I.R.En. – Sandra Coroian

Cand incepi sa citesti „I.R.En.”, prima idee care iti vine in minte este…MATRIX!

Dar nu! Nu e asta sau nu doar asta, mai bine spus!

Am tot spus ca voi incerca sa scriu altfel de prezentari de carte, dar cumva este greu uneori sa scrii argumente pro si argumente contra citirii unei carti.

Sa vedem…voi incerca mai degraba sa va spun impresiile mele, cu bune si cu mai putin bune (nu sunt multe) ca sa va faceti o idee despre carte:

 • o lume in care oamenii se ghideaza dupa 5 coduri: Iris/, <Tel’hel>, =Mien, [Daikim] si //:Pastel
 • exista Healeri, Mediatori, Comandanti, 5 Supremi, oameni….
 • Cehel este Healer si are un Mediator personal, pe Jason
 • Mun este un baiat din lumea …artistilor sa zicem asa….care este acea „carte” ce schimba jocurile

Cartea este scrisa intr-un mod foarte …intens!

La un moment dat simti ca te sufoci cu atatea schimbari de directie, locatie si explicatii, dar realizezi rapid ca este ceva deliberat din partea autoarei, ca este o carte complet diferita de orice altceva.

Cred ca ideea acestei carti s-ar regasi si mai bine intr-un film tocmai prin prisma acelor schimbari de situatie, locatie, actiune, introducerea altor personaje.

Aproape fiecare capitol ne pune in situatia de a descoperi alta fateta a lumii in care se desfasoara actiunea, dar, mai important, ne pune in situatia de a incerca sa intelegem ceva important: exista mai multe lumi, mai multe realitati, mai multe …adevaruri!

Depinde efectiv de modul in care Cehel descopera totul prin intermediul altor personaje ori actiuni la care participa ori este impinsa sa participe.

As vrea sa spun ca lumile prezentate par a fi reale, dar si ireale….ca totul pare a fi un fel de poveste cadru….stiti voi…poveste in poveste in poveste…..

Pe masura ce este dat la o parte primul strat, mai descoperi inca un strat…

Cand crezi ca, in sfarsit, ai o idee despre ce se intampla in lumea respectiva si zici „gata!” de acum stiu /intuiesc ce se va intampla, Sandra Coroian schimba directia…nu la 180 grade pentru ca ar insemna sa fie ceva previzibil in sine, si intr-o directie unica!

Nu intentionez sa incerc sa povestesc ce se intampla in carte!

Ar fi absurd si chiar imposibil fara a da inutil de multe detalii si fara a povesti practic…toata cartea!

Nu ai cum sa rezumi o carte de acest in cateva paragrafe!

Dar pot sa va spun altceva….aceasta carte, privita din afara, te duce cu gandul la psihologia oamenilor!

Din punctul meu de vedere, cartea face parte din categoria science fiction!

Nu contest acest lucru!
Dar mai are un lucru esential: este exceptionala prin modul in care personajele, mai ales Cehel, reflecta lupta de a intelege ceva ce nu pare normal, real, corect.

De ce?

Simplul, dar complex!

Esti crescut intr-un anume mod.

Exista anumite reguli, norme, precepte dupa care te ghidezi si traiesti!

Mergand pe principiul educatiei si aplicatiei normelor invatate, ajungi sa traiesti potrivit unei mentalitati.

MENTALITÁTE, mentalități, s. f. Fel particular de a-și reprezenta lumea al unui individ sau al unei colectivități. – Din fr. mentalité.

sursa: DEX ’09 (2009)

Iti formezi practic niste tipare dupa care te ghidezi in viata si ajungi sa ai anumite prejudecati referitor la ce se intampla in jurul tau.

PREJUDECÁTĂ, prejudecăți, s. f. Părere, idee preconcepută (și adesea eronată) pe care și-o face cineva asupra unui lucru, adoptată, de obicei, fără cunoașterea directă a faptelor sau impusă prin educație, societate; prejudeț, prejudiciu. – Pre1 + judecată (după fr. préjugé).

sursa: DEX ’09 (2009)

Si din cauza sumei factorilor mentionati mai sus este foarte greu sa intelegi si sa constientizezi in interiorul tau ca realitatea poate fi alta.

Este usor sa spui ceva pentru urechile altora.

Cu totul alta este situatia cand este vorba despre capacitatea de a absorbi informatii noi, complet diferite, care te arunca intr-un abis pentru care nu ai niciun termen de comparatie care sa te ajute sa il definesti, sa il intelegi, sa ii intelegi rostul si modul in care te-ar putea ajuta sau nu.

Cam asa mi se pare ca se intampla si in aceasta carte.

Si daca am dreptate, atunci sustin ca aceasta autoare este geniala!

Va recomand aceasta distopie pentru a iesi un pic din cotidian, pentru a descoperi o categorie aparte si mai ales pentru a incerca sa iesiti din tiparele cu care ati fost obisnuiti toata viata!

DISTOPÍE (< fr.) s. f. Termen modern construit prin opoziție cu utopie și care se aplică unei lumi imaginate și negative. Printre creațiile distopice sunt mai renumite „Mașina timpului” a lui G. H. Wells, „1984” de G. Orwell și „Noi” de E. Zamiatin.

sursa: DE (1993-2009)

p.s.: Multumesc, Alexandra, pentru cadou!

11 Comments

 1. Multumesc din suflet pentru aceasta recenzie superba <3 Pot spune ca este cea mai frumoasa de pana acum <3 Iar pentru cei care se tem de „Sci-Fi” le recomand sa faca saltul, sa incerce sa citeasca I.R.En. si pe urma sa ne spuna daca este asa cum credeau.

 2. Mie imi plac cele romantice.

 3. Mda, eu ce sa mai zic? Imi placea si pana acum desi nu am citit-o. Acu mai rasucesti si tu cutitul in rana :))))))
  Dar lasa ca o citesc si eu :)))

 4. Bravos! Da e o carte care te face putin sa reflectezi la tine, la lumea ta, la felul in care te raportezi la ceilalti, la lumea inconjuratoare, la societate. Adevarul tau poate fi in contra adevarului altcuiva, pot coexista mai multe adevaruri in acelasi timp, pentru ca …ei bine, totul este relativ (subiectiv)!

 5. Daca am retinere in ceea ce priveste aceasta carte este tocmai faptul ca este SF. Iar daca aduce si cu Matrix, clar nu-i pentru mine.

  • Nu iti place sa citesti carti sf?
   Nu e problema. Fiecare cu gusturile lui. 😊
   Pe grup, vom avea o zi dedicata cărților sf si poate descoperi ceva care sa te atraga 😉

 6. Frumos că ai și explicat termenii, de utopie știam, dar de distopie nu auzisem.

Parerea ta

© 2017 Drumul vietii

Theme by Anders NorenUp ↑

Page generated in 0,786 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
%d blogeri au apreciat: