despre instalații

5 lucruri bine de știut despre instalații

5 lucruri bine de știut despre instalații

Din cele mai vechi timpuri oamenii și-au construit adăposturi, apoi case, clădiri administrative și orașe. Ceea ce se vede într-un oraș, fie că e funcțional sau doar sub formă de vestigii arheologice, mai bine conservate sau în ruine, este stilul arhitectonic și zidurile. În orașele „vii” se mai văd străzile, piețele, parcurile, oamenii, mijloacele de transport în comun etc.

De o importanță vitală pentru confortul oamenilor, dar „ascunse” și nedreptățite în aprecieri sunt instalațiile de tot felul, deși uneori aceste instalații sunt de fapt adevărate minuni inginerești. Chiar dacă și alte popoare antice au avut în orașele lor instalații mai primitive sau mai avansate, cei care au excelat au fost romanii.

despre instalații

Ei aveau orașe alimentate cu apă potabilă, adusă de la mari distanțe prin apeducte spectaculoase, ele însele niște minuni arhitectonice și inginerești, admirate și studiate și acum de specialiști. Ba chiar am citit pe undeva că Roma antică putea să asigure pe cap de locuitor mai multă apă decât poate asigura orașul New York la ora actuală!

Marea problemă a romanilor a fost însă faptul că foloseau, pe lângă tuburile ceramice (inofensive) și îmbinări sau țevi de plumb, metal toxic, care a afectat foarte serios populația ce consuma apa.

Poate că subiectul ”instalații” nu este unul care să prezinte interes pentru toată lumea dar, consider eu, e bine ca fiecare dintre noi să știe totuși câteva informații utile despre instalații. Acestea sunt de ajutor atât în ce privește capitolul cultură generală cât și atunci când vrei să-ți faci o casă nouă.

5 lucruri bine de știut despre instalații

1. Dacă tot am pomenit de romani, acum materialele din care se fac toate componentele unei instalații, fie ea de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire sau de aer comprimat (pentru firme) trebuie să fie de foarte bună calitate, omologate și sigure pentru siguranța și sănătatea oamenilor. De exemplu oțelul inoxidabil (inox) este din ce în ce mai folosit așa că un robinet inox poate fi din start o garanție pentru durabilitate.

2. Proiectarea unei instalații de orice tip nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Chiar dacă pentru o casă individuală sunt buni și tehnicienii în domeniu, pentru clădiri mari (administrative, hoteluri, fabrici, sedii de firme mari) este nevoie de ingineri proiectanți cu experiență.

Nu degeaba există firme specializate doar în proiectarea de instalații și nu degeaba la facultățile de construcții (de la Politehnici) există și specializarea Instalații, care „face” ingineri strict pentru acest domeniu. Întotdeauna specialiștii vor realiza proiectarea pe bază de calcule, nu după „folclor”, calcule care obligatoriu iau în considerare foarte mulți factori.

3. Realizarea unei instalații trebuie lăsată de asemenea „pe mâna” specialiștilor. Unii cred că nu e mare lucru să înșurubezi niște țevi cu coturi și robinete, dar lucrurile nu sunt așa de simple. Numai specialiștii vor ști exact ce au de făcut și vor și face, apoi vei avea și garanția că totul va funcționa.

4. Costurile unei instalații proiectată și realizată de specialiști, făcută cu componente de calitate, sunt în timp mai mici. Aparent la început totul costă mai mult, dar în timp se vor economisi bani, pentru că instalația va funcționa și nu va necesita veșnice reparații.

Se aplică și aici a doua parte a proverbului: „Leneșul mai mult aleargă și zgârcitul mai mult păgubește”. Adevărate economii se fac doar atunci când se alege calitatea, siguranța și sănătatea oamenilor.

5. Componentele pentru instalații se cumpără de la firme serioase, care garantează calitatea acestora. De exemplu aici poți găsi ce ai nevoie la standarde de calitate pentru instalații de tot felul, inclusiv pentru cele de aer comprimat, specifice halelor de producție din industrii diverse.

La final să reținem că nevăzute, neștiute, neadmirate, instalații asigură confortul nostru de zi cu zi și fără ele viața noastră nu ar fi așa cum este. Gândiți-vă cum ar fi să stai câteva zile fără apă, căldură sau curent electric … Nici nu-i bine de vorbit!

2 comentarii publicate

  1. Cu instalatiile nu e bine sa faci experimente. Nici macar sotul meu, care chiar e un tip bine priceput, nu s-a inhamat sa faca singur instalatia cand am construit casa. Reparatii mai face si chiar ii ies cum trebuie, dar planul initial trebuie sa fie unul bun si nu merita sa risti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.