S-a incheiat un semestru de scoala….(1)

Nu intentionez sa fac vreo structurare a situatie scolare, sa critic ori sa laud cadrele didactice. Fiecare are parti bune si mai putin bune. Important e sa nu facem comparatii pentru ca nu ar iesi neaparat bine tocmai pentru ca exista stiluri diferite.

Sa zicem asa…..am inceput sa apreciez mai mult ceea ce lucreaza Andrei la clasa. Am vazut caietul de vacanta (de fapt, au avut doar un capitol de lucru de acolo, restul in semestrul al doilea). Am inteles cat de avansati sunt …

Spre deosebire de alti parinti din blogosfera nu ma voi plange ca lucreaza la scoala. Nu lucreaza asa mult cum pare.

Am fost acolo si in timpul orelor, iar la ei la clasa se vede clar ca nu lucreaza mai mult timp decat e prevazut in programa.

Am inteles si mai clar de ce e necesar ca aceasta clasa pregatitoare sa aiba loc in cadrul scolii: e nevoie ca ei sa inteleaga structura orelor, sa invete sa respecte orele si pauzele…Am vazut cum isi gasesc tot felul de scuze pentru a iesi din clasa doar pentru a se duce la dulap sa isi caute…o jucarie …ori sa stea pe hol 1-2 minute…Sunt copii si pentru ei e ca la gradinita din anumite puncte de vedere.
Am vazut si cum incep orele de sport. Andrei nu participa pentru ca are ruptura de ligament la genunchi, dar vad cum vine profesoara sa ii ia din clasa si modul in care  a reusit sa ii determine sa nu mai sara pe scari (sunt totusi la etajul al doilea si e riscant), sa nu mai tipe, sa nu se impinga, sa o asculte.

Incet, dar sigur reusesc sa invete sa asculte de cadrele didactice de la scoala. Nu am vazut cum interactioneaza cu profesoara de engleza pentru ca nu am ajuns pana acum in acea perioada de timp, dar….anul viitor cred ca sunt mai multe sanse pentru ca vor avea 2 ore de engleza/saptamana. Daca nu stiti, in Bucuresti exista un program gratuit in cadrul caruia clasele pot beneficia de o ora in plus de limba straina pe saptamana. La fel se intampla si cu ore de sport (Daria este inscrisa la cursul de baschet spre exemplu).

Am vazut, insa, cat de calmi sunt cu profesoara de religie. Nu as fi crezut ca 30 de copii pot sta cuminti in banci, fara sa strige, sa asculte o doamna in varsta care pare mereu ametita cand o vezi, dar care e foarte calma si vorbeste extrem de incet….dar am vazut asta si am ramas….impresionata! Nu as fi crezut, daca nu as fi vazut (nu pot zice ca am auzit ceva pentru ca era o liniste in clasa de prima data am crezut ca sunt plecati si au inchis usa doar de forma 😛 )

De ce am spus ca am vazut cat sunt de avansati? Invatatoarea la care este Andrei are un stil interesant de lucru cu ei…au o multime de caiete de pe care lucreaza, au caiete, primesc fise de lucru printate de dansa….Au tabla magnetica unde doamna foloseste literele, cifrele, animalute etc, scriu cu markerul pe tabla….Nu lucreaza in acelasi timp de pe toate! Important e ca pic cu pic se invata si asa se vad progrese….invata sa asculte, sa respecte cand cineva vorbeste…invata sa lucreze in liniste (nu vorbesc despre Andrei, ci despre colegi de-ai lui care nu cunosc disciplina lucrului, unii din ei neavand activitate nici acasa, nici nu au fost la gradinita).
Ca sa nu incepeti sa aruncati cu nu stiu ce voi explica….Cand ma refer la disciplina gandurile mele merg spre urmatoarele idei: sa invete sa stea pe scaun in timp ce scriu/coloreaza/decupeaza etc; sa invete sa asculte ce li se spune, sa urmeze indicatiile date; sa invete sa isi asume niste responsabilitati marunte (stransul rechizitelor, realizarea temelor pe care le au – nu au cine stie ce, insa suficient ca sa fie pregatiti pentru ce urmeaza in anii de scoala)…

Poate va vine sa radeti, insa sunt copii care nu stiu aceste lucruri elementare….Ies din clasa fara sa spuna unde merg (este doamna atenta la ei si le atrage atentia, dar mai este si body-guardul care nu le permite sa plece de acolo)….Unele fetite isi iau foarfeca de lucru in mana si se plimba prin clasa, iar doamna intervine ca sa le explice pericolul….Si uite asa invatatoara devine si un fel de dadaca pana la urma pentru ca nu are incotro!

Si cum spuneam…nu ma voi plange…Nu lucreaza intens. Nu ii doare mana….Nu sunt lasati sa stea degeaba…Asculta muzica (la Andrei deja se vad progrese care nu erau vizibile la gradinita ; stie multe cantecele)..asculta povesti (toti copiii invata sa asculte si sa redea ceea ce li s-a citit)….uneori se uita la filmulete….

Au parte de piese de teatru, merg la circ….E o atmosfera care le place si asta conteaza mult, nu?

Sunt si aspecte care ma deranjeaza enorm la clasa lui Andrei, dar am mai scris despre unele din ele….despre altele prefer sa le tin inca separat de blog si sa sper ca se vor remedia in timp….Important e sa vad imbunatatiri…

Cuvantul potrivit pentru Andrei avand in vedere acest inceput de scoala ar fi….”acomodare” cu toti si toate…nu doar pentru el, ci pentru toti!

Despre Antoaneta 2257 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,872 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: