4 ore saptamana de lucru

4 Ore – Săptămâna de lucru Timothy Ferriss (recenzie)

4 Ore – Săptămâna de lucru Timothy Ferriss (recenzie),
Editura Act și Politon, București 2016, traducere din limba engleză de Măriuca Dinu

Trebuie să recunosc faptul că atunci când aflat prima dată titlul cărții m-am gândit imediat că sigur este o eroare pe undeva. Cred că au greșit cei de la editură atunci când au scris titlul cărții pe site. Ar fi trebuit să fie 4 Ore ziua de lucru, mi-am zis.

Că doar fiecare visează să fie atât de bine organizat și de eficient la serviciu încât să își termine treaba în patru ore, iar în celelalte să se relaxeze. Și chiar sunt mulți angajați care fac mai mult în patru ore decât alții în opt.

4 ore saptamana de lucru

Dar se pare că m-am înșelat. Titlul cărții este corect, 4 Ore – Săptămâna de lucru! Se poate oare așa ceva?

Desigur, se poate foarte simplu, ar zice unii. Există unii care nici măcar alea patru ore pe săptămână nu le lucrează. Provocarea este cum să lucrezi puține ore (cifra 4 poate fi înțeleasă ca un reper relativ sau vag), dar să câștigi suficienți bani să îți ajungă. Asta se poate? Sigur că se poate, dacă unii au reușit deja această performanță.

Am început să citesc cartea cu mare interes și am „devorat-o” chiar de pe coperțile exterioare (coperta 1 și coperta 4), unde întotdeauna găsești date foarte valoroase care te incită.

4 Ore – Săptămâna de lucru te provoacă la niște lucruri extraordinare. Te provoacă să îți vezi viața altfel, să o prețuiești mai mult și să încerci să o trăiești frumos.

Cum trăiesc majoritatea oamenilor? Merg la muncă foarte conștiincioși timp de opt ore zilnic, uneori mai mult. Asta timp de cinci zile pe săptămână, uneori mai mult, sacrificând timpul pe care al trebui să îl petreacă cu familia.

Și asta timp de zeci de ani în care salariul câștigat reușește cu greu să acopere cheltuielile cu întreținerea, ratele casei, ratele mașinii, ratele pentru orice altceva cumpărat în rate. Și toate astea în familiile „normale”, care au locuri de muncă, case și mașini (cumpărate în rate), plus tot confortul (în limite decente). Că alții nici măcar atâta nu au.

După zeci de ani de muncă, de renunțări și de sacrificii, vine și mult dorita pensie când ai mult timp liber, de care din păcate nu mai poți să te bucuri, pentru că ești deja bătrân și bolnav. Abia dacă mai reușești ca pensionar să vizitezi ceva din țara ta sau din străinătate, dacă nu cheltui totul pe medicamente.

Cam sumbră perspectivă asupra vieții, dar trebuie să recunoaștem că așa cam este. Puțini sunt pensionarii care reușesc să fie sănătoși până la adânci bătrâneți, să se bucure cu adevărat de rezultatele muncii lor și să plece din această lume pe deplin mulțumiți.

Circula pe vremea când eram student, circulă și acum o vorbă care zice cam așa: „Decât bătrân, bolnav și sărac, mai bine tânăr, sănătos și bogat.” Cam aste te învață cartea lui Timothy Ferriss, cum să câștigi bani acum muncind puține ore pe săptămână, bani de care să te bucuri acum, nu când vei fi bătrân. Te provoacă să călătorești acum, nu peste zeci de ani, să faci ceea ce îți place acum, nu poate niciodată în viață.

Sună interesant? Te provoc să citești cartea, pentru că această carte te va învăța cum să faci toate aceste lucruri despre care ți-am vorbit.

Dar nu va fi de ajuns doar să citești cartea și gata, te vei îmbogăți peste noapte. Ar fi mult prea simplu. Va trebui să citești cu mare atenția și să înveți din ea, pentru că situațiile și problemele pe care le vei avea TU de rezolvat vor fi diferite de cele cu care autorul s-a întâlnit. Tu va trebui să rezolvi singur problemele tale, având desigur un ghid de nădejde.

Nu toți vor învăța din cartea aceasta și iată de ce nu toți care vor citi cartea se vor îmbogăți și vor lucra doar 4 ore pe săptămână. Pentru că o regulă a vieții spune că trebuie mereu să te adaptezi la ceea ce mediul îți oferă.

La ce mai precis s-a adaptat autorul și alții ca el, de au reușit să câștige mulți bani și să muncească mai puțin? S-a adaptat la această formidabilă lume în continuă mișcare și transformare. S-a adaptat la posibilitățile (aproape) infinite pe care mediul online ți le oferă. Acum când poți comunica cu oameni din întreaga lume, când într-o secundă poți cumpăra și vinde orice de pe lume, când plățile online sunt atât de simple și rapide, de ce să nu profiți de toate acestea?

Nu mi-am propus să încep să scriu și eu ce este deja scris în carte. Eu văd această carte ca pe una „vie”, în care și alți posibili autori ar putea să mai adauge exemple din ceea ce au trăit, rețete de succes pe care le-au testat. Această carte este una care să îți deschidă mintea și perspectivele.

Dar este și o carte foarte exactă și concretă care te învață ce să faci. Dar tu va trebui să FACI, căci nimeni nu va face afaceri în locul tău. Pentru că la urma urmei asta te învață cartea, să faci AFACERI.

Toți cititorii cârcotași ai acestei recenzii, la fel ca și o prietenă de a mea, ar putea spune că „Bine bine, dar dacă toți ar face ce scrie în carte, unde s-ar ajunge? Mai trebuie și „pălmași” care să facă toate muncile „de jos” necesare în orice societate!”.

Păi deja aceste remarci conțin în ele și răspunsul: „Pălmași” au fost, sunt și vor fi cât lumea. Vrei să fii unul dintre ei? Nu? Atunci citește cartea și treci la treabă!”

În plus cartea 4 ore săptămâna de lucru (pe care o poți găsi aici) este și o lectură foarte plăcută, cum plăcut poate fi și un roman de dragoste siropos. Nu spun că uneori n-ar trebui să mai citești și ceva siropos, dar această carte chiar este foarte utilă!

Tu ai citit cartea? Cum ți s-a părut?

6 comentarii publicate

  1. Saptamana de lucru de patru ore este o utopie. Cel mai bine este sa protifam la maxim cat suntem tineri de timpul liber, de concedii si sa mergem unde visam si sa facem ce visam.

  2. Pai exact asta voiam eu sa zic. Cum crezi ca poate al meu sa mai scoata masini de pompieri pe poarta fabricii cu 4 ore de munca. Asta e utopie pentru cei mai multi dintre noi. Probabil ca cei din functii de conducere sa aiba 4 ore saptamana de lucru 😀

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: