Lucru în echipă
Free image from pixabay

4 modalități de lucru în echipă – clasa a V-a

Povesteam zilele trecute despre faptul că, la Daria la clasă, se pune mult accent pe ce înseamnă lucru în echipă. Într-un fel cred că acest aspect dă mai multă bătaie de cap părinților decât copiilor. Nu de puține ori am auzit în curtea școlii fraze de supărare referitor la faptul că …trebuie să lucreze la unul dintre copii acasă, …notele se împart (!?!) etc. Inițial am încercat să le explic tocmai aceste lucruri: notele nu se împart, ci fiecare copil din echipă primește nota potrivită pentru munca depusă. Am tot încercat să le explic de ce lucru în echipă este important. Am ajuns la concluzia că și părinții trebuie să învețe ce înseamnă lucru în echipă altfel copiii nu au șanse să priceapă nimic.

Lucru în echipă
Free image from pixabay

Vă explic mai jos care sunt cele 4 modalități de lucru în echipă de la clasa Dariei:

1.lucru în echipă – în clasă

Există proiecte unde echipa lucrează în clasă. Trebuie să stabilească tema, punctele ce trebuie atinse, structura proiectului.

2.lucru în echipă – acasă

Primul proiect de acest gen a fost la geografie. Am scris aici despre aceste proiect. Au venit la noi ceilalți 3 copii din echipă și au lucrat împreună. A fost interesant de urmărit dinamica unui grup de copii de 10-11 ani. Unii știau să caute pe net, alții nu. Unii știau să asculte “ordinele” și să le execute, ceilalți să sintetizeze informațiile și să stabilească ce să se folosească. Au discutat despre poziționarea imaginilor în raport cu textul sintetizat. A fost interesant una peste alta.

3.lucru în echipă – prin telefon

Bine că s-a inventat tehnologia. Vineri au primit ca temă un alt proiect, de data aceasta la istorie. Au de pregătit un proiect despre un trib aborigen de pe un continent, la alegere. Au stabilit tema, au împărțit sarcinile de lucru. De data aceasta, fiecare va face o parte din proiect și apoi vor fi unite foile într-un proiect amplu (detalii în curând pe blog). Partea frumoasă a fost tocmai aceasta: alegerea unei teme și împărțirea sarcinilor. Ce va ieși, vom vedea!

4.lucru în echipă – sarcinile de la școală

Alt proiect ce urmează a fi pus în practică săptămâna aceasta este cel de la educație tehnologică. Au de dus materialele necesare pentru a face o salată de fructe: castroane de plastic, furculițe/lingurițe, cuțite de plastic, față de masă, fructe, șorț etc. La un asemenea proiect, este important să își împartă sarcinile de la școală.

 

Concluzii

Mă întreb dacă părinții nu au nevoie să facă “proiecte” împreună în afară de bârfe! Copiii par să se descurce onorabil atâta vreme cât nu intervin părinții cu tot felul de comentarii și interdicții! În alt articol voi detalia și despre amenințări de genul: “dacă nu vrei să fii prietenă cu mine, te spun la dirigă ori la director!”, “dacă nu faci ca mine, te spun mamei tale ca să te pedepsească!” etc.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

5 comentarii publicate

  1. Am urat intotdeauna lucrul in echipa. Si la scoala, si la facultate si oriunde. Sunt genul care munceste mult si nu vrea sa munceasca pentru altii. Da, stiu, sunt rea, dar nu toata lumea se implica atat cat ma implic eu si de ce sa beneficieze altii de munca mea?

    • Daria care de obicei nu are probleme sa lucreze in echipa mi-a spus aseara taman chestia asta: pentru proiectul de la educatie tehnologica ea e cea care va duce toate lucrurile de pe lista si nu i se pare corect sa se imparta nota din moment ce restul de coechipieri nu se agita prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.