A fi sănătos - conferinta Alege să fii sănătos

A fi sănătos este o alegere care ne aparține

A fi sănătos este o alegere care ne aparține

O parte dintre dumneavoastră mă cunoașteți deja, alții încă nu, așa că vă rog să-mi permiteți mai întâi să mă prezint. Numele meu este Traian Vasilache și în viața reală sunt profesor de fizică.

Nu vreau azi să vă vorbesc despre situația la fizică a copiilor dumneavoastră ci despre ceea ce conteaza cel mai mult pentru noi oamenii, sănătatea noastră. Așa că vă mulțumesc că ați acceptat invitația de a participa la activitatea pe care școala noastră virtuală o susține în cadrul proiectului ”Alege să fii sănătos!” A fi sănătos - conferinta Alege să fii sănătos

Formațiunea mea în domeniul științelor exacte mi-a permis să îmi fac despre lume și viață o imagine obiectivă, bazată pe argumente concrete, pe cunoașterea legilor naturii și pe înțelegerea interconexiunilor dintre elementele ce alcătuiesc natura.

Mulți oameni încă mai cred că tot ceea ce li se întâmplă este o fatalitate, adică se petrece fără voia lor și mai ales spre ghinionul lor. Eu vreau să vă conving azi că majoritatea evenimentelor care se petrec în jurul nostru au legătură directă cu alegerile noastre. Există desigur și excepții, dar acestea vin să întărească regula, nu s-o infirme.

Unii dintre copiii dumneavoastră vor folosi fizica toată viața lor pentru că se vor orienta spre profesii legate de tehnică (ingineri, fizicieni, medici, cercetători, instalatori chiar), în vreme ce alții nu vor aplica în ceea ce vor face pe viitor cunoștințe legate de științele exacte, deși nu ar fi rău să le aibă.

Cu toții însă vor trebui să înțeleagă ce înseamnă legile naturii și că pe acestea nu le putem încălca, indiferent ce am face sau ce am vrea noi.

Putem însă alege să folosim legile naturii în folosul și spre binele nostru. Putem alege să fim sănătoși!

Principiul I al termodinamicii și sănătatea noastră

Una dintre aceste legi imuabile ale naturii se numește principiul I al termodinamicii și el este valabil în orice proces sau sistem din natură. Nu o să vă povestesc acum despre el în termenii sau cu cuvintele folosite în fizică, ci mai degrabă sub o formă „contabilă”

Energia care rămâne este egală cu diferența dintre energia care intră în sistem și energia care este cheltuită de sistem (sau iese din sistem)

Sau, ca să mă înțelegeți mai ușor o să vă dau un exemplu din domeniul financiar

 Banii care-mi rămân sunt banii pe care-i câștig minus banii pe care-i cheltui.

legea I a termodinamicii

Acest principiu, ca în prima formulare pe care v-am dat-o este valabil și în cazul oricărui organism viu.

-Am aport mare de energie din alimentele consumate și nu „ard” tot ce am, mă îngraș inevitabil.
-Mănânc mai puțin, dar ard mai mult, slăbesc.
-Mănânc exact atât cât ard, mă mențin la aceeași masă corporală.

Observați că nu am folosit termenul greutate pentru că sunt fizician și știu că greutatea este cu totul altceva. 🙂

Acesta este un prim principiu pe care oricine trebuie să-l înțeleagă, dacă vrea să aibă o viață sănătoasă. Iar cine vrea o viață sănătoasă, trebuie să o aleagă!

Vă spun toate acestea deoarece toate datele arată că acum în populația României avem un procent îngrijorător de mare de persoane obeze sau supraponderale, iar în rândul copiilor noștri lucrurile sunt încă și mai grave.

Preocupați să ofere copiilor un trai cât mai bun, mulți părinți de fapt le distrug viitorul, pentru că obezitatea vine la pachet cu multe alte boli. Chiar în clasele la care predau, printre copiii dumneavoastră, cei de aici, există un număr (prea) mare de copii obezi sau supraponderali.

După ce am înțeles principiul I al termodinamicii, am stabilit că pentru a duce o viață sănătoasă, din punct de vedere al nutriției, nu trebuie să mâncăm exagerat. Adică trebuie să NU alegem obezitatea.

A fi sănătos ține de un echilibru alimentar

Însă aceasta nu este suficient.  Trebuie să ținem cont și de echilibrul alimentar.  Asta pentru că în ecuația vieții noastre sănătoase contează foarte mult și să alegem alimentele potrivite.

Principiul ”cu măsură din toate” este bine să fie urmat, atât de adulți cât și de copii, dar mai cu seamă de adulții care-și hrănesc copiii. Este știut că bunele obiceiuri alimentare se cultivă de la vârste fragede, ori în copilărie noi, părinții le dăm copiilor de mâncare.migdale

Câți dintre cei de aici îi dau copilului, de exemplu migdale în loc de snacks-uri atunci când acesta cere o gustare? Sau câți dintre părinți rezistă tentației de a da copilului dulciuri și le înlocuiesc cu fructe?

Oare știți câte substanțe benefice conțin niște banale curmale, pe care cei ce traversau deșerturile le aveau tot timpul asupra lor? Și că pe acele fructe dulci vom plăti mult mai puțin decât pe niște prăjituri de cofetărie?

Cum facem nu doar să le explicăm, dar și să-i educăm pe copii în spiritul respectării piramidei alimentare, despre care o să vă vorbesc puțin mai târziu?

Răspunsul este unul foarte simplu. Vom putea face asta atunci când noi, părinții devenim conștienți de cât de importante sunt propriile noastre obiceiuri alimentare și cât de mult îi înfluențează aceste alegeri pe proprii noștri copiii.

Copiii iau imediat ca model pe părinți și atunci dacă părinții fumează, probabilitatea ca copiii să fumeze și ei la vârstă adultă este foarte mare. Dacă părinții mănâncă exagerat, așa vor face și copiii. Dacă părinții petrec prea mult timp la televizor, de ce să ne mai mirăm că și copiii vor face la fel?

Și atunci educația spre o viață sănătoasă îi implică în primul rând și pe părinți, iar ei (părinții adică) sunt cel mai greu de educat tocmai pentru că, la rândul lor au fost prost educați în copilărie.

Fii sănătos folosind tehnica actuală

Din fericire tehnica actuală ne permite să putem face educația mai ușor, ca să le putem fi copiilor noștri modele de urmat. Să luăm ca exemplu atât de comunul, de acum, aparat electrocasnic numit blender. Acesta ne ajută să facem foarte ușor diverse mâncăruri sau băuturi din fructe și legume, pe care vă asigur că ai noștri copii le vor adora.smochine sanovita

În plus le putem prepara în fața lor, cu ei împreună, făcându-i să participe la procesul de a-i învăța că și legumele pot fi consumate fără nici un fel de problemă. Căci a face pe copii să accepte legumele e chiar o problemă!

Legumele se pot combina cu fructele crude sau uscate (merișoare, smochine etc) și diferite alte ingrediente cum ar fi semințe de chia, semințe de in, fulgi de ovăz etc și transforma într-un delicios smoothie pe care cel mic îl va adora.

Eu sunt sigur că printre părinții de aici sunt mulți care nu au făcut niciodată un smoothie din legume și fructe, deși toți aveți acasă roboți de bucătărie performanți sau un blender. Iar ingredientele pentru smoothie se găsesc acum la discreție și la prețuri accesibile.

De ce să folosim aceste electrocasnice doar pentru comoditatea dar nu și pentru sănătatea noastră, învățându-i în același timp și pe copii, de la vârste fragede să facă cele mai bune alegeri alimentare pentru a fi sănătoși?

Alegerile din copilărie reprezintă temelia viitorului adult echilibrat!

Ne demonstrează asta și un studiu făcut în Statele Unite (vedeți imaginea proiectată) care a ajuns la concluzia că obiceiurile alimentare ale copiilor se formează de timpuriu, chiar până la vârsta de 2 ani.

Iar cei care ajută la formarea acestora nu sunt nimeni alții decât voi, părinții lor! Părintele este și va fi întotdeauna un exemplu de urmat pentru copilul lui. Nu uitați asta!

print screen studiu alimentatie

Alege să fii sănătos prin exemple vizuale

Îi mai putem ajuta și cu exemple vizuale. Cum ar fi să așezăm undeva în bucătărie un afiș frumos cu piramida alimentară?

Aceasta este o reprezentare a ceea ce ar trebui să consumăm mereu ca să avem o viață cu cât mai puține probleme de sănătate. Dacă încă nu știți ce este aceea piramidă alimentară o să vă proiectez acum o imagine și o să vă sfătuiesc să vă documentați mai în detaliu despre aceasta.

Principiile piramidei alimentare sunt aceleași: alimentele de la bază sunt cele care trebuie consumate mai des, cele din vârf mai rar și astfel echilibrul nutrițional al organismului nu va fi stricat.piramida alimentară

Discursul meu de astăzi este doar o scurtă pledoarie despre și pentru alimentația sănătoasă în care am încercat să vă provoc să vă schimbați obiceiurile alimentare, ca să le puteți schimba și la copiii dumneavoastră. Sper că am și reușit, măcar într-o mică măsură să fac asta.

Alegeți să fiți sănătoși, voi și copiii voștri!

 

***articol scris pentru proba 14 din cadrul competiției SuperBlog 2018***

** disclaimer: acest articol este o ficțiune ancorată în realitate. Orice asemănare cu persoane sau fapte reale este pur întâmplătoare

Sursa foto: pixabay.com, me-mechanicalengineering.com, sanovita.ro, ncbi.nlm.nih.gov, safefood.eu

4 comentarii publicate

  1. tu pe mine ma stii. stii ca sunt grasa si imi plac multe porcarii, dar sa stii ca am zile (de exemplu vinerea, cand tin post), cand supravietuiesc si fara ele. Imi plac smochinele si caisele de la Sanovita la nebunie, dar si fisticul si caju-ul. Deci cu putina vointa as putea inlocui dulciurile mele cu variante mai sanatoase.

    • Din pacate dulciurile traditionale sunt ispite pe care nu le prea putem evita. Contin zahar si zaharul actioneaza ca un drog. In plus mai e si felul in care am fost educati de mici. Noi am crescut practic cu dulciurile astea. Nu degeaba la categoria ”deserturile copilariei” sunt trecute prajituri ca Amandina, eclerul sau altele. Insa uite ca acum descoperim cu bucurie ca avem si alternative dulci mult mai sanatoase.
      De aceea trebuie sa facem un mic efort ca sa ne educam copiii in alte spirit 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.