ascensiunea rebecca ross

Ascensiunea (#1 Destinul reginei) – Rebecca Ross (recenzie)

Ascensiunea – Rebecca Ross (recenzie) primul volum al seriei Destinul Reginei

Astăzi vă voi povesti despre o nouă apariție editorială de la editura Leda Edge (Grupul editorial Corint), și anume despre primul volum al seriri ”Destinul reginei” scrisă de Rebecca Ross, Ascensiunea.

Cu titlul original ”The queen’s rising” acesta este romanul de debut al autoarei și a fost publicat chiar anul acesta, adică în 2018 fiind inclus în categoriile fantasy/young adult.

ascensiunea rebecca ross

School library Journal spune despre Ascensiunea că este ”un roman fantasy cu o acțiune rafinată care le va încuraja pe fete să aibă încredere în forțele proprii” și este comparată cu ”Academia prințeselor” scrisă de Shannon Hade sau cu ”Tronul de cleștar” scrisă de Sarah J. Maas”

Despre ce este vorba în Ascensiunea

Eroina principală a romanului (și seriei, evident) este Brienna Colbert, o adolescentă ”din flori” care este adusă de bunicul ei, la vârsta de 10 ani, la casa Magnalia pentru a-și desăvârși educația.

Acțiunea începe  în anul 1559, mijlocul verii, în provincia Angelique, regatul Valeniei. Adică se desfășoară într-un cadru de epocă, ca să zic așa.

Casa Magnalia este una din școlile valeniene în care învățau cei care își doreau să devină maeștri ai cunoașterii uneia dintre cele 5 pasiuni: artele plastice, muzica, arta dramatică, înțelepciunea și cunoașterea.

Copil din flori, Brienna nu ar fi trebuit, în mod normal să aibă acces la o astfel de educație însă ajutată de originea ei, ținută secret de către bunicul care a crescut-o, o ajută să fie admisă în această cunoscută școală valeniană.

Povestea este scrisă la persoana I, din perspectiva Briennei și în prima parte facem cunoștință cu viața ei ca și elevă, la început, când este admisă iar mai apoi la final, după cei 7 ani de învățătură, în momentul în care trebui să dea examenul final pentru a deveni una dintre maestrele cunoașterii.

Aceasta, neavând un talent bine definit trece prin toate cele 7 ”profiluri” încercând, pe rând fiecare pasiune pentru a vedea care i se potrivește de fapt. Neexcelând în nimic concret decide în final să se dedice studiului cunoașterii și să devină o maestră a acesteia.

Aici îl are ca și profesor pe Cartier, maestru al cunoașterii, un tânăr frumos și înteligent de care se simte atrasă, și reciproca fiind adevărată, evident în ciuda interdicției unei astfel de relație între elev și profesor.

Din păcate Brienna nu reușește să treacă examenul, să își găsească un protector și să obțină mantia de maestru al cunoașterii așa că, în loc să plece la noua ei casă, rămâne în școală peste vară. Cartier însă pleacă pe timpul verii, cei doi ținând legătura prin scrisori.

Despre Ascensiunea ne povesteste pe scurt chiar autoarea, Rebecca Ross

Însă știți cum se zice, ”tot răul spre bine”. Brienna nu este o adolescentă obișnuită. Ea descoperă că are niște capacități/puteri paranormale. Am menționat la început că este un copil din flori dar nu v-am spus care erau originile ei. Ei bine, Brienna este jumătate valeniană (după mama ei) și jumătate maevană după tatăl ei.

Valenia și Maevia sunt două ținuturi vecine, diferite ca organizare și concepții/stil de viață/valori de referință. Ar fi prea mult să scriu aici pe larg despre istoria acestor 2 ținuturi așa că vă las să aflați mai multe despre ele din carte.

Vă mai spun doar că puterea paranormală pe care o are Brienna o duce în trecut, prin viziuni care au legătură cu strămoșii ei maevani. Ea practic retrăia, în anumite momente, frânturi din viața unui strămoș îndepărtat cu rol important în istoria maeviei.

Acestă capacitate extraordinară îi conferă un rol important în rebeliunea pe care o pun la cale opozanții actualului rege al Maeviei, Lannon, care ocupă pe nedrept tronul acestui regat. În mod normal regatul ar fi trebuit să fie condus de către o regină provenită dintre femeile neamului Kavanagh, femei care au și harul magiei.

Ei bine, Brienna, după ce descoperă calitățile ei deosebite ajunge să intre în legătură cu lorzii opozanți ai regelui Lannon, care trăiesc în dizidență de ani buni pe teritoriul Valeniei. Aceștia pun la cale detronarea regelul Lannon și repunerea pe tron a reginei de drept.

Dacă vor reuși ei să facă asta, cum vor acționa pentru a-și pune planurile în aplicare, dacă se va mai întâlni Brienna cu Cartier, dacă va obține în final Brienna mantia de maestru al cunoașterii, dacă se va stabili în Valenia sau în Maevia, veți afla citind acest prim volum al seriei.

Părerea mea despre Ascensiunea

Per ansamblu mi-a placut Ascensiunea. A fost o lectură relaxantă care m-a făcut să evadez împreună cu Brienna cu ea într-o atmosferă de epocă.

Recunosc însă ca la început mi s-a părut puțin plictisitoare. Au trebuit să treacă 200 de pagini până să înceapă acțiunea propriu-zisă. Din punctul meu de vedere cred că Rebecca Ross a insistat puțin prea mult pe viața din școală a Briennei.

Era normal să aflăm cum de a ajuns Brienna să-și descopere puterile și cum ajunge să se implice în revolta împotriva regelui Lannon. Atât prietena ei cea mai bună cât și Cartier vor avea și ei rolul lor în revoltă dar cred că se puteau da mai puține amănunte din viața la școală.

După cele 200 de pagini mai greu de parcurs (pentru mine) acțiunea începe să devină mai alertă și te face privești cu mai mult interes cartea. Finalul nu este unul care să te lase cu multe semne de întrebare dar care, clar, mai poate continua într-un alt volum.

Cu alte cuvinte, poți citi Ascensiunea, primul volum al seriei ”Destinul reginei” fără a avea pe noptieră și celelalte volume. Evident că la final vei dori să afli ce se mai întâmplă cu Brienna și Cartier, dacă vor rămâne sau nu împreună dar poți astepta până când va fi publicat și următorul volum. Sper cât mai curând 🙂

Cum nu pot spune că m-a impresionat în mod deosebit (e doar părerea mea și ține de gusturile mele), nu îi pot da decât 3 stele din 5 pe Goodreads.

Cartea o puteți cumpăra din librării sau comandând-o direct de pe site-ul editurii sau de la marile librării online – vezi aici.

Mai multe despre autoare poti afla din video de mai jos

Voi ași citit Ascensiunea? Cum vi s-a părut? Ce notă i-ați da?

4 comentarii publicate

  1. Chiar m-a atras la un moment dat coperta, dar am renuntat in ultima clipa si am luat altceva. Poate ca am facut bine. 200 de pagini de introducere sunt cam multe pentru mine. Eu sunt omul actiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.