addison cooke și comoara incașilor

Addison Cooke și comoara incașilor – Jonathan W. Stokes (recenzie)

Addison Cooke și comoara incașilor – autor Jonathan W. Stokes.
Editura Corint Junior, București 2016, 
traducere din limba engleză de Dana Săporan

Addison Cooke, personajul principal din Addison Cooke și comoara incașilor este un băiat de 12 ani care ca orice băiat de vârsta lui din toată lumea se plictisește teribil la școală. Și nici nu e de mirare, căci știm cu toții ce plicticoasă este școala, chiar și în America cea a tuturor posibilităților.

Pentru majoritatea copiilor nu există prea multe opțiuni, însă pentru Addison, care face parte dintr-o familie de exploratori și aventurieri, provocările sunt tentante. Și cum să nu fie puțin frustrat Addison când cei din familia lui au parte de aventură, iar el doar de nesuferita de școală, unde doar biblioteca cu ale ei cărți de istorie îl atrage.addison cooke și comoara incașilor

Evenimentele se precipită atunci când unchiul său Nigel, recent întors dintr-o expediție din America de Sud, este atacat și răpit de bandiți care urmăresc același lucru ca și el: să găsească o fabuloasă comoară a incașilor.

Diferența este că bandiții vor comoara pentru ei în timp ce unchiul vrea să înzestreze cu ea muzeul de istorie din Manhattan – New York,  pentru care lucrează.

Apoi mai este o diferență esențială, aceea că unchiul Nigel este singurul care poate descifra niște secrete ce vor putea conduce la descoperirea comorii, în vreme ce bandiții nu și tocmai de aceea au nevoie de el.

Iar Addison, care asistă nevăzut la eveniment și care abia scapă, trebuie să pună la cale un plan pentru a pleca ca să-și salveze unchiul răpit și nu numai pe el, pentru că și mătușa Delia a fost și ea răpită. Din fericire, în ceea ce va face, Addison nu va fi singur.

El va fi înconjurat de prieteni devotați, dornici și ei de aventură. Sora lui, pe nume Molly Cooke îi este nedespărțită. Apoi mai sunt Eddie și Raj, doi băieți cu calități excepționale, unul specialist în arte marțiale, celălalt în limba spaniolă. Că doar vor pleca în America de Sud…

Cartea Addison Cooke și comoara incașilor este scrisă într-un ritm foarte alert. Pagină de pagină afli lucruri noi și totul se petrece la limită. De exemplu ei reușesc să călătorească singuri cu avionul și chiar la clasa business, deși erau minori neînsoțiți. Și asta folosindu-și cunoștințele, farmecul personal și tupeul. Vor zbura în Columbia, unde îi așteaptă noi pericole la tot pasul.

Acolo sunt la rândul lor capturați de către temutul profesor Ragar, șeful bandiților care i-au răpit pe unchiul Nigel și pe mătușa Delia. Iar temutul profesor îl mai are lângă el și pe și-mai-temutul Zubov, o matahală bine antrenată în forțele speciale ruse (trebuiau să fie și niște ruși pe acolo), care ar putea să intimideze pe orice adult, nu pe niște copii. Dar în cazul copiilor noștri se pare că aceste lucruri nu funcționează, iar ei îl vor înfrunta pe Zubov fără frică. Și vor reuși să scape, ca să poată să își salveze unchiul și mătușa.

Toată aventura este țesută în jurul încercărilor de a găsi și descifra misterul a trei chei, care sunt de fapt indiciile către uriașa comoară a incașilor. Prima cheie fusese deja găsită mai mult din întâmplare de către unchiul Nigel, dar fără următoarele două nu ar fi avut nici o valoare.

Așa că pe lângă aventură și pericole la tot pasul, cartea mai are și multe mistere care trebuie descifrate. Iar pentru un copil de școală, o astfel de lectură captivantă, care te atrage și te fascinează, nu poate să fie decât benefică în direcția cultivării gustului pentru lectură.

Iar descoperind faptul că mai mereu cele învățate la școală îi vor fi de folos în situații dintre cele mai diverse, poate că un copil, care spune că se cam plictisește la ore, va fi totuși mai atent, mai motivat, mai dispus să învețe.

Probabil că vreți să știți cum se termină? Ei bine, este evident că nu vă voi da eu această informație. Va trebui să citiți singuri cartea ca să vedeți cum stă treaba la final. Cine pe cine salvează sau poate nu, ce se întâmplă cu comoara și personajele noastre principale pline de curaj

Foarte frumoasă și captivantă această carte pe care o recomand și copiilor, dar și părinților lor, dacă vor să plece împreună cu aceștia într-o aventuroasă călătorie în căutare de comori.

Cartea Addison Cooke și comoara incașilor o puteți cumpăra comandând-o direct de pe site-ul editurii dar și de la librăriile online – vezi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.