scrisul de mână

9 beneficii pe care le oferă scrisul de mână

9 beneficii pe care le oferă scrisul de mână

Tehnologia a devenit tot mai populară printre noi, iar generațiile tinere se bazează aproape în exclusivitate pe ea. Tinerilor le este din ce în ce mai greu să facă orice, dacă nu pot beneficia de ajutorul unui computer. Odată cu evoluția tehnologiei, tot mai multă lume se bazează în exclusivitate pe aceasta și în ceea ce privește scrisul.

Fie că vorbim despre muncă, adeseori teme, notițe diverse, sau chiar comunicare, scrisul de mână a devenit aproape inutil. Este adevărat că, la noi în țară, copiii încă scriu de mână la școală, dar deja există numeroase jocuri educative și aplicații, care îi învață să utilizeze tehnologia pentru scris.scrisul de mână

Totuși, scrisul de mână s-a dovedit a avea numeroase beneficii asupra creierului. Așadar, fie că scrii notițe, scrisori, eseuri sau într-un jurnal personal, este mult mai benefic să le scrii de mână, nu utilizând tehnologia.

Scrisul de mână te conectează cu literele și cuvintele și îi permite creierului tău să se concentreze asupra lor, să le înțeleagă și să învețe folosindu-le.

Sfaturile de astăzi, despre beneficiile scrisului de mână, ne sunt date de Eva Anca de la Rândurile Evei care, în afară de faptul că este blogger, este copywriter precum și editor la una din editurile românești de pe piață.

9 beneficii pe care le oferă scrisul de mână

Așadar, haide să vedem care sunt, mai exact, beneficiile pe care ți le oferă scrisul de mână.

  1. Sporește înțelegerea în cadrul procesului de învățare

Este adevărat că merge mai repede să scrii la laptop. Totuși, studiile au demonstrat că persoanele care iau notițe scriind de mână își amintesc mai multe informații decât persoanele care nu folosesc scrisul de mână. Un studiu a arătat că studenții care își iau notițe folosind scrisul de mână înțeleg mai bine lecțiile decât studenții care își iau notițele pe computer.

  1. Îți antrenează creierul

Scrisul de mână necesită utilizarea abilităților motorii și activează o colecție de legături din jurul creierului, numite „circuitul de lectură”. Scrisul de mână activează multiple părți ale creierului tău, lucru pe care scrisul la computer nu îl poate face.

  1. Calmează corpul și nervii

Scrisul de mână are capacitatea de a calma creierul. De aceea, este recomandat să scrii seara. Conform Dr. Marc Seifer, grafolog și expert în scrisul de mână, scrierea unei propoziții precum „voi fi mai liniștit” de cel puțin 20 de ori pe zi poate avea un impact enorm, mai ales asupra persoanelor cu deficit de atenție. De asemenea, scrisul de mână te menține mai concentrat, ceea ce nu îi permite creierului să fie distras.

  1. Încetinește îmbătrânirea mentală

Întrucât scrisul de mână te ajută să reții informații, este o unealtă excelentă pentru a te ajuta să îți menții memoria pe măsură ce avansezi în vârstă. Diversele activități care antrenează creierul, cum este și scrisul de mână, te ajută să îți menții mintea ascuțită.

  1. Declanșează creativitatea

Scrisul de mână antrenează mai multe părți ale creierului, decât scrisul la computer, astfel că încurajează mai mult creativitatea. În plus, fiecare persoană are un scris de mână specific, unic. De aceea, scrisul de mână are și aspecte artistice. Datorită acestor diferențe, fiecare persoană are o identitate a scrisului, exact cum artiștii au propriile lor identități artistice.

  1. Reduce depresia și anxietatea

Uneori, când te simți trist sau stresat, materializarea gândurilor prin scrierea lor poate fi o terapie grozavă. Scrisul de mână, în special cel cursiv, este ritmic, astfel că te ajută să îți calmezi gândurile stresante. În plus, atunci când scrii, te conectezi mai bine la cuvinte. Acest lucru te ajută să procesezi o problemă mai ușor atunci când o așterni pe hârtie.

  1. Îmbunătățește concentrarea

Atunci când scrii la laptop, de exemplu, ești la un click distanță de Internet. Astfel, este foarte ușor să fii distras, în loc să scrii ceea ce ai de scris. Așadar, dacă ai nevoie să te concentrezi, este recomandat să scrii de mână.

  1. Stimulează creierul

Omul folosește diferite părți ale creierului, în funcție de activitate. Astfel, folosești o parte distinctă pentru calcule și alta pentru activități artistice. Când scrii de mână, apelezi la ambele părți ale creierului. Asta deoarece scrisul de mână are o natură artistică. Stimularea ambelor emisfere ale creierului este benefică atât pentru abilitățile artistice, cât și pentru cele de rezolvare a problemelor.

  1. Combate dislexia

Potrivit unui profesor și specialist lingvist, scrierea cursivă poate ajuta la combaterea dislexiei, prin îmbunătățirea funcțiilor creierului și memoriei.

Așadar, după cum vezi, scrisul de mână te poate ajuta în diverse moduri. Chiar dacă obișnuiești să scrii la laptop, este recomandat să scrii de mână, măcar puțin în fiecare zi.

8 comentarii publicate

  1. N-am mai scris de mana pe bune de nici nu mai stiu cand. Rar mai scriu o felicitare, o lista de cumparaturi sau un bilet scurt. In rest, am ajuns dependenta de laptop si telefon si tot ce e de scris scriu in format electronic si apoi printez. Se pare ca ratez multe beneficii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.