Ascute-ti mintea cu jocuri Danom

Ascute-ti mintea cu jocuri Danom

Mi se pare imposibil ca, in ziua de azi, sa existe parinti care sa nu stie importanta jocurilor de dezvoltare a inteligentei. Imi aduc aminte cat de mult accent puneam inca din primii ani ai copiilor mei de a invata jucandu-se. Este cea mai buna modalitate de a asimila informatii noi, de isi dezvolta abilitatile cognitive. Niciun copil nu invata teoria, ci in mod practic. Ca o paranteza, sa stiti ca imi place enorm denumirea unei categorii de jocuri Danom de pe un site pe care l-am descoperit in intamplare – Ascute-ti mintea!

In urma cu atatia ani cand Daria era mica, la noi in tara nu erau asa de multe magazine online care sa puna accent pe jocuri de dezvoltare a inteligentei, ci mai degraba pe jucarii de plus ori jocuri de rol. Acestea au importanta lor in dezvoltarea cognitiva a copilului, daca parintele stie cum sa se foloseasca de ele, nu contest acest lucru. La urma urmei de cate ori nu am profitat de numarul mare de jucarii de plus pentru a citi o poveste, pentru a intelege sentimentele personajelor, pentru a ne imagina alt final etc.

3 motive pentru a alege jocuri de dezvoltare a inteligentei

1.copilul invata din exemple practice

Niciodata un copil nu va intelege ceea ce i se spune daca nu i se da un exemplu, daca nu sunt folosite jocuri si jucarii. Mintea lor inca nu este formata. Inca nu au suficiente informatii acumulate incat sa poata face asocieri intre obiecte/fiinte si cuvintele rostite de adulti.

2.dezvoltarea imaginatiei prin jocuri specifice

Orice fel de joc stimuleaza imaginatia unui copil. De la un simplu joc de rol cu papusi, jucarii de plus, bucatarie ori atelier de unelte, copiii isi folosesc imaginatia pentru a se juca. Ei isi dezvolta limbajul imaginandu-si un prieten ori un animalut preferat. Imaginatia este foarte importanta pentru a dezvolta abilitatile cognitive, pentru a isi dezvolta limbajul si capacitatea de a intelege ce se intampla in jurul lor, in viata lor.

3. abilitatile cognitive care ii ajuta in viata

Ganditi-va la copiii care invata sa joace sah, celebrul joc al mintii. Unii copii au inclinatie naturala catre un astfel de joc, insa altii nu. Dezvoltatorii de jucarii au realizat rapid ca aceasta piata este plina de resurse. Copiii nostri au noroc sa traiasca intr-o societate care pune mare accent pe dezvoltarea abilitatilor cognitive. Folosindu-se de jocuri de strategie variate, copiii invata sa anticipeze, sa planifice, sa priveasca in spatiu, sa inteleaga o situatie per ansamblu, nu doar sa se concentreze pe detalii.

Exemple de jocuri pentru dezvoltarea inteligentei

Copiilor mei le-am cumparat mereu jocuri de acest gen. Nu cred ca exista ceva de care aflam care sa nu ajunga si la noi in casa. Si acum, desi au crescut, am grija sa le stimulez imaginatia prin jocuri similare, adecvate varstei lor. Se apropie 1 iunie si am inceput sa caut ceva care sa le atraga atentia. Momentan am gasit ceva de acest gen, dar inca mai caut:

1) Imi aduc aminte ca unul dintre jocurile care le-au atras atentia erau cele cu pioni unde trebuiau sa urmeze instructiuni si sa isi calculeze traiectoria zarului aruncat pentru a depasi competitorul.

Micro-robots (joc de dezvoltare a inteligentei, imagine preluata de pe site-ul Danom)

Un astfel de joc presupune amplasarea a 4 planse de joc, in functie  de dorinta jucatorilor. Se folosesc 2 zaruri pentru a muta robotii si a castiga discurile transparente. Castiga cine aduna primul 5 discuri si reuseste sa scoata robotul de pe plansa de joc. Un astfel de joc stimuleaza abilitatile de logica si strategie, de matematica, imaginatia, atentia si concentrarea.

Am gasit pe youtube acest filmulet unde se explica modul de joc. Mi se pare foarte interesant. Voua?

2) Alt joc care mi se pare interesant, desi nu cred ca mai e potrivit pentru copiii mei este acesta.

Brains – Harta comorii (imagine preluata de pe site-ul Danom)

Sa luam drept exemplu jocul de mai sus. Sunt 50 de jocuri logice, sub forma de harti din care lipsesc diverse parti. Hartile se completeaza una pe alta astfel incat fiecare puzzle are continuitate. Este nevoie de atentie, de concentrare, de capacitate de privire in spatiu. Copii isi dezvolta abilitatile de logica pentru ca aceste cartonase pot fi asezate in mai multe moduri, insa doar una este varianta corecta ceea ce duce si la dezvoltarea capacitatilor vizuale. Cum spuneam mai sus, nu exista joc care sa se adreseze doar unei anumite categorii de abilitati. De la dezvoltarea motricitatii prin folosirea manutelor pentru a plasa cartonasele pana la dezvoltarea cognitiva prin stimularea imaginatiei pentru a vedea imaginea per ansamblu, dezvoltarea logicii necesare pentru a gasi cartonasul potrivit.

Concluzii

Sper ca filmuletele inserate de mine sa va fie utile. Din punctul meu de vedere, astfel de jocuri nu ar trebui sa lipseasca din casele unde locuiesc copii, de la gradinite ori scoli. Din experienta, stiu ca toate educatoarele prefera astfel de jocuri si au grija sa le puna la dispozitia celor mici pentru a le stimula inteligenta. Sper ca si acasa faceti acelasi lucru. Dar cel mai important lucru este sa va dedicati timpul celor mici. Jucati-va cu ei, acordati-le atentia voastra pentru ca de la voi invata foarte mult.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

4 comentarii publicate

  1. Foarte interesante aceste jocuri. Cand eram mica si eu incercam sa-mi imaginez anumite situatii pentru a retine, sau ma foloseam de culori… de multe culori.

  2. este pentru prima data cand aud de acest tip de jocuri dar din descriere imi dau seama ca sunt folositoare. Mult mai placut pentru cei mici a invete in ziua de azi.

  3. Cand Andrei al meu era micut a descoperit placerea de a ansambla si o construi cu jucariile Lego, apoi a trecut la sah cand era la gradinita. Toate aceste jocuri logice ii ajuta sa descopere gandirea logica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.