acoperișul casei părintești

Acoperișul casei părintești

Era în Ajun de Crăciun. Din bucătărie venea un miros de sarmale gătite lent la cuptor în oala de lut, iar în toată casa se auzeau la radio cântece românești.

Constantin se uita cu drag la Alma, fetița lui de doar 7 anișori cum îl ajuta entuziasmată să împodobească bradul de Crăciun cu beteală și globuri multicolore. Exact așa cum făcea și el cândva, împreună cu mama lui.acoperișul casei părintești

La un moment atenția lui Constantin i-a fost atrasă de vocea Andrei care cânta la radio cea mai recentă melodie a sa

”Casa părintească nu se vinde, 
Nu se vinde pragul părintesc 
Dintre-atâtea locuri dragi și sfinte
Ochii mamei încă ne privesc.”

Dorul de părinți, de casa în care a copilărit, de ulițele satului în care s-a născut, de prietenii lui vechi îi sfâșie iar inima și o lacrimă i se scurse pe obraz.

Dorul de casă

Elena, vreau să ne întoarcem acasă!”, îi spuse Constantin soției sale care pregătea în bucătărie o prăjitură din cartea de rețete a bunicii.

”M-am săturat de stat prin tări străine de atâta amar de vreme și să muncesc mereu pentru alții. Vreau să ne întoarcem acasă, în satul în care m-am născut și am crescut. Vreau ca Alma să învețe în școlile noastre. O fi el cum o fi învățământul la noi în țară, dar parcă tot mai bun e decât cel de aici.

Reparăm casa bătrânească și cu ce am învățat eu aici despre construcții pornim o afacere din care să putem trăi liniștiți la bătrânețe.

Da, știu, nu o să ne fie prea ușor să ne reintegrăm și să o luăm de la capăt. Nu mai știm nici măcar de unde ne-am putea face cumpărăturile zilnice, ca să nu mai vorbesc de cele pentru a reamenaja casa bătrănească.

Dar nu îmi fac griji. Maria, sor-mea, e în țară și știi că are un blog pe care scrie zilnic despre diferite subiecte. Știe tot ce mișcă pe net. Sunt sigur că ea o să ne poată recomanda diferiți furnizori de materiale ca să luam totul cu un preț cât mai bun.”

Țigla ceramică sau metalică

Și s-au intors acasă, acolo unde s-au născut și au crescut. Norocul lor a fost că puteau sta la Maria până când rezolvau toate probleme pe care o casă bătrănească le are după ani de zile în care nu a fost locuită.

Constantin s-a apucat să facă o evaluare a situației în care se afla casa părintească. Nu fu prea încântat de ce găsise. După atâția ani de pribegie, cum nimeni nu mai avusese grijă de ea, casa nu arăta prea bine.

”Maria, trebuie să încep cu acoperișul.”, îi zise Constantin surorii sale.

”La o casă toate sunt importante. De la ceea ce este sub pământ și nu se vede, adică fundația, și până la ceea ce vine în contact direct cu cerul și se vede cu ochiul liber, adică acoperișul.

La fundație noi stăm bine însă acoperișul casei e dezastru. Nu mă pot apuca să renovez nimic în interior până nu îl repar. Așa că o să încep mai întâi cu el.

Pe acoperișul casei bătrănești, bunicul a pus țiglă ceramică. E drept că izolează bine, că are costuri mici, rezistență bună la temperaturi extreme și durată de viață de peste un secol. Dar uite că în timp tot se deteriorează. Plus că este și greu de montat, nefiind la fel de flexibilă că o țiglă metalică.

Din păcate tiglele ceramice sunt cam grele și au o rezistență mecanică scăzută, ceea ce face ca acoperișul în ansamblul său să fie foarte greu. Pentru susținerea lui e necesară construirea unui suport suplimentar , un schelet de lemn destul de costisitor.

 

Nu cred că tu știi dar eu am învățat, cât am stat în afară că sunt mai bune țiglele metalice. Adaptarea tablei, care a devenit țigla metalică, a constituit o adevărată revoluție în domeniul acoperișurilor.

Practic o tablă de oțel de bună calitate a fost acoperită cu mai multe straturi protectoare, de genul polimerilor și vopselelor, toate cu proprietăți anticorozive avansate. Tabla de oțel este mult mai ușoară, rezistentă mecanic, dar ruginește în timp. Însă, dacă tabla este prelucrată și acoperită cu straturi protectoare, se combină buna rezistență la coroziune a țiglei cu excelenta rezistență mecanică a oțelului, totul la o greutate redusă.

Această invenție a dat posibilitatea creării unui acoperiș cu țiglă metalică, foarte durabil și mai ales accesibil ca preț, devenind acum cel mai căutat gen de acoperiș pentru casă.

Cum suedezii de la firma Lindab au introdus acest sistem, materialul mai este cunoscut șica tablă Lindab, chiar dacă acum sunt multe alte firme care produc așa ceva și se vinde sub alte denumiri. ”

țiglă metalică

Renovarea acoperișului

”Bun, și cum se construiește un acoperiș din acesta cu țiglă metalică?”, întrebă Maria curioasă.

”Față de unul din tablă galvanizată obișnuită nu este mare diferență.”, îi spuse Constantin.

”Peste zidărie se realizează scheletul din căpriori de lemn, acoperit cu scânduri. Apoi se montează țigla metalică, doar că între ea și scândură se pune o folie anti-condens care are rolul de a asigura entașarea și ventilarea acoperișului, protejându-l de efectele dăunătoare pe care le generează umiditatea.

Țigla metalică se montează relativ ușor și se prinde cu șuruburi speciale. În plus, față de tabla obișnuită, în cazul acoperișurilor din țiglă metalică, se poate alege dintr-o multitudine de culori disponibile, astfel încât fiecare își poate „particulariza” acoperișul casei așa cum dorește el sau după cum i-a recomandat arhitectul.

În afară de tiglă, acoperișul mai necesită și montarea unor accesorii indispensabile, adică sistemul de colectare și scurgere a apei (uluce, burlane etc.), precum și părțile de la îmbinări care ar putea lăsa să pătrundă apa.

Maria, ai idee unde aș putea să fac toate aceste cumpărături la un preț avantajos?”

Divizia acoperișuri

”Da! Chiar mă gândeam, când îmi vorbeai despre țigle metalice și acoperișuri, să-ți povestesc și eu despre Divizia de acoperișuri de la Vindem-ieftin.ro cu care am avut o colaborare acum ceva timp.

Este vorba despre un concept unic pe piața țiglei metalice care adună la un loc toți producătorii de țiglă metalică așa încât clienții să poată alege producătorul în funcție de cerințe sau preferințe, beneficiind în același timp și de un preț corect pentru construirea acoperișului.

Cum spuneam și într-un articol pe care l-am publicat pe blog, Vindem ieftin.ro este un broker din domeniul materialelor de construcții organizat pe principiul caselor de comenzi. Aceștia au o ofertă variată de materialele necesare construcției sau renovării casei pe care le poți cumpăra doar cu un click, economisind timp și bani.

Divizia de Acoperișuri a apărut din dorința de a oferi clienților nu doar cel mai bun preț, dar și cele mai bune servicii de consultanță pentru achiziționarea materialelor necesare construirii acoperișului visat.

Livrarea la domiciliu este gratuită oriunde în țară și ai posibilitatea de a afla oricând starea comenzii. În plus, tot ei fac și debitări conform schiței acoperișului și dau garanții și certificate de calitate.

Sigur te întrebi ce avantaje ai avea dacă o să cumperi tot ce-ți trebuie pentru acoperiș comandând online de la Vindem-ieftin.ro.

Ei bine:

-Poți cumpăra totul dintr-un singur loc. În felul asta economisești timp și mai ales bani. Compari ofertele pe care deja le ai de la alți furnizori și te asiguri că alegi pe cele care au cele mai bune prețuri. Poți astfel să vezi ce prețuri la tablă Lindab sunt și să-l alegi pe cel mai avantajos. Și tot de aici cumperi nu doar țigla ci și celelalte accesorii necesare executarii aceoperișului. Cum ziceai tu, uluce, burlane, șuruburi etc.

-Marfa o primești direct de la producător, ambalată corespunzător. Aceasta ajunge la tine în cele mai bune condiții. Faptul că nu e stocată prin depozite și manipulată de mai multe ori se reflectă pe de o parte în calitatea produselor primite, iar pe de altă parte în prețul final.

În plus ai consiliere gratuită în cazul în care îți trebuie mai multe informații referitoare la produsele din oferta lor și care te interesează pe tine.

Nu aș putea să îți zic un preț la acoperiș cu țiglă metalică pentru că ofertele sunt individualizate în funcție de necesarul de materiale al clientului și cerințele lui. Pentru asta trebuie să faci tu un calcul exact, să vezi care e suprafața acoperișului, completezi un formular și vei fi contactat de unul dintre consultanții lor cu care vei discuta. În felul ăsta, din câte am văzut, poți economisi până la 1000 de lei la un acoperiș!

Uite, dacă nu crezi ce vorbesc eu aici, aruncă o privire la pe site la Vindem-ieftin.ro și ai să vezi acolo o grămadă de recenzii video făcute de cei ce au cumpărat de la ei materialele necesare construirii acoperișului. Și ce crezi? Dacă filmezi descărcarea comenzii livrate de ei o să primești înapoi 100 lei!”

”Hm, foarte interesant!, spuse Constantin.

”Hai că mă apuc să fac măsurătorile și apoi o să discut cu ei ca să fac comanda. Crăciunul îl vom sărbători în casa părintească renovată și cu un acoperiș nou. Vom asculta împreună colinde vechi și, așteptându-l pe Moș Crăciun, vom sta la gura sobei depănând povești despre vremurile când eram copii”

***Acest articol este o ficțiune bazată pe fapte reale
și este scris pentru 
proba 22 din cadrul concursului SuperBlog 2018 ***

sursă foto: pixabay.com și vindem-ieftin.ro

5 comentarii publicate

  1. si noi am avut tot tigla ceramica pe casa de la tara dar am pus tabla acum 2 ani pentru ca incepuse sa ploua in pod si nu era de joaca. Din pacate, nu am avut bani de tigla metalica… E clar ca ar fi dat mult mai bine aceea.

    • Da, si noi suntem in aceeasi situatie… E un pic mai scumpa tigla asta dar sper sa reusim sa punem ceva bani deoparte si sa ne luam cat de curand. Mai ales ca, daca o cumparam de aici mai facem si ceva economie.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Proba 22. Acoperiș pentru casa visurilor tale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.