5 motive pentru care aș fi cumpărat în vara aceasta un apartament ori casă în Sibiu

5 motive pentru care aș fi cumpărat în vara aceasta un apartament ori casă în Sibiu

Puțini oameni știu că în vara aceasta am discutat să ne mutăm din orașul unde locuim. Și mai puțini oameni știu ce orașe am luat în calcul când am dorit să facem acest pas. Din toată lista de 5 orașe pe care am scris-o, eu tindeam spre Sibiu. Mai jos vă explic motivele mele.

1.Oraș cultural

Aici nu mă refer strict la faptul că Sibiul a devenit cunoscut din ce în ce mai mult în ultimii ani drept oraș european mulțumită evenimentelor culturale organizate. Mă refer și la faptul că tot mai mulți oameni încep să perceapă acest oraș drept un loc unde exprimarea este liberă pentru oricine dorește să susțină ori să organizeze un eveniment. Cred că, în clipa de față, Sibiul este mai degrabă un fel de Turn Babel pentru că poate fi considerat drept un centru multicultural dat fiind numărul de limbi vorbite, în creștere de la an la an.

Ca o informație pentru cultura generală, în Sibiu există teatru național, teatru pentru copii, teatru de balet, filarmonica. În fiecare primăvara, are loc Festivalul Internațional de Teatru care este considerat cel mai mare festival de acest gen din S-E Europei. În Sibiu există 8 centre culturale. Destul de multe pentru un oraș cu 147.000 de locuitori, nu? Cred că cele mai cunoscute locuri de vizitat sunt Muzeul Bruckenthal, Podul Minciunilor, Pasajul Scărilor, Turnul Dulgherilor.

2.Educație

Pentru că ambii copii urmează cursurile unei școli de stat (am testat ce înseamnă școală privată și ne-a trecut complet!), aș dori ca orice sursă/modalitate de învățare să se afle la cote ridicate. Nu am idee ce le rezervă viitorul copiilor mei. Nu știu dacă își vor menține dorințele de a deveni medic veterinar (Daria) ori IT-ist (Andrei). Cert este că eu consider că au nevoie să își lărgească orizontul. Nu mi se pare esențial doar ceea ce învață la școală, ci și posibilitatea de a acumula cunoștințe reale, despre viața de zi cu zi care să îi ajute concret mai departe. Începând cu limbile vorbite în Sibiu și continuând cu nivelul de educație de acolo (din ceea ce am studiat până în clipa de față), aș zice că Sibiul se ridică tot mai mult și se va menține ca o constantă educativă.

Ca fapt divers, la Sibiu există inclusiv Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” 😉

3.Aerul

Nu știu cum sunteți voi, dar eu nu suport verile toride sub nicio formă. Nici când eram copil nu le suportam, iar ca adult le urăsc complet. Sibiul este amplasat în zona Transilvaniei beneficiind de protecția Carpaților ceea ce înseamnă că nu există decât rar temperaturi extreme înregistrate de stațiile meteo.

4.Amplasarea geografică și istorică

Așa cum știți, ador muntele. Să locuiești într-un oraș înconjurat de păduri de stejar și gorun. Sibiul se află în apropiere de munții Făgăraș, de celebra stațiune Păltiniș unde sporturile de iarnă se practică cu mare entuziasm de către iubitorii iernii. Unde are acces oricine pleacă din zona Sibiului? Cascada și Lacul Bâlea, Ocna Sibiului, Barajul Gura Râului, Poiana Sibiului, Transfăgărășan etc. Vă mai spun că există un aeroport internațional și că Sibiul este un nod feroviar important pentru zona Transilvaniei.

În plus, începând cu plimbarea prin oraș sau împrejurimi, poți să înțelegi istoria și să o trăiești în fiecare clipă. Ce lecție mai bună pentru oricine decât aplicarea practică comparativ cu teoria învățată în școală? Ca idee, deși Sibiul este considerat un centru catolic, statisticile arată că, de fapt, locuitorii acestui oraș sunt în proporție de 91% de rit ortodox.

5.Economie

Ceea ce nu prea auziți în mass media, dar găsiți ușor la o simplă căutare pe net, Sibiul este unul dintre cele mai prospere orașe din România și primește una dintre cele mai mari rate de investiții străine. Industria acestui oraș cuprinde Bilstein Compa (construcții de mașini); Mondex și Mondostar (confecții); Continental, Kuhnke Relee, Haartmann (componente electrice și electronice); Takata Petri (air bags); SNR Rulmenți; fabrica susținută de Siemens pentru producția de curele de transmisie, echipamente electrotehnice și electronice.

Din ce în ce mai mult, se dezvoltă zonele rezidențiale care îi atrag pe tineri. Mă gândisem să adaug o imagine cu o zonă rezidențială, apoi mi-a venit ideea că acestui oraș i se potrivește mai degrabă o imagine cu ceva aflat în construcție. Mi se pare ceva simbolic pentru că, dacă stăm să ne gândim un pic, acest oraș reușește să renască din propria cenușă, să își găsească un drum, separat de ceilalți, să își mențină poziția ca centru cultural, economic și social.

Alte informații despre Sibiu găsiți pe wikipedia.

Concluzii

Ca idee, nu ne mutăm. Cel puțin nu acest an. Momentan, totul este în stand by din motive variate. Și, din păcate, dacă va fi să plecăm, nu vom merge în Sibiu pentru că ar fi prea departe de centrul activității noastre. Dar pot spune că mi-a făcut o reală plăcere să scriu acest articol măcar pentru cei care doresc să viziteze orașul, dacă nu vor chiar să se mute acolo.

Despre Antoaneta 590 de articole

Imi place sa scriu, sa citesc.
Invat sa ma bucur de viata.

16 comentarii publicate

 1. Articolul asta l-ai scris pentru mine? :))) De unde stiai ca zilele trecute ma gandeam ca ce mi-ar placea un locusor acolo, in Sibiu. Sa vand tot aici si sa ma mut acolo.

  • Am stat pe ganduri pana m-am hotarat sa scriu public ce planuri aveam, iti dai seama. Eu ador zonele de munte si as locui acolo daca ar fi sa fie.

 2. In primul rand peisajul si aerul m-ar determina pe mine sa imi iau o casa la Sibiu, daca as avea bani. Despre oras nu stiu mare lucru pentru ca nu l-am vizitat, am vazut doar o mica parte din el din mers.

  • Locuiesti in zona? Adica in zona Sibiului?
   Sunt lucruri bune de stiut pentru cei care vor sa faca un astfel de pas.
   Bine, situatii de acest gen sunt peste tot, nu doar acolo. Sa vezi cum e in zona Bucurestiului…nu stii ce sa alegi, ce sa faci, in cine sa ai incredere…

   • Da, chiar în Sibiu locuiesc. Ştiu, peste tot sunt probleme. E păcat, nu sunt ieftine deloc şi unii au dat acontul şi acum nu-şi pot recupera banii în condiţiile în care au vrut să renunţe pentru că au depistat probleme la proiectare. Nu e cazul meu dar ştiu oameni păţiţi. De aia spun, trebuie atenţie în cazul celor noi.

    • Oau! Nu aveam idee ca esti chiar din Sibiu! Cand imi faceam liste si cautam linkuri despre oras pentru a aduce argumente de ce sa ne mutam acolo si nu in alt oras (este vorba de discutiile cu sotul meu!), mi-ar fi prins tare bine sa stiu pe cineva de acolo 😀
     Da, ai dreptate. Trebuie sa ceri referinte despre orice loc unde trebuie platite sume de bani. Probleme pot sa apara peste tot, indiferent de loc. Omul sfinteste locul.

 3. Eu sunt perfect de acord şi recomand cu drag acest oraş.
  Un mic sfat pentru cei care ar intenţiona să se mute aici şi s-ar orienta spre un complex rezidenţial: mare, mare, mare atenţie! Atât. 😉

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,700 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: