asimetria este frumoasă

5 situații în care asimetria este frumoasă

5 situații în care asimetria este frumoasă

Suntem probabil programați genetic să apreciem frumusețea simetriei, deoarece în natură aceasta este foarte mult prezentă. Termenul simetrie vine din limba greacă veche și înseamnă armonie în dimensiuni, în proporții, în aranjamente.

Majoritatea viețuitoarelor, mai ales din regnul animal au alcătuiri simetrice. Orice gândăcel, orice pește, mamiferele și oamenii au corpuri simetrice față de un plan care îi „taie” imaginar.asimetria este frumoasa

Teste făcute în lume referitoare la frumusețea unui chip uman au demonstrat că sunt considerate a fi frumoase acele persoane care au o față cât mai simetrică.

În legile pe care științele naturii le-au descoperit apar elemente puternice de simetrie, iar uneori chiar „necesitatea„ existenței simetriei a condus la descoperirea unor legi, fie din fizică, chimie sau biologie.

Ca să nu mai vorbim de matematică în general și de geometrie în particular ca ramură a acesteia, unde simetria este de multe ori de la sine înțeleasă. Și nu vorbim doar de simetria ca „desen”, ci ca asemănare a alcătuirii unui tot din părțile componente.

Și totuși există cazuri în care și asimetria poate fi foarte frumoasă. Să căutăm câteva situații când asimetria nu este doar accidentală, ci dorită, creată, căutată, tocmai pentru a conferi o frumusețe în plus.

5 situații în care asimetria este frumoasă

1.O imagine de prezentare a unui site ar fi destul de anostă dacă ar fi perfect simetrică. Să privim doar prima pagină de la Zaful și vom vedea că web-designerii au împletit asimetria cu elemente de simetrie, fără să renunțe la ordine și organizare. A rezultat o pagină care place privirii și care te îndeamnă să navighezi în continuare, ca să descoperi lucruri interesante, chiar dacă nu ai nici o intenție să cumperi (cel puțin la început).

2.Dacă tot am pomenit la început despre fețele umane simetrice, considerate mai frumoase, un element de asimetrie vine să aducă un plus. O coafură ușor asimetrică poate conferi persoanei o imagine și mai interesantă. O șuviță (sau mai multe) de păr într-o parte, dau unei fete un plus de frumusețe, făcând-o unică. Bărbații își aranjează de multe ori părul ușor asimetric (cărare într-o parte).bluză asimetrică

3.Hainele pe care oamenii le poartă sunt de cele mai multe ori simetrice. Există însă și cazuri de asimetrie, în colorarea lor de exemplu, sau chiar în croială – click aici pentru a vedea mai multe exemple. Tricouri, topuri sau rochii cu un umăr „lipsă” (gol adică) sunt doar cele mai banale exemple de asimetrie vestimentară. Chiar și în antichitate se purtau robe asimetrice, iar veșmintele militarilor (în care scutul era ținut cu o mână iar sabia cu cealaltă) erau asimetrice de asemenea.

4.Bordul unui autoturism este un alt exemplu care îmi vine imediat în minte. Asimetria este dată de faptul că șoferul stă în stânga (sau în dreapta în alte țări), iar dispunerea elementelor este făcută astfel încât să-i fie la îndemână ceea ce el are nevoie. Cred că ar fi tare urâtă o mașină cu șoferul pe mijloc și cu bordul proiectat în acest fel… Oare câți ar cumpăra-o?

5.În arhitectură clădirile mari, oficiale (instituții), au de cele mai multe ori alcătuiri simetrice, dar locuințele individuale (casele), fiind mult mai mici, au de cele mai multe ori elemente de asimetrie care le conferă frumusețe și unicitate.

Desigur că am putea să dăm multe alte exemple de asimetrie frumoasă, dar o să mă opresc aici. Personal cred că și simetria și asimetria pot fi foarte frumoase, dacă rezultatul este un tot armonios! Tu ce părere ai?

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.