Free image from PxHere

Apartament versus casă – alegerea depinde de fiecare

Am scris un articol, cu ceva timp în urmă, despre cum e să locuiești în afara orașului, unde există o zonă rezidențială și o zonă așa numit clasică. Azi vă spun ce aș face eu dacă aș lua-o de la capăt. Și credeți-mă că sunt momente când aș lua-o de la început cu multe dacă aș putea. De asemenea, voi încerca să fac o mică paralelă – apartament versus casă.

Free image from PxHere

1.zona

Fiecare om are idei destul de clare referitor la zona unde își dorește să locuiască, indiferent că vorbim despre zone rezidențiale, despre zone urbane ori rurale. Așa cum unii oameni preferă să locuiască la curte pentru că le place să stea mult afară, sunt conștienți de cheltuielile implicate de întreținerea unei case, tot așa există oameni care preferă să locuiască în apartament. Din fericire, atât cei care doresc să locuiască la curte, cât și cei care doresc să locuiască la bloc, au de unde alege. Există pe piață extrem de multe oferte, iar nenea google ne oferă linkuri pentru orice tip de căutare (de la anunțuri case ori terenuri de vânzare până la anunțuri de genul apartamente trei camere in Nuscocitta, apartamente București, apartamente noi București, apartamente 3 camere, apartamente 3 camere București etc).

2.prețul

Pentru că fiecare om știe cât poate „duce”, ideal ar fi să aibă un buget stabilit pentru investiția pe care intenționează să o facă. Evident o casă costă mai mult decât un apartament, iar de acest lucru sunt conștienți toți cumpărătorii potențiali. Un apartament nu implică costuri suplimentare precum o casă. Acest lucru îl afirm din proprie experiență. Am locuit într-o zonă centrală din București, timp de 20 de ani. De 10 ani locuiesc la curte, în afara orașului (am experimentat traiul în două orașe complet diferite).

Locuitul la curte implică costuri suplimentare din multe puncte de vedere. Orice persoană care dorește să se mute la casă trebuie să ia în calcul acest lucru. Nu e doar visul acela de a sta afară în curte ca să bei cafeaua. Ai de investit și de întreținut grădina, gardul, casa pe exterior. Pentru propria siguranță trebuie să instalezi un sistem de protecție antiefracție. Dacă ai câini și/ori pisici, trebuie să iei în calcul cine se va ocupa de ei când vei dori să pleci în concediu.

3.transportul

Înainte să alegi unde vei locui, ideal ar fi să te gândești și la transport. Trebuie să iei în calcul dacă există mijloace de transport public, dacă se deplasează taxiuri în zonă. De exemplu, un anumit timp se face cu propria mașină și alt timp cu mijloacele de transport. Trebuie să te gândești cât timp durează drumul până la serviciu, școală etc. Ideal ar fi să cronometrezi aceste drumuri exact la orele când ar trebui să pleci spre destinație. Doar așa îți vei da seama ce implică mutarea într-o zonă ori alta a orașului sau chiar în afara orașului.

4.apa și canalizare, deszăpezire etc

Da, acesta este un aspect important. Totul poate părea bine și frumos când vedeți locația, dar trebuie să vă interesați dacă există apă și canalizare pentru a nu avea surprize. De asemenea, un aspect important este cel al deszăpezirii. De aceea e bine să existe mijloace de transport. Dacă nu reușiți să vă curățați mașina ori strada pe care locuiți încă nu a fost deszăpezită, ideal ar fi să aveți o alternativă.

Din punctul meu de vedere, cine vrea să se mute la curte ar trebui să se informeze înainte. Dacă are dubii, dacă nu știe să se ocupe de grădină ori nu vrea…mai bine stă frumos la bloc și merge la aer curat de câte ori simte nevoia. Acum…ar fi o idee buna? În urmă cu câțiva ani, eram colegă cu o fată care știa sigur că nu își dorește să locuiască la curte. Ea se simțea mai în siguranță la bloc. Era printre puținele persoane sincere, capabilă să știe ce își dorește. A căutat anunțuri cu apartamente 3 camere în București, a făcut un credit și s-a mutat în casa dorită de ea.

Puțină sinceritate nu strică, nu?

 

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

22 de comentarii publicate

  1. La casa este frumos si pare a fi alegerea perfecta doar ca eu prefer apartamentul. Este mult de munca la casa. Parintii mei stau la casa si ma uit la ei ca toata ziua muncesc. Acum tine de fiecare persoana cum prefera

  2. Eu locuiesc la bloc momentan , dar sunt in constructie si cu casa.Cred totusi ca avantaje sunt mai multe la casa, dar o sa vad pe propria piele abia dupa ce ne mutam.

  3. Initial voiam apartament cu 3 camere si eu, dar pentru ca nu era mare diferenta intre pretul unui apartament + 2 locuri de parcare platite si casa + 2 locuri de parcare incluse in pret, am decis sa achizitionam o casa. Acum ne bucuram foarte mult ca am luat aceasta decizie si ca ne-am mutat in afara Bucurestiului, chiar daca depindem de masina si de trafic in fiecare zi.

  4. Eu mi-am luat un apartament tot cu 3 camere. La inceput mi-am dorit mult spatiu, acum iti spun ca sambata stau de dimineata pana seara sa fac curatenie. La casa cred ca stai 2 zile. Totul are avantaje si dezavantaje, dar sunt fericita de alegerea mea.

  5. E foarte important sa tinem cont de aceste aspecte cand ne alegem locuinta. De cele mai multe ori alegem dupa pret si mai mult ne pacalim. Eu gasisem un apartament foarte dragut, la pret ok, insa era la marginea orasului si mijloacele de transport circulau foarte rar

  6. am locuit mai mult de jumatate din viata la bloc si nici nu voiam sa aud de casa. acum locuiesc la casa si nu mai vreau sa aud de bloc. Ideea e ca poate fi bine in ambele parti, cu timpul te obisnuiesti

  7. Eu am stat la casa in oras aproape toata viata, dar mi-am facut si eu familia mea si ne-am mutat la apartament. Mi-e dor de casa, pentru ca sunt obisnuita sa am curte si mult spatiu… La bloc nu e acelasi lucru, mai ales cand ai copil…

  8. Multa vreme am spus ca nu m-as muta la casa, insa o data cu trecerea timpului, mai ales de cand au aparut fetele mi-am dat seama ca ai alte facilitati daca ai o casa cu o curte mare, un loc de joaca pentru copii, sa poata alerga in voie, sa se joace…Da, as da blocul pentru o casa!

  9. Sincer..dupa 18 ani de cand locuiesc la curte, iti spun sincer ca pentru nimic in lume nu m-as muta la bloc. Ador faptul ca pot iesi in curte dimineata, ca pot savura o cafea afara la soare sau ca Maya se poate juca in voi in curte fara sa stau cu teama ca s-ar putea intampla ceva. Dar ai dreptate trebuie sa te informezi inainte de a lua astfel de decizii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.