amortiza cheltuielile

4 modalități de a investi pentru a amortiza cheltuielile

Ideea acestui articol a pornit pur și simplu pe baza experienței din ultimele două săptămâni, dar și a experienței din ultimii ani. Vă explic imediat de ce afirm că puteți investi în ceva pentru a amortiza cheltuielile.

amortiza cheltuielile

1.freză de zăpadă

Din experiența anilor trecuți, iernile au devenit mai dure, ninsorile abundente, iar drumurile impracticabile. Dacă în ceea ce privește curățarea drumurilor din zona unde locuim ne putem lăuda, nu același lucru se poate spune de curățarea zăpezii de pe drumul de acces în zona de locuit.

Deși suntem 6 familii, aproape niciodată nu iese cineva să dea zăpadă până nu se ocupă soțul meu de 1/3 din drum. Norocul nostru e că suntem primii așa că nu e nevoie să dăm toată zăpada pentru a ieși la DN. Cu alte cuvinte ghinionul lor că nu suntem noi ultimii 😛

Adevărul este că, în ultimii 4 ani, s-a depus enorm de multă zăpadă. În fiecare an, soțul meu s-a încăpățânat să dea la lopată până era obosit frânt. Nu întrebați unde eram eu! Și eu dau zăpada, dar nu la același nivel cu el și adevărul este că nu mă lasă să fac acest lucru. Nu începeți cu prostii. Nu am zis că îmi interzice, ci că el consideră că e treaba lui să facă acest lucru.

Anul acesta a recunoscut singur că ia în calcul să cumpere o freză de zăpadă pentru că e mai mult decât necesară. Andrei învață de dimineață, orele încep la 7.30 așa că e musai să fie curățat drumul ca să ieșim cu mașina. Daria învață după-amiaza așa că iar e nevoie să ajungem la ea să o luăm de la școală. Pe termen lung, investiția se amortizează.

2.închiriere apartament ori garsonieră

De când a extins activitatea firmei, soțul meu se deplasează mult în zona de vest a țării. De multe ori se întoarce acasă noaptea târziu ori doarme la un hotel. Dacă ar fi vorba doar de o deplasare de 1-2 zile, nu am luat în calcul închirierea unui apartament.

Însă aceste deplasări se vor desfășura pe parcursul a mai multor săptămâni așa că e necesar să facem ceva. Nu ne permitem să cumpărăm un apartament acolo (deși poate vă aduceți aminte că luasem în calcul inclusiv să ne mutăm în Timișoara din toamnă).

Așadar vom apela la nenea google ca să găsim anunțuri cu inchiriere apartamente Timisoara, apartamente de inchiriat in Timisoara, chirie in Timisoara, de inchiriat in Timisoara etc.

O asemenea investiție se justifică pe termen lung. Dacă faceți calculul cât costă o noapte la un hotel ori combustibilul dus-întors, un apartament de închiriat în Timișoara (ori alt oraș unde vă desfășurați activitatea pentru o perioadă) merită investiția, nu? Astfel puteți să optimizați cheltuielile foarte rapid.

3.transportul și cheltuielile

Aici voi face comparație între 3 mijloace de transport pe care le-am utilizat anul trecut. Este strict argumentat pe baza experienței mele.

Dacă mergeam cu maxi-taxi la școală, biletul costă 3-5 ron de persoană (depinde de șofer cât cere…unii nu vor bani pentru copii, alții cer doar 3 ron pentru că suntem aproape de București etc).

Pentru calcul, voi da ca exemplu ce drumuri ar fi de făcut anul acesta școlar…

-Dus-întors….2 persoane dimineață și o persoana la întors, apoi o persoană dus și doua persoane la prânz…Din nou, două persoane la prânz dus și una întors, iar seara o persoană dus și două întors. Ați făcut calculul? 12 călătorii x 3 ron (suma minimă)=36 ron, respectiv 12×5=60 ron/zi. Cu alte cuvinte, 180 ron pe săptămână, respectiv 300 ron pe săptămână.

Dacă alegeam să mergem cu taxiul, drumul costa 12 ron dus. Deci ar fi vorba de 4 drumuri x 12 ron, adică 48 ron. Într-o săptămână ar costa 240 de ron.

Cu mașina personală e altă poveste. Practic, un plin de benzină de circa 180 de ron ajunge undeva la două săptămâni și ceva. Să zicem 12 zile. Aici mă refer la Smart pentru că are consumul foarte bun. Dacă aș merge cu Fordul, consumul ar fi mai mare.

4.haine de calitate

Din experiența atâtor ani, pot să spun că prefer să cumpăr ceva mai scump care să reziste mai mult timp decât ceva ieftin care se strică rapid. Un singur exemplu vă dau. Anul acesta am ales să îi cumpăr lui Andrei o pereche de adidași de la un magazin de cartier de pe Calea Moșilor.

Azi i-am băgat la mașina de spălat și…surpriză! Cât dai, atâta face! Este prima dată când mi se întâmplă așa ceva: am scos adidașii desfăcuți! Adică talpa era complet dezlipită de la ambii adidași. Nu mai zic ce hârtie a rămas lipită de materialul adidașilor! O porcărie! Lecție învățată: calitatea se plătește la fel ca zgârcenia și prostia!

La voi cum e experiența cu investițiile pe termen lung? Ce cheltuieli ați reușit să amortizați?

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

18 comentarii publicate

 1. Si eu prefer sa dau bani mai multi pe o haina care sa reziste decat sa imi tot iau haine de proasta calitate. Stii cum se zice, sunt prea sarac sa-mi permit chestii ieftine. De exemplu eu mereu imi iau papuci din piele, chiar daca sunt mult mai scumpi decat cei sintetici, pentru a sunt mult mai confortabili, caldurosi si rezistenti.

 2. Îmi place mult în Timișoara, m-aș muta acolo și mâine, dacă aș avea suficient buget de chirie și alte cheltuieli. Așa, mă mulțumesc doar să-l vizitez cât de des pot, fiind doar 80 km de la mine până acolo.

 3. Cu masina ne descurcam si noi destul de bine si am reusit sa amortizam cheltuielile pentru ca ne-am pus GPL iar in privinta hainelor am inceput sa cumpar de la Second Hand pentru ca am descoperit ca sunt mult mai calitative si mai ofertante ca pret.

 4. Sincer investitii prea mari nu fac eu… apartamente nu am.de masina nu mai zic,orasul oricum e f mic, de dezapezit nu ma ocup…la capitolul haine ma bag si eu 🙂

 5. Inainte mergeam pe jos la job, e cam 20 minute…acum nu mai pot merge pe jos nici dimineata, nici cand ma intorc, pentru ca duc fetele la scoala/camin, iar la 16Ș:30 o iau pe Sofi de la camin. Desi distanta nu este ff mare, nu poate sa mearga atat de mult pe jos si ar trebui sa o iau in brate. 🙂

 6. eu o sa-mi schimb jobul si desi as putea sa ma duc cu masina, o sa aleg transportul in comun, fiind mai convenabil ca pret. la calitate clar, zic ca e un domeniu unde poti sa economisesti mult si bine!

 7. Wow ce scump e maxi taxi, la noi e 1.50 lei, cred ca la noi cel mai multi banis au dus anul trecut pe transport ca mergeam foarte des cu taxiul.

 8. Freza de zapada si apartament de inchiriat nu am. Deplasarile prin oras le fac cu masina personala mai mult din cauza nervilor pe care mi-i provoaca soferii care cred ca in loc de oameni au in autobuz au cartofi. La piata sau la scoala mergem pe jos. Hainele si incaltarile sunt de calitate. Preferam toata familia o haina buna si de calitate in locul mai multor haine de proasta calitate.

 9. Mai, sa stii ca nici datul la lopata nu e rau. Faci sport :))))
  Dar si o freza e buna in situatia voastra. La noi nu cred ca s-ar justifica. De cateva ierni incoace vad ca cei de la Primarie sunt foarte grijulii si trece freza mare pe straduta noastra daca ninge abundent. Dar la noi, orasul fiind mic mai putem merge si fara masina asa ca … dam la lopata cand e nevoie :))

 10. sa stii ca un vecin de-al meu si-a luat de anul trecut o freza de zapada si n-a dat deloc mult pe ea. Foarte smecher! Noi dadeam la lopata, el se plimba zambind cu utilajul lui si facea curat fara efort. Eu am sa le propun colocatarilor sa ne luam si noi una.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.