animal de companie dupa nasterea copilului

10 lucruri pe care trebuie să le știi când te muți la casă și nimeni nu ți le spune

10 lucruri pe care trebuie să le știi când te muți la casă și nimeni nu ți le spune

Dacă v-am povestit despre cele 10 lucruri pe care (încă) nu le-am făcut, am decis că e mai util un articol despre ce înseamnă cu adevărat să te muți la curte, în afara orașului. Nu voi insista să vă povestesc ce bine e și ce avantaje sunt pentru că toată lumea vorbește despre acest lucru. Mai degrabă vă povestesc despre experiența mea din două orașe, din ultimii 10 ani.animal de companie dupa nasterea copilului

1.curentul electric cade mai des decât la bloc

Am locuit 6 ani într-un oraș aflat la circa 15 km distanță de București. După prima iarnă, am înțeles rapid că este nevoie de generatoare de curent, de stabilizatoare tensiune Well, de pături suplimentare. Aici unde locuim acum, a căzut o singură dată curentul, tensiunea mai fluctuează, dar nu așa de tare și mult mai rar. Avem stabilizator de tensiune montat la centrală pentru că nu putem risca să se strice taman sursa de apă caldă/căldură!

2.trebuie să îngrijești curtea și să o întreții

E frumos când vezi în poze ce grădini frumoase au unii și cum își beau cafeaua afară, pe terasă. Dar e altceva să descoperi că acea grădină trebuie întreținută ca să arate așa. Nu e nimic ușor, gratuit ori simplu. Din greșeli înveți ce și cum să ai grijă de grădină.

3.este nevoie de pază și protecție suplimentare – câine, camere video de supraveghere etc

Nu e ca la bloc unde vecinii pot auzi dacă cineva intră peste tine în casă. Cam toată lumea are câine în curte. Din experiența mea și a altora, vă spun doar că nu e singura soluție și nu neapărat cea mai sigură. Hoții au devenit tot mai agresivi și șmecheri.

Ei folosesc fluiere speciale pentru câini, bucăți de carne cu somnifere ori chiar otravă. Sunt unii care omoară câinii. Puneți camere video pentru supraveghere, nu vă bazați doar pe câini. Ei păzesc curtea, teoretic sperie străinii….dar e bine să aveți dovezi ca să fie prinși cei care încalcă proprietatea privată.

4.cheltuielile sunt mai mari decât la bloc

Dacă aveți impresia că a locui la bloc e o corvoadă pentru că întreținerea e mare, în apartament e rece iarna, respectiv căldură vara….stați să vedeți cum e să locuiești la curte. Dacă ai făcut singur casa, cineva te-a sfătuit cum să alegi centrala/hidroforul, cum să izolezi etc. Nu mereu e așa cum spune teoria. Dacă vrei confort, plătești. În 10 ani, nu am avut o iarnă în care să nu plătim enorm la gaze pentru încălzirea camerelor.

5.vecinii nu prea respectă regulile de bun simț și orele de liniște, iar poliția nu face mai nimic

În primii 6 ani, locuiam într-o comunitate unde oamenii se cunosc de când se nasc și până mor. Adică…evident că aveau ce împărți, mai ales dacă se îmbătau. Dar…asta nu se întâmpla zilnic!

În ultimii 4 ani, am ales să locuim într-o zonă aparent liniștită. Primii 2-3 ani să zic așa am avut niște surprize neplăcute cu vecinul de lângă noi care asculta muzică aproape în fiecare noapte și, dacă îi atrăgeai atenția că urlă, ține petreceri 5 zile din 7 etc, se răzbuna.

Zgâria mașinile, făcea zgomot fix în dreptul geamurilor de la camerele copiilor etc. De mai bine de un an, “beneficiem” de așa zisa liniște. Avem liniște mai ales când nu are bani și stă cu familia pe la un apartament din altă parte. Avem liniște când e căutat pentru datorii de către clienții firmei lui și atunci e necesar să stea “ascuns”. Avem liniște de când i s-a spus ce se poate întâmpla dacă mai ține așa cu scandal.

6.infrastructura este importantă mai ales pe timp de iarnă când e mai greu cu deszăpezirea

Am văzut că sunt mulți care aleg să se mute la curte fără să ia în considerare că, pe timp de iarnă, e cam greu cu circulația. Sunt străzi care se inundă îngrozitor și zici că mergi cu barca pentru a ajunge la DN. Sunt străzi unde se deszăpezește după ore bune.

Noi avem norocul nu doar că stăm aproape de DN, dar și că avem o porțiune mică de circa 100 m de dat zăpada până la șosea. Nu ies vecinii noștri decât atunci când nu au încotro (și în prezent, numărul bărbaților din zona așa zis rezidențială unde stăm a crescut considerabil!), dar măcar se mobilizează de când sunt 3 bebeluși la ei în familii.

7.există multe magazine de cartier care sunt deschise mai mult decât în oraș, dar sunt un fel de cârciumi pline cu bețivi de la 6-7 dimineața

Acesta este adevărul pe care nu vi-l spune nimeni. Magazinele mici din orășelele de provincie sunt un fel de adunare obștească precum era în Moromeții. De dimineață până noaptea târziu se adună “bețivii satului” ca să scurgă și să lingă halbe și pahare de tărie. E drept că aici unde stăm noi nu există așa ceva, deci am scăpat de așa ceva. Unde am locuit înainte era un fel de regulă nescrisă a locului de a aduna fie babele la radio șanț, fie bărbații la interogatoriu. Nu vă lăsați înșelați. Bărbații bârfesc mai rău decât femeile.

8.nu ai acces direct la teatru, film, muzee; nu ai acces direct la parc și e cam greu cu plimbările pe străzi

Când te muți la curte, ți se pare super simplu. Iei mașina dacă vrei să mergi undeva. La urma urmelor nimic nu se compară cu statul la curte, nu? Nu-i chiar așa! Dincolo de faptul că trebuie să îți calculezi timpul ca să ajungi în diverse locații (și trebuie să iei în calcul tot felul de factori care pot să te întârzie), mai există și altceva.

Comoditatea. După un timp ajungi să te întrebi de ce ai merge în parc să te plimbi, dacă tot ai curte? De ce să mergi la film de 2 ori pe săptămână dacă ai antenă prin satelit și prinzi peste 1000 de canale? Și tot așa!

9.unii vecini au animale și e posibil ca mirosul să ajungă până la voi

La fosta noastră casă, aveam parte, din când în când, de diverse…mirosuri…Erau vecini care aveau păsări, dar și vecini cu vaci, capre etc. Este inevitabil … bate vântul și mirosul ajunge rapid la tine. Aici nu există decât un vecin care are câteva păsări, dar nu miroase deloc…doar zgomotul făcut de ele când se supără pe Rex că le vizitează (v-am povestit că e plimbăreț nevoie mare, nu?)

10. copiii vecinilor sunt pe măsura părinților

Când ne-am mutat aici, ne-am bucurat pentru că erau două fetițe cam de vârsta copiilor noștri. Eram obișnuiți cu gașcă de copii mereu la joacă așa că nu mi-am pus problema ca două fetițe să creeze probleme. Ce să vă spun? În 6 ani nu ni s-a întâmplat ce ni s-a întâmplat în câteva luni…

De la urcat cu picioarele pe mesele de plastic ale copiilor și trântit pe ele, lovit cu forță până le-au făcut praf (cu toate că încercam să vorbesc cu ele, iar reacția părinților a fost că așa fac ele când se enervează că nu li se face pe plac!!!) până la intrat în curte și în casă de câte ori aveau chef, indiferent de oră!

Și aici nu vorbim de copii de la țară (deși cunosc copii crescuți la țară care au un bun simț de te lasă fără cuvinte), ci vorbesc despre două fete crescute la oraș, duse la grădinița/școală în București. Dar…știți cum e…omul sfințește locul!

M-am întins cam mult, dar acesta este adevărul!

Cine locuiește la curte? Ați trecut prin ceva din cele enumerate de mine?

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

47 de comentarii publicate

 1. De 6 luni stau la casa si mi-a ajuns. Avantajul e ca e mai liniste, mult mai liniste decat la bloc si ai locul tau de parcare in curte.
  1. Cheltuielile sunt mai mari decat la bloc. Am platit doar gazul pe o luna cat pe doua luni la bloc cheltuieli complete.
  2. De intretinut este non-stop, nu ai timp sa stai. Am facut gratar de fix doua ori.
  3. Mirosurile de la vecinii care au animale sunt uneori groaznice si nu poti deschide geamul.
  4. Depinzi de masina. Suntem nevoiti sa avem doua masini. Am avut de cateva ori probleme cu una dintre masini si a fost groaznic: transportul in comun e insuficient, am apelat la prieteni si colegi.
  5. Magazine, teatre, cafenele, restaurante etc. poti vizita doar la oras, deci revenim la punctul 4.
  6. Vecinii te bat la cap cu te miri ce: sa le imprumuti o lopata, o masina de gaurit, o grebla etc.

  Personal m-as muta inapoi la bloc. La bloc aveam un magazin non-stop in cartier si inca vreo 5 care tin deschis pana la 22:00. Puteam sa mergem pe jos pana in centru in 40 de minute, gaseam taxiuri la orice ora din/in orice punct al orasului. Era mai greu cu parcarea si uneori se auzeau vecinii vorbind sau ascultand muzica, dar era un cartier linistit.

 2. E si frumos, dar si mult mai greu sa stai la curte e de munca mai mult. Acum, depinde si cat de mare e casa si curtea. Mie mi-ar placea sa stau intr-o casuta, mica si o curticica la fel de mica, dar nu la tara, undeva in oras sa am acces la restul facilitatilor pe care ti le ofera orasul.

 3. Am locuit si eu la casa si mi-a placut. Ce e drept, trebuie sa ingrijesti gradina, sa uzi florile, pomii, sa dai mereu cu matura, mai se strica un jgeab, mai se strica o tigla…sunt costuri suplimentare, intr-adevar + banii de benzina, pentru ca esti cumva dependent de masina oriunde ai locui in afara Bucurestiului!
  Nu ai aceeasi libertate de a iesi in mall la un film care se termina la ora 11 si poti lua un taxi pana acasa sau poti merge chiar si pe jos.
  Multumim de articol!

 4. Nici la bloc nu prea se respecta ora de liniste. Sa vezi ce fain este cand esti in sesiune si-ti porneste vecinul bormasina. In perioada cand trebuia sa dau BAC-ul iar mai apoi in fiecare sesiune ii apucau pe toti renovarile. Iar cu paza? La bloc au intrat noaptea peste noi in casa spargand geamul. Bine ca au fugit si nu ne-au atacat. Si acum imi aduc aminte ce spaima am tras. Cu deszapeyirea…. serviciul pblic nu asigura curatarea aleilor si trebuie noi locatarii sa facem partie. Ghici cine face? Batranii nu ii pui, dar cucoanele nu servesc ca raman fara unghii…. in schimb pandesc un loc deszapezit de parcare la care tu ai muncit nu gluma. Sa-ti mai amintesc de inundatii? 😀

  • Oh, când aveam bacul ori în perioada sesiunilor…vai de mine, numai noaptea învățam. Pentru licență am stat nopți bune să învăț, iar ziua abia prindeam 1-3 ore de somn pentru că cei de deasupra schimbau (iar) șapa din tot apartamentul.
   Când s-a născut Daria, la fel. Ne-am mutat la curte când avea fata 6 luni.
   De inundații nu mai zic nimic…am trăit tot ce se putea. Deszăpezit la fel (dar și aici e similar doar că porțiunea noastră e prima la șosea așa că muncim mult mai puțin)

 5. Eu am crescut la casă, destul de micuta , dar am fost fericită. Îmi doresc pentru copiii mei sa aibă o copilărie asemănătoare. Din păcate, timpul trece, copiii cresc si noi nu am făcut pasul cel mare. Uneori ma sufoc in bloc.

 6. Paintii mei locuiesc la casa, dar in oras. Nu consider ca esteun trai mai diferit decat la bloc. Ei nu am probleme cu curentul si nu imi aduc aminte sa le cada atat de des. Nici cheltuielile nu sunt asa mari comparativ cu cele de la blog. In schimb, consider ca este mai mult de munca

 7. Sunt nascuta si crescuta la tara , deci am stat la casa cu tot felul de vecini, si mai stiu ca mereu ai de munca pe langa casa. Din cauza caldurii m-am mutat la sora mea care are casa si gradina cu multi pomi in oras, nu la periferie. Liniste si vecini buni are, dar se scula foarte de dimineata sa faca anumite treburi afara pe care nu le putea face pe timpul zilei.

 8. Eu stau intr-un cartier de case, suntem doar 4 blocuri aliniate pe langa strada principala si restul case pe care n-a mai apucat Ceausescu sa le demoleze, asa ca ma simt un pic ca la casa. Canta lautarii aproape in fiecare seara pana dimineata, pentru ca la vilele din prejur s-a stabilit crema unor colorati si am cunostiinte temeinice a repertoriului lui Salam, Vijelie si alti guristi de renume. De fapt din cand in cand ii si vad cum presteaza, daca ma uit pe geamul de la baie. O bucurie!

 9. Si eu am nevoie neaparat de un asemenea stabilzator de curent. Zilele acestea am fost acasa la parintii mei si s-a nimerit fix acea perioada cu furtuni, iar curentul a fost intrerupt pentru vreo 2 zile, iar cei de la electricitate se faceau ca ploua. Nu mi se pare deloc corect ceea ce se intampla, asa ceva nu e normal. Cred ca singura varianta ar fi solutia mentionata de tine 🙂

 10. Eu am crescut la tara, pe langa bunici, si nu ii vedeam sa stea locului. Dar si aveau gospodarie mare (sa va dati seama, mamaia la 70 ani, vaduva si singura tinea 5 vaci). Asta e modelul meu. Personal asa pica am pe astia in ajutor social si cu tigara in gura, ca sunt de acord sa fie testati fumatorii si sa li se taie alocatia 😀
  In rest, confirm, care nu e harnic nu are ce cautat la casa: e permanent ceva de facut, dar ce satisfactie…. Adaug ceva ce nu ai mentionat: curatat curte dar si trotuar si drumul aferent. Nu o face altcineva decat daca platesc: la bloc la oras sunt taxele si asociatia acopera femeia de serviciu, la casa nu mai e asa. Aici intra iarba de tuns, frunzele galbene de strans ( 2-4 saptamani, zilnic), zapada de curatat ( aici imi aduc aminte de bunici care cum ningeau ieseau alternativ si zi si noapte, la 2 -3 ore, sa faca carare catre grajduri, fantana, casa vecina etc).

  Cu intretinerea si costuri nu ma pricep ca nu am platit inca la nicio casa, dar verisorii nostri + rude si-au facut casa si diferentele sunt de suprafata casei ( cei cu casa de 250mp platesc mai mult decat cei cu casa de 130mp), depinde de izolarea casei, depinde de proiectare si orientare la soare/vant, de marimea geamurilor, de intretinerea centralei, de pus incalzire in pardoseala sau nu etc . Plus am aflat ca la Bucuresti la bloc o parte din incalzire e subventionata direct la radet…

  • Da, asa este. Ai mult de curatat, de intretinut. Nu poti astepta sa faca altcineva. Chiar daca ai vrea sa ii platesti, tot nu ar veni decat pentru sume mari ca deh trebuie sa isi acopere tigarile si bautura!

 11. Nu m-as muta la tara nici sa ma tai, nu stiu cum este si cand vad din microbuzul de naveta casele de la tara, nu mi-as dori sa locuiesc acolo. Terenuri si case exista si in oras, n-am nevoie de jde metri patrati, ci doar de o gradinuta mica. Am avut casa in zona centrala a orasului, ca ne-a demolat Ceausescu, e partea a doua. Si nu ne-am confruntat cu ceea ce spui tu in articol, dar erau alte vremuri. Punctul 10 e valabil si la bloc, si cred ca si altele raman valabile si la bloc.

 12. Eu doar la curte am stat la viata mea si trebuie sa zic ca majoritatea lucrurile pe care le povestesti tu aici nu au existat si la mine. Deci as putea zice ca nu e chiar asa de rau sa stai la curte :p

  • Nu am zis ca e rau. Daca era rau, plecam inapoi la bloc acum 10 ani. Am zis ca exista si lucruri despre care nu se vorbeste. Totul pare idilic. Pentru tine nu pare diferit tocmai pentru ca nu stii ce inseamna locuitul la apartament. Asa cum un om care a stat toata viata la bloc nu are idee ce presupune ingrijirea unei gradini.

 13. De aproape 3 ani m-am mutat la casa in proximitatea Bucurestiului. Nu am regretat nicio clipa. Normal ca unele chestii sunt mai putin roz decat la bloc dar balanta inclina tot spre curte. Iarna, la gaze nu am plătit niciodata mai mult decat am platit la bloc. Este adevarat ca nu am o casa mare, din contra, una modesta, are 100 mp dar re o centrala buna, calorifere bune si ferestre de asemenea. De exemplu am stat 1 an de zile fara chiuveta la bucatarie si intalatie de apa la bucatarie pentru ca banii i-am alocat pentru un calorifer mai bun. Pur si simplu…este chestie de alegere. La mine se dezăpezeste si cu asta chiar nu am nicio problema. Se dă zapada mai repede decat in Bucuresti. Teatru, film, etc—in general mergeam rar si pe vremea cand eram in Bucuresti ia pt 5-6 iesiri pe an cred ca pot sa merg si pana la Sibiu, nu numai in Bucuresti. Eu sufar dupa magazine nonstop pt ca pe mine ma apuca prajituritul undeva dupa 11 seara si nu intotdeauna am ingrediente sofisticate in camara. In schimb m-am educat in ceea ce priveste cumparaturile, am invatat sa le planific si functionam la randament maxim…rar ajung la magazinele din sat si atunci pt ceva minuscul gen apa sau o rola de servete de bucatarie.

  • Da, legat de cumparaturi sa stii ca am invatat rapid sa am liste clare pentru a cumpara lunar/saptamanal ce am nevoie.
   E drept ca aici e diferit pentru ca avem 4 Mega Image in zona, Penny Market și Lidl. Plus Cora la 4 km distanta. Dar la fosta casa era dificil pentru ca trebuia mult de mers pana sa ajungi la Mega Image.

 14. Vai! Cat de bine au fost punctate toate. Cum locuiesc de vreo 3 luni la casa, exact asta cred si eu, sunt muuuuulte de facut, multe de intretinut, cand mai ai si copii mici apoi munca e zilnica …sau silnica. 😂 Daca nu te superi voi dau share la articol si iti voi raspunde intr-un altul despre experienta mea.

 15. Eu locuiesc la casa, dar nu am avut problemele mentionate de tine, Curentul e ok, curtea da, trebuie ingrijita, dar e o placere si o relaxare. Vecinii sunt nesimtiti cam peste tot. Si la bloc, si la casa 🙁
  Cheltuielile să stii ca la noi au fost destul de mici, iar infrastructura e brici, tocmai s-a reasfaltat, iar iarna se curata mai des decat in oras 😀

  • La prima casa, plateam circa 3000 ron/luna la gaze. Ca sa iti faci o idee de ce am zis ca e mult. La casa de acum, suprafata e mult mai mare, dar costa un pic mai putin decat la cealalta.
   Soseaua principala se curata foarte bine, pana la asfalt. E chiar mai bine decat in Bucuresti. La noi e zona rezidentiala (sa zicem) si nu intra utilaje. De aceea am zis ca dam singuri zapada. Dar sunt zone in acest oras unde nu se intra la deszapezit decat dupa cateva ore bune.

 16. Visul meu era să locuiesc la casă. După mai multe păreri de la prieteni care locuiesc la casă am hotărât că îmi priește viața la apartament, în centrul orașului, cu supermarket peste drum și cafenele, mall la 5 minute distanță. Voi renova unul dintre balcoane pentru a-l face mai primitor, să am un loc unde să-mi savurez cafeaua și să mă bucur de liniște.

  • După 10 ani la casă, îmi e greu să mai stau la bloc (la fel și familia). Cred cu tărie că există și zone mai…curate și liniștite. Și la bloc sunt multe de făcut, sunt probleme cu vecinii/inundațiile etc.
   Pro și contra ca peste tot.
   Din punctul meu de vedere, mulți oameni ar trebui să știe în ce intră înainte să facă un credit ca să se mute la curte. Nu oricui îi priește așa ceva. Sunt multe de făcut, sunt alte cheltuieli. Am văzut destule situații în care au făcut credit și apoi au regretat enorm că au făcut acel pas pentru că nu le spusese nimeni ce înseamnă toate acele lucruri.
   Noi am trecut prin destule încât să știm ce dorim să facem/schimbăm ca să ne fie bine.
   Dar cei care sunt la început…mai bine să fie avertizați că ceea ce scrie în reviste și ceea ce văd în poze pe fb nu e chiar așa roz și frumos, cu fluturi și nori pufoși.
   Important e ca fiecare să își cunoască limitele, dorințele și posibilitățile financiare.

 17. ce bine pica articolul! Tocmai imi zicea ieri o tipa ce bine de mine ca stau la curte ca am vita de vie si plante. Cand i-am zis ca trebuie udate zilnic, curtea maturata si alte cele, a zis ca mai bine sta la bloc 😀

  • 🙂 )))
   Acum câțiva ani, era un grup format din câteva tipe. Cele mai multe locuiau la bloc și visau la casă. La un moment dat, două din ele au venit cu ideea de a se oferi să meargă la casele celorlalte să se bucure de aer și soare 🙂 ))) ba încă să culeagă fructe și legume ca să ajute.
   Sincer, am râs pe rupte la faza respectivă pentru că prevăzusem așa ceva. Mulți cred că pot fi nesimțiți și să se autoinvite, să profite de munca altora sub pretextul prieteniei și al dorinței de a stârni mila că e tare greu la bloc. Eu stătusem deoparte de ele pentru că eram sigură că acolo urmau să ajungă acele discuții. Așa că să vezi ce rapid nu au mai fost prietene când li s-a spus că nu are nimeni timp să stea la soare și la aer când e de muncă în curte. Și că oamenii vor să se bucure de aer și soare alături de familie și prietenii adevărați, nu de cei interesați 😉

   • vara stau la tara,impreuna cu sotul,unde m-am nascut eu.Aveti mare dreptate cu betivi,manele,copii needucati.Marea majoritate 70 la suta nu muncesc,iar cei care muncesc sant blamati.Desii avem pensii rezonabile noi muncim mai mult decat cei cu ajutorul social.Pur si simplu stau ,sant drumurile,santurile izlazurile pline de balarii nu intereseaza pe nimeni.Incep sa ma enervez,cam atat.

    • Din păcate, acesta este adevărul. Nu prea muncesc și nici nu le place să muncească. Cei care vor să facă ceva, au preferat să plece în Grecia la muncă. Ceilalți preferă să se ducă cu ziua, dar asta numai când nu au alocațiile copiilor să le toace pe băutură și țigări.
     Au învățat și copiii să ceară și să se văicărească că nu au (tot un fel de cerșit) Degeaba le dai de milă pentru că îi vezi pe acei copii cum se duc la magazin să cumpere băutură și țigări pentru părinți.
     Sunt multe de spus din păcate.

     • Eu am 29 de ani, sunt singur, plecat în străinătate dar vreau sa ma întorc în România , sa mi cumpăr o casa în comuna natală. Acum ma gândeam dacă se merita sa mai stau la tara. Mi as lua ceva și la oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.