi dintre participanti.

Pentru fermieri, un astfel de targ reprezinta unul din prilejurile dedicate discutiilor cu reprezentantii firmelor de specialitate, posibilitatea de a testa utilaje, de a vedea produsele noi de pe piata…Exista o zona unde poti sa observi utilajele in actiune. O alta zona iti da ocazia sa vezi exact ce fel de grau, rapita, mazare, porumb etc ofera anumite firme …

In alti ani au fost si zone special amenajate pentru copii. Spre ex., anul trecut au avut teatru pentru copii si posibilitatea de a se deghiza in domnite si cavaleri….

Amuzant este si pentru copii pentru ca pot urca in tractoare, pe ATV-uri, in combine ca sa vada cum e….

Ce nu inteleg eu….

Mai frate…..unii aleg sa vina la targ….dau 20 ron pe bilet la intrare (copiii intra gratuit) si merg din stand in stand ca sa adune….pungi! Da, ati auzit corect! De nenumarate ori am auzit cererea :” dati-i o punga si lu’ asta micu’ „. Ce contine punga minune? Pliante!

Ok….sa recapitulam…..vin „taranii” (nu doresc sa jignesc pe nimeni de la tara, ci folosesc acest termen cu┬ásens figurativ) la targ, platesc 20 ron/bilet si merg cu „cersitul” din stand in stand ca sa primeasca pungi gratuite (!) cu pliante! Unele pungi poate contin pixuri sau brichete!

Sa va spun o chestie „amuzanta”?

Noi ne-am oprit la standurile cu care colaboreaza sotul meu atat pentru a-i saluta pe oamenii de vanzari, dar si pentru a discuta cu directorii firmelor (da, si eu ii cunosc pentru ca ne-am intalnit de-a lungul anilor). La unul dintre standuri (pentru cunoscatori este vorba de General Leasing), stateam de vorba cu managerul pe Romania. Asa se intampla….cand este vorba de fermieri cu state vechi, managerii generali vin la tine si stai de vorba la o cafea, un suc, o gustare….

Langa noi, la o alta masa, un grup de circa 7-8 persoane. Discutau cu directorul de zona pe care, de asemenea, il cunoastem. Dupa minute bune de discutie, ce s-a intamplat? S-au ridicat si au intins mainile asteptand sa primeasca pungile cadou!

Stati ca nu am terminat!

Ei au plecat, noi mai aveam de discutat, de stabilit niste date de colaborare, a mai durat….Evident ca au fost implicati si cei mici in discutie pentru ca asa se intampla….copiii fermierilor sunt, de obicei, cei care atrag atentia managerilor din motive de marketing daca vreti. Pentru mine e ok pentru ca au ocazia sa invete sa discute afaceri, sa isi dezvolte personalitatea si intra in contact cu feluri diferite de oameni.

La final, au primit cate o sapca rosie cu sigla firmei (ceea ce am inteles ca se oferea doar fermierilor, nu vizitatorilor obisnuiti – poate gresesc, dar nu cred pentru ca ce urmeaza o dovedeste).

Au multumit, am plecat….

La distanta de cateva standuri ne-am intalnit cu grupul care fusese la acelasi stand…..Ne-au recunoscut imediat, au vazut sepcile de pe capul copiilor (amandoi au vrut sa le poarte imediat ­čśŤ ) si …..doi dintre ei au fugit efectiv spre standul firmei ca sa vada daca obtin sepci rosii!

Habar nu am daca au obtinut! Recunosc ca nu ma intereseaza subiectul, ci doar motivatia absurda pentru care au ocupat timpul directorului de vanzari ….

Stati ca nu s-a terminat!

Mai departe, ne-am oprit la o firma care a aparut recent pe piata si care aduce un plus de noutate…produse ecologice pentru fermieri. Sotul a discutat cu ei un timp, noi ne-am facut de lucru in alta parte….La plecare, managerul i-a oferit o punga si o umbrela verde imensa (e drept ca incepuse sa ploua)….Cativa „domni” din grupul vesel ne-au observat cu umbrela si au inceput sa comenteze ca ei nu au primit…dar si-au luat coada intre picioare (scuze expresia!) cand au constatat ca nu putea discuta in limba romana cu reprezentantii firmei respective.

Astfel de exemple au fost mii si sunt mereu.

Cunosc oameni de vanzari de la firme de profil care se gandesc cu dezamagire ca urmeaza un targ pe profil si ca multi oameni le vor ocupa timpul doar ca la final sa ceara o punga plina cu pliante si sa se planga ca la alt stand au mancat sa zicem alune si au baut bere, iar la standul respectiv le-au oferit suc ori apa.

A, cand zic „stand” sa stiti ca ma refer la corturi profesionale, la instalatii pe profil metalic sau la rulote profesionale pentru firme.

Dincolo de disperarea asta de a obtine pungi peste pungi, macar se aleg cu privitul si, uneori, urcatul pe utilaje si cateva poze.

In rest…..noi sa fim sanatosi ca cine stie ce idei le mai vin la alte targuri si poate pleaca cu cort cu tot!

targ