Nu ți-e somn, ursulețule?

Iata o carte frumoasa pe care noi o citim cu drag seara inainte de culcare 🙂 

Nu ți-e somn, ursulețule?

 

 “Nu ți-e somn, ursulețule?” este povestea care i-a adus succesul scriitorului irlandez Martin Waddell. Cartea, prin tonul blând al cuvintelor și prin candoarea ilustrațiilor realizate de Barbara Firth, reprezintă atât o fermecătoare poveste de culcare pentru copii, cât și o lecție de răbdare și înțelegere pentru părinți.

 

În miezul iernii, într-o pădure copleșită de zăpadă, Marele Urs și năzdrăvanul Pui de Urs se duc la culcare, după o zi de joacă. Marele Urs îl învelește pe cel mic în pătuțul său, așezat în cea mai întunecoasă și liniștită parte a peșterii. Însă nici povestea de culcare, nici lumina jucăușă a focului din cămin nu-l ajută pe ursuleț să adoarmă. Motivul este frica de întuneric. Marele Urs îi aduce, pe rând, trei felinare, însă Pui de Urs este încă speriat de întunericul care se zărește la gura peșterii. Atunci Marele Urs îi arată că nu are de ce să se teamă, mergând împreună afară. Ursulețul adoarme astfel în brațele părintelui său, mângâiat de razele lunii.

 

Temerile şi nevoile copiilor mici sunt cât se poate de reale şi concrete pentru ei. Când am scris despre ele, n-am avut nicio clipă intenţia de a le desconsidera sau de a le rezolva rapid printr-un happy-end forţat, cum fac multe poveşti. Deznodământul fericit trebuie să decurgă firesc din desfăşurarea poveştii. Orice poveste pentru copii trebuie să fie nu numai originală, amuzantă sau emoţionantă, ci şi… cinstită”, mărturisește Martin Waddell referitor la cartea sa.

 

Autorul irlandez s-a făcut remarcat prin cărțile sale pentru copii şi adolescenţi. Încă din copilărie, obişnuia să inventeze tot felul de întâmplări pe care le povestea celor din jur într-o manieră foarte captivantă, dupa cum îi place să-şi amintească. Pasiunea pentru poveşti nu l-a părăsit niciodată şi, după o scurtă şi neconvingătoare carieră de fotbalist, s-a întors la adevărata sa vocaţie, literatura. „Nu ţi-e somn, ursuleţule?” (Can’t You Sleep Little Bear?) este cartea sa de referinţă, iar pentru întreaga operă a primit în 2004 cea mai importantă distincţie care se acordă autorilor de cărţi pentru copii – premiul “Hans Christian Andersen”.

Cele două personaje prind viață datorită ilustrațiilor în acuarelă ale artistei britanice Barbara Firth. Nuanțele folosite, contrastul dintre albastrul întunecat al nopții și auriul focului și al lunii conferă căldură și seninătate poveștii. Traducerea este realizată de Andreea Demirgian, autoare de cărţi pentru copii şi realizatoare de emisiuni la Radio România Internaţional.

Cartea, recomandată copiilor între 2 şi 6 ani, este disponibilă pe site-ul editurii – www.carteacopiilor.ro, la preţul de 24 lei.

Despre Antoaneta 2266 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

2 comentarii publicate

  1. am cumparat si eu o carte de la Julia cu un ursulet care nu voia sa doarma, dar nu pentru ca ii era frica ci fiindca avea chef de joaca.;))

    • ai mei ma tot intrebau: „de ce ii e frica?” pentru ca lor nu le e teama de intuneric 😀 si,ca sa evit vreo idee de-a lor (mai adopta in gluma unele fraze din carti ca imi vada reactia),i-am pus sa il „convinga” pe ursulet ca nu poate adormi cu multa-multa lumina;la un moment dat se amuzau pe seama felinarelor….asa ca le trecusera ideile „marete” (s-au dus la ei in camere si si-au luat lanternele sa lumineze intunericul de acolo (de cate ori treceam pe langa ei le strigam „BAU” si radeau in hohote :)))

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,622 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: