filme catastrofice

6 filme catastrofice pe care ar trebui să le vezi

6 filme catastrofice pe care ar trebui să le vezi

Sunt zile de tensiune și încordare pentru majoritatea românilor și nu doar pentru ei, cauzate de răspândirea unei boli virale periculoase. Coronavirusul Covid19 a cam dat peste cap toată planeta. Pentru ca răspândirea bolii să fie stopată va trebui să ne izolam. O parte dintre noi vom face asta pentru prevenție, alții se vor izola pentru carantină. Așa că timp liber este foarte mult.

Pentru un introvertit izolarea aceasta nu este o problema. El va ști cum să-și petreacă timpul acasă cu folos. Mai greu va fi pentru extrovertiți, cei care erau obișnuiți să iasă din casă. Important este să faci ceva util, să folosești timpul pentru a te juca cu copiii tăi, să citești și să vezi filme etc.filme catastrofice

În acest articol o să-ți recomand să vezi câteva filme catastrofice, nu pentru a te îngrijora, ci pentru a înțelege că în astfel de situații cel mai important este să nu intri în panică, să îți păstrezi calmul, să acționezi rațional, să respecți regulile și măsurile impuse de autorități.

Chiar dacă în filmele catastrofice există și multe inadvertențe, erori științifice chiar, multe exagerări și chiar lucruri care țin de science-fiction, importantă este lecția pe care încearcă să ne-o transmită. O lecție pe care, se pare că va trebui să o învățăm oricum, vrând-nevrând, zilele astea.

Așadar ce să vezi în aceste zile de izolare?

1. Contagion (2011) este un thriler american în regia lui Steven Sodenbergh care descrie destul de bine situația actuală. Nu îți recomand să-l vizionez pentru a intra în panică ci din contra, pentru a învăța ceva din lecția dură pe care o transmite. Filmul beneficiază de o distribuție de excepție (Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet etc.), iar scenaristul Scott Z. Burns a recunoscut că s-a inspirat din problemele create în 2003 de un virus de tip SARS (ca și cel de acum) și în 2009 de H1N1 (cel care a produs gripa spaniolă).

În documentarea sa, scenaristul Burns a discutat cu medici renumiți și cu specialiști din cadrul OMS (Organizația Mondială a Sănătății), iar criticii au apreciat filmul pentru acuratețea și veridicitatea științifică. Adică ceea ce se întâmplă în film s-ar putea întâmpla și în realitate și chiar se întâmplă într-un fel sau altul acum.

Filmările s-au făcut în Hong Kong (de acolo începe totul, iar acest oraș este în China), Chicago, Atlanta, Londra, Geneva, San Francisco, iar ca să dăm „apă la moară” adepților teoriilor despre conspirații, premiera a avut loc la Festivalul de Film de la Veneția (ghici unde? – în Italia!?). Iar niște lilieci din China, care zboară și ei pe acolo… Multe, foarte multe concidențe, dar asta pentru că Burns a făcut o documentare foarte serioasă, ca să nu inventeze „bălării”, ci lucruri posibile. Trebuie neapărat văzut.

2. The day after tomorow (2004) (tradus la noi Unde vei fi poimâine) este un film care mi-a plăcut foarte mult, deoarece arată ce efecte distrugătoare pot să producă schimbările climatice. În acest film efectul este „pe dos” adică încălzirea globală care produce topirea ghețarilor va modifica salinitatea apei oceanului planetar și va perturba drastic circulația curenților oceanici.

Ca o consecință se va instaura o nouă eră glaciară. Știam despre acest efect cu mult înainte să văd filmul, pentru că exact așa s-a întâmplat în istoria Terrei, cu ciclurile îngheț-dezgheț, adică perioade glaciare urmate de perioade mai calde. Numai că în film, care conține în scenariul lui și multe erori științifice, lucrurile se petrec foarte repede, aproape instantaneu la scara istoriei.

În realitate, în istoria Terrei, schimbările climatice au avut loc în mii și zeci de mii de ani. Dar ideea că trebuie să fim cu toții responsabili cu soarta planetei este foarte puternică, iar tehnicile de supraviețuire la frig extrem ar trebui cunoscute de oricine. Dă Doamne să nu fim nevoiți să le aplicăm cândva! Filmul are în el de toate, suspans, acțiune, aventură și e un clasic al genului.

3. Deep impact (1998) (tradus la noi Impact nimicitor) ia în considerare de această dată posibilitatea ca Pământul să fie lovit de un asteroid uriaș, care ar distruge întreaga (sau pe aproape) viață de pe planetă. Este o dramă, cu multe personaje, care își văd de viața și de rolul lor în desfășurarea acțiunii.

4. Armageddon (1998) (desigur Armaghedon) este un film pe aceeași temă, numai că acum de Terra se apropie o cometă gigantică. O echipă de „forțoși” este trimisă să o distrugă. Bruce Willis este într-un rol principal. Este un film de acțiune, cu situații la limită.

Cele două filme, Deep impact și Armageddon au apărut în același an și s-au bucurat atât de critici cât și de aprecieri. Conțin și multe „prostii” științifice, dar au fost și succese comerciale (încasări record). Ambele tratează posibilitatea ca Pământul să fie lovit de un corp ceresc, ceea ce nu este deloc improbabil.

5. Poseidon (2006) este un film catastrofic foarte posibil de această dată. Este vorba despre o navă de croazieră de lux care se va scufunda după ce va fi lovită de un val uriaș. Lupta pentru supraviețuire a pasagerilor este de fapt tema principală a filmului și evidențiază ce fac oamenii în situații limită. Cum e și normal, în scenariu apar și niște „dubioși” acolo pe navă…, care aveau și niște treburi „necurate” de rezolvat, asta așa, ca să fie totul și mai palpitant.

6. Independence day (1996) (Ziua independenței) este o supraproducție cu o distribuție de excepție, în care pământenii se vor lupta pe viață și pe moarte cu niște extratereștri care vor să ocupe Terra. Războiul va fi necruțător și îi va uni pe toți locuitorii planetei în lupta disperată pentru supraviețuirea noastră ca specie pe această planetă. Eroii vor fi desigur piloți de vânătoare, președintele american (se putea altfel?), un informatician de geniu (evreu, dacă ar conta sau nu) și mulți alți oameni obișnuiți, care au idei grozave pentru succesul luptei.  Brr, sper să nu fim nevoiți chiar să ne luptăm vreodată cu așa ceva…

Vizionare plăcută, mult calm și NU ieși din casă!

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.