a face un credit

4 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a face un credit

4 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a face un credit

Dacă am fi foarte severi cu noi înșine și chiar brutali în a spune adevărul, am putea categorisi bunurile pe care le cumpărăm în bunuri de care avem nevoie și bunuri de care nu avem nevoie. De fapt și în categoria bunurilor de care avem nevoie am putea găsi produse de care credem noi că avem nevoie, dar care în realitate sunt doar un moft.

Psihologii chiar au găsit că există o adevărată, hai să nu-i zicem boală, dar tulburare, numită febra cumpărăturilor, care-i afectează pe majoritatea oamenilor, inclusiv pe mine sau pe tine cel care citești. Pe de altă parte însă s-a descoperit și faptul că, după ce cumpărăm ceva ce ne-am dorit mult, interesul și satisfacția oferite de produsul respectiv, se „topesc” destul de repede, șocant de repede.a face un credit

De ce am început așa acest articol în care vreau să îți vorbesc despre creditele? Pentru că de la această întrebare trebuie să pornească analiza oportunității luării unui credit: chiar am neapărată nevoie de produsul respectiv?

Desigur există unele bunuri de care chiar avem nevoie, cum ar fi o casă. Pentru achiziția unei case decizia trebuie cumpănită bine, iar creditul (ipotecar) poate fi luat pe termen lung. Garantarea se va face chiar cu bunul cumpărat. Dar nu despre creditul ipotecar vreau eu să scriu aici, pentru că acesta este cu totul altceva, însemnând planificare pentru viitor.

Deși creditul are mai multe forme (vezi AICI ce înseamnă un credit și de câte feluri sunt acestea) articolul de astăzi îl scriu cu gândul mai mult la un credit de nevoi personale, care se ia pe termen scurt . Pentru că este unul dintre cele mai folosite dar și pentru că aici apar și majoritatea problemelor pe care le întâmpină cei care iau credite, una dintre probleme fiind supra-îndatorarea.

Acest fapt înseamnă că vei da un procent prea mare din venitul (salariul) tău pe rate și vei fi la limita supraviețuirii, dacă nu ești chibzuit. O perturbare financiară, cum ar fi creșterea dobânzilor, a cursului de schimb (în cazul creditelor în valută), sau pierderea locului de muncă, te vor afecta serios, punându-te în situația de a nu mai putea achita ratele.

4 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte de a face un credit

Iată cum să procedezi ca să iei această decizie de a te împrumuta?

1. Răspunzi la întrebarea: chiar ai nevoie de produsul respectiv? Dacă ești fotograf și vrei să-ți cumperi un aparat mai performant mi se pare în regulă. La fel dacă ești informatician și vrei cel mai performant computer. În aceste cazuri poate chiar vei câștiga mai mulți bani dacă vei folosi produse de ultimă generație. Mi s-ar părea însă deplasat dacă te-ai îndatora cu salariul tău pe șase luni doar ca îți iei un telefon. Crede-mă, se poate trăi foarte bine și cu un telefon mult mai ieftin.

2. Ai decis că vei lua creditul, deci te vei îndatora. Ce fel de credit vrei? De obicei, cele fără garanții sunt mai scumpe, adică au dobânzi mai mari și vei da mai mult înapoi.

3. Informează-te ce comisioane sunt. Caută o instituție onestă, care îți spune clar, de la început, cât vei da înapoi, cumulând dobânzile cu comisioanele lor. Adică vei dori să nu existe „costuri ascunse”, clauze din contract scrise „cu litere mici”, dar care s-ar putea să îți facă mari probleme pe viitor. Cu alte cuvinte, caută o instituție serioasă. Poți să te documentezi singur, de pe internet de exemplu, dar poți întreba și prietenii.

4. Fii sigur că ai venituri care să-ți permită să plătești ratele la timp. Și ai mare să faci asta ca să nu plătești în plus penalizări. În acest fel vei păstra și o bună relație cu instituția care te-a împrumutat, vei fi un client corect și poate, altădată la nevoie, vei mai lua un credit de la ei, în condiții avantajoase, că doar ești un om serios cu care se poate face o afacere…

5. Eu personal încă nu am avut nevoie să fac un credit de nevoi personale dar mă folosesc foarte mult de cardurile de credit, îmi cumpăr doar produsele de care am nevoie și achit ratele în termen. Astfel, fiind client corect, banca mereu mi-a mărit limita sumei pe care o pot cheltui, dar nici așa nu am exagerat ci „m-am întins cât îmi este plapuma”.

Tu cum procedezi? Ai făcut vreodată un credit de nevoi personale? Cum ai procedat când ai luat această decizie?

22 de comentarii publicate

  1. Eu am avut credite dar le-am folosit pentru a-mi cumpara lucruri de folosinta indelungata pe care altfel nu le-as fi putut avea.

  2. Imprumuturile rapide sunt foarte tentante, mai ales cele care se obtin fara prea multe acte, dar nu intotdeauna sunt si cele mai bune alegeri.

  3. Mereu am trait din credite. Este adevarat ca unele au fost mai paguboase, nu am analizat bine datele problemei inainte de a-l face, nu am citit contractul cu atentie. Scrisul acela mic, intotdeauna ascunde ceva subtil, si de cele mai multe ori il ignoram.

  4. Principala intrebare este aia privind necesitatea produsului. Eu nu sunt deloc de acord cu cei care fac un credit pentru a-si cumpara ultimul model de smartphone, de exemplu. Da, faci credite pentru casa, pentru studii, pentru medicamente, pentru a cumpara un frigider, dar nu pentru chestii de fite.

  5. Eu momentan nu am avut niciun credit de nevoi personale, dată fiind şi vârsta încă mică pentru aşa ceva… însă nici nu cred că aş vrea să îmi fac unul vreodată. Sunt conştient totuşi că, în cele din urmă, s-ar putea ca nevoia să mă împingă să îmi deschid unul, dar principiile mă opresc şi îmi spun că nu am nevoie de el. Cine ştie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.