4 metode de a transmite un mesaj fără ca cei din jur să își dea seama

4 metode de a transmite un mesaj fără ca cei din jur să își dea seama

 

Acest articol este inspirat de un videoclip pe care l-am vizionat recent pe facebook și care mi-a adus aminte de “tehnicile” folosite de fiica-mea pentru a transmite ceva când nu vrea ca cei din jur să înțeleagă ce spune. Totodată mi-am adus aminte și de un joc din copilărie despre care voi scrie mai jos.

1.limbajul semnelor

În clasele a doua și a treia, Daria a avut o colegă și prietenă la fel de curioasă ca și fiica-mea. Andrada este o fetiță care a învățat alfabetul folosit de surdo-muți, iar Daria a învățat de la ea semnele. Doi ani de zile cele doua nebune fetițe au folosit acest limbaj ca să comunice între ele fără să le explice colegelor curioase ce înseamnă fiecare semn.

Pentru ele era distractiv, însă pentru cei care au nevoie de acest limbaj în viața de zi cu zi, este imperios necesar să se descurce și să învețe corect semnele.

Spre exemplu, știați că există diferențe între aceste semne?

 

 

Vă las mai jos un filmuleț care s-ar putea să vi se pară interesant:

 

2.limbi străine

La noi a început în joacă discuția în limba engleză. Inițial, vorbeam în engleză cu soțul meu când erau copiii mai mici ca să nu înțeleagă tot ce spuneam noi. Acum nu mai avem scăpare pentru că amandoi înțeleg și vorbesc engleza. Apoi a continuat în joacă ideea de a vorbi în engleză când vroiam să le spun ceva, indiferent că era vorba despre o discuție acasă ori pe stradă/în parc. Nu susțin că vorbim perfect, dar ne îmbunătățim și gramatica, și vocabularul 😉

Ca o paranteză pentru cei care nu au curaj să lucreze singuri cu proprii copii: Unii dintre voi știu deja că anul acesta m-a apucat deșteptaciunea nebunia să o pregătesc singură pe Daria pentru testarea Cambridge. În octombrie și în aprilie am discutat cu fosta ei profesoară de engleză de la vechea școală pentru a ști după ce materiale să o pregătesc. Evident că nu știam la ce mă înham mai ales că anul acesta testarea a cuprins destul de multă gramatică. Cu bucurie vă anunț că a luat testarea cu 4 scuturi la două probe și 5 scuturi la proba de speaking. Având în vedere că am lucrat mai mult în ultimele 10 săptămâni dinainte de testare, aș zice că e neașteptat de bine. Dacă mai luăm în calcul și faptul că la această școală, orele de engleză au fost la nivelul celor de anul trecut ( a repetat practic manualul, iar profesoarele s-au schimbat în cursul anului școlar), aș spune că sunt foarte mândră de ea. Acum vă mai spun un lucru: Daria e supărată pentru că vroia să ia punctaj maxim și nu e mulțumită deloc. E perfecționistă, asta e.

3.limbaj și semne prestabilite

De când erau mici, am folosit cu ei diverse semne pentru a le transmite ceva. Nu este vorba de limbajul semnelor utilizat de surdo-muți. Este vorba de semne și mișcări pe care sunt sigură că le utilizează cam orice părinte ori partener. De la ridicatul din sprâncene până la semne discrete cu mână, ei sunt obișnuiți să fie atenți la mine. Acest lucru ne-a fost util mai ales în situații în care ne-am trezit abordați în parc ori pe stradă de diverse persoane care, deși binevoitoare, nu înțelegeau că nu e politicos să pună mâna pe un copil străin ori să îi ofere din mâncarea pe care o aveau. În timp, amândoi au învățat să reacționeze rapid și să dea replica potrivită în diverse situații în care nu erau siguri ca e bine să procedeze într-un mod ori altul.

4.păsăreasca

Vă aduceți aminte de copilărie? Obișnuiam să folosim “păsăreasca” ca mod curent de a vorbi și de a nu înțelege adulții. Mai exact pentru cei care au uitat…după fiecare silabă a unui cuvânt se utiliza litera “p” alături de ultima vocală din acea silabă (aceasta este varianta utilizată de mine și prietenele mele, dar sunt convinsă că există multe variante). Spre exemplu: în loc de “persoana asta mă enerveaza rău de tot” spuneam “perpesoapanapa aspatapa măpă epenerpeveapazăpă răupu depe totpo”.

Voi folosiți vreo metodă de a transmite un mesaj cuiva astfel încât cei din jur să nu înțeleagă tot ce spuneți? Ce metodă?

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

16 comentarii publicate

  • 🙂 ))) Sunt convinsa ca fiica-mea si prietena ei foloseau astfel de coduri tocmai pentru acele colege care le enervau 🙂 ))) E bun un asemenea “cod”, nu? 😉

 1. Copii au darul de a invata si de a asimila foarte usor si lucruri bune dar si lucruri rele. Pasareasca nu am folosit-o si nici nu cred ca as fi putut sa o folosesc.

 2. De obicei am cateva mesaje codate verbale sau care tin de gestica, mimica, pe care nu le intelegem decat cei ai casei. Pasareasca nu cred s-o fi stiut sau incercat vreodata, am pasareasca mea in care ciripesc fara grija ca ma va intelege un intrus.

 3. Ţin minte că aveam şi eu un fel de alfabet, relativ asemănător, cu care vorbeam cu colegii în timpul orelor. Bineînţeles că niciodată nu vorbeam despre şcoală, îţi imeginezi că aveam alte lucruri importante de discutat în clasa a patra .

 4. Eu nu am reusit sa ma folosesc de pasareasca niciodata, insa aveam copii pe strada care vorbeau asa si ma enervam zicandu-le ca o fac intentionat sa nu inteleg eu :)) Felicitari fiicei tale pentru rezultatele obtinute la Cambridge! Este o reusita frumoasa si sigur esti mandra de ea!

  • Multumesc, Gia!
   Da, sunt mandra de ea! Stiu cat efort a fost necesar ca sa faca fata la stres nu doar la examen, ci si pentru ca era alaturi de fostii colegi care au izolat-o partial in acele ore de testare ceea ce a dus la un stres suplimentar.

 5. Articolul tău mi-a amintit de copilărie când mai aveam un limbaj inventat cu tot felul de liniuțe cunoscut de mine și de o prietenă. Păsărească n-am reușit niciodată să o vorbesc, dar mă amuză cumplit de tare de fiecare dată când o aud.

 6. grea traba cu pasareasca aia, zau! Mi-e sa nu-mi scrantesc limba. Eu preferam sa vorbesc in franceza cand aveam ceva de ascuns pentru ca majoritatea colegilor nu priceapu oricum mai mult de 2-3 cuvinte.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: