școala mai devreme

A început școala mai devreme. E bine sau nu prea?

A început școala mai devreme. E bine sau nu prea?

Acest an școlar care abia a început are ceva deosebit în comparație cu toți anii școlari din ultimii ani și anume faptul că cele două semestre sunt total asimetrice: în timp ce primul are 15 (sau 14) săptămâni, cel de-al doilea are 20 de săptămâni.

Această modificare a apărut din dorința (nu neapărat justificată) de a elimina vacanța inter-semestrială de o săptămână de la începutul lunii februarie. Cum mai peste tot în Europa și în alte țări ale lumii anul școlar este împărțit în două semestre, pentru a le separa s-a introdus (logic, normal) o vacanță mică între ele.

scoala mai devreme

Tocmai acea vacanță de o săptămână din februarie i-a deranjat pe mulți, argumentându-se că în iarnă există un program de școală foarte fragmentat. Vacanța de Crăciun oricum nu poate fi eliminată, fiind în tradiția tuturor țărilor și nu numai a celor creștine. Poate fi doar redusă cu o săptămână, dar nevoia de a face economie de combustibil la încălzirea școlilor este un puternic argument economic pentru a o face de trei săptămâni.

Afirmațiile de mai sus sunt corecte, dar trebuie știut că cine vrea să învețe, va învăța indiferent de cum este împărțit anul școlar, iar cine nu vrea, nu o va face oricum. În fine, acum primul semestru are doar 15 săptămâni (14 la clasele primare, că ei mai au o mică vacanță de o săptămână pe parcurs), în timp ce al doilea are 20. Astfel cele două semestre sunt complet asimetrice.

Dificultatea acestui an școlar astfel împărțit va consta tocmai în acest fapt, al asimetriei, deoarece în primul semestru elevii vor fi extrem de solicitați. Pentru a li se încheia mediile vor trebui să dea tezele, lucrările de control și vor fi evaluați oral mult mai des în primul semestru, în comparație cu cel de-al doilea. Va fi un prim semestru deosebit de intens, care va fi trecut cu greu de către elevii care „o pornesc” mai greu la drum cu efortul.

Și profesorilor le va veni mult mai greu, dar ei oricum sunt pregătiți în materia pe care o predau și ei se vor adapta mai ușor la efortul care li se cere. Elevilor cu adevărat le va veni infinit mai greu în săptămânile „de foc” ale primului semestru. Și chiar dacă, așa cum am mai spus, cine are de învățat învață, la stresul copiilor se va adăuga încă o cantitate suplimentară deloc de neglijat. Eu sper ca ei să își revină în vacanța de trei săptămâni din timpul Sărbătorilor de Iarnă.

Succes tuturor în noul an școlar!

2 comentarii publicate

  1. eu sunt anti inceput scoala mai devreme. Si asa copiii astia au ajuns sa fie stresati de la graidnita, acum le mai taie si din vacanta. Din cate stiu, cea mai mare probleme la noi nu o reprezinta semestrele prea scurte. Altele sunt prolemele grave din educatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.