blugi denim

5 lucruri pe care poate nu le știai despre Denim

5 lucruri pe care poate nu le știai despre Denim

Sunt foarte multe lucruri pe care oamenii le știu din surse incerte, „din popor” sau „din folclor” cum se mai zice. Foarte multe lucruri astfel cunoscute sunt corecte, dar altele sunt total greșite. Este adevărat, ar spune cârcotașii, că se poate trăi foarte bine și fără să știi prea multe, sau să știi multe lucruri greșit, așa cum (nu) le știe toată lumea.

Nici eu nu știam prea multe, sau știam ceva eronat, din auzite, despre țesătura numită Denim, una dintre cele mai folosite țesături pe plan mondial, pentru fabricarea a diverse obiecte vestimentare și nu numai.denim Doar privind pe site-ul unui mare magazin online, cum ar fi Rosegal ne putem da seama de nivelul la care este utilizată această țesătură, de volumul imens cerut de piața mondială.

Dar să vedem câteva lucruri despre denim, ce înseamnă, de unde provine și unde se folosește. Adică ce se fabrică sau s-ar putea fabrica din denim.

1. Termenul Denim este de origine franceză și provine din serge de Nîmes, adică țesătură de la (orașul) Nîmes. Nîmes este un oraș din sudul Franței, situat în apropierea Mării Mediterane, oraș foarte vechi, din vremea Imperiului Roman și renumit pentru fabricile sale de țesături.

Serge este un tip de țesătură din fire țesute în diagonală, două-pe-față-două-pe-dos. Această țesătură se face din mai multe materiale: din mătase, lână, fire sintetice și desigur din bumbac. Materialul fabricat din bumbac și vopsit indigo (sau albastru) este cel mai cunoscut, pentru că din el se fabrică blugii.

2. Dar de unde vine acest termen în limba română, blugi? Cuvântul vine din limba engleză, din blue jeans, adică jeanși albaștri. Jeans însă nu este nici el cuvânt englezesc ci tot franțuzesc, pentru că francezii spun Genes orașului italian Genoa (sau Genova, cum spunem noi românii).

Cu alte cuvinte, folosind țesătură din orașul francez Nîmes, croitorii din Genova au făcut niște pantaloni pe care toți îi știau de albaștri de Genes, sau albaștri de Genoa, sau blue jeans. Croitorii din Genova mai făceau desigur și multe alte feluri de haine frumoase.

3. Bine bine, dar unde sunt americanii în toată afacerea? Că noi parcă știam „din folclor” că americanii au inventat blugii, sau blue jeans adică. Până acum cică francezii și italienii ar fi contribuit la inventarea lor. Pe la 1873, la o sută de ani de când croitorii genovezi făceau pantaloni albaștri, un croitor din Nevada, SUA, a fabricat la comanda unei doamne, primii pantaloni blue jeans americani.

blugi denim

Aceștia erau însă diferiți față de cei europeni, pentru că erau făcuți din denim mai gros și mai rezistent și erau întăriți la rândul lor cu cusături duble sau triple și cu capse (la buzunare). Doamna respectiva a dorit pentru soțul ei niște pantaloni foarte rezistenți, pentru muncă. Numele croitorului din Nevada era Jacob W. Davis.

4. Și cu Levi Strauss ce e? Că încă nu am ajuns la el, deși știm „din popor” că el i-ar fi inventat. Ei bine, cererea foarte mare de pantaloni albaștri foarte rezistenți, l-a determinat pe Davis să-i propună lui Levi Strauss extinderea afacerii. Levi Strauss avea o companie mare care vindea de toate. Avea și fabrici, încât a fost foarte deschis la propunerea croitorului din Nevada și astfel în câțiva ani producția de blue jeans a „explodat”, toți fiind încântați de foarte rezistenții și frumoșii pantaloni albaștri din denim.

5. Cu timpul au apărut multe alte haine rezistente făcute din denim. Se pot vedea aici. Există rochii, fuste, cămăși și geci din Denim. Există și poșete sau genți, precum și multe alte lucruri. Iar pantalonii respectivi sunt purtați cu orice ocazie, inclusiv la muncă, chiar dacă nu este vorba despre o muncă fizică grea.

Voi purtați blue jeans? Sau haine din Denim? Eu personal le apreciez mult pentru că sunt frumoase și rezistente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.