Banda celor șase ciori

Banda celor șase ciori – Leigh Bardugo (recenzie)

Banda celor șase ciori – Leigh Bardugo (recenzie)

Cartea asta, Banda celor șase ciori, cred că așteaptă la mine în bibliotecă de vreo de 2 ani să fie citită. Mi-am comdandat-o cu dorința de a o citi dar mereu au apărut alte priorități de lectură venite de la colaborările pe care le am.

Ei bine, luna asta am fost ceva mai hărnicuță și am terminat de citit mai repede decât aș fi crezut ce era pe lista de ”must read” așa că am prins o pauză și mi-am zis că acum e momentul să încep a citi duologia scrisă de Leigh Bardugo.

Banda celor șase ciori

Nu, nu este vorba despre o carte de sine stătătoare ci de o serie, mai exact o duologie. Primul volum este acesta despre care o să vă povestesc azi iar al doilea este Răzbunarea ciorilor abia acum mi l-am comandat și pe care sper să îl citesc cât de curând pentru că după aia risc să intru mai greu în atmosfera poveștii.

Banda celor șase ciori este un fantasy din categoria young adult. Da, încă o carte young adult dar nu mă pot abține. Sunt prea drăguțe romanele de acest gen ca să renunt la a le citi. Și drept să zic pe mine nu prea mă interesează că personajele au 16-17 ani. Nu par deloc așa ținând cont de ce misiuni le dau de rezolvat autorii cărților.

Când am pus ochii pe seria asta, despre care aflasem că a câștigat câteva premii (numărul 1 New York Times Bestseller dar şi numărul 1 la USA Today Bestseller) am fost sfătuită ca mai întâi să citesc trilogia Grisha scrisă tot de Leigh Bardugo în ideea că pot înțelege mai ușor intriga din Banda celor șase ciori.

Așa am și făcut și la fel vă recomand și eu vouă să faceți. Însă nu este obligatoriu să citiți trilogia Grisha. Poveștile nu au legătură între ele, deci se pot citi separat. Doar că, citind mai întâi trilogia puteți mai ușor întelege ce e cu puterile Grisha și cine sunt acești Grisha. Puteți citi aici recenzia primului volum din trilogia Grisha, ca să vă faceți o idee despre ce e vorba.

Despre ce este vorba în Banda celor șase ciori

Acțiunea cărții se desfășoară în Ketterdam, un centru înfloritor al comerțului internațional (evident, într-o lume imaginară), loc în care găsești aproape orice dacă ești dispus să plătești prețul cerut.

Personajul principal al cărții este Kaz Brekker, poreclit şi Mâini Murdare. Acest adolescent cu talent de hoț este şeful Scursurilor, una din benzile care controlau activitatea din cartierul Doaga de Vest din Butoi, un cartier rău famat al Ketterdamului.

Renumit pentru talentele lui de hoț, acesta este contactat de Van Eck, unul dintre membri Consiliului negustorilor din Ketterdam care îi propune o afacere de nerefuzat prin prețul pe care acesta este dispus să-l plătească. Însă, pe cât de avantajoasă din punct de vedere finaciar această propunere pe atât de periculoasă este îndeplinirea ei.

Pentru a câștiga milioanele oferite de Van Eck, Kaz ar trebui să aducă în Ketterdam sau mai bine zis să predea consiliului negustorilor din oraș, pe Bo Yul-Bayur, un om de ştiinţă Shuhan, care a reuşit să creeze un drog periculos.

Acest drog are un efect puternic asupra celor care sunt Grisha (oamenii cu puteri deosebite) intensificându-le la maxim puterile. Însă, ca orice drog acesta dă și depedență iar în final sleiește atât de tare organismul de putere încât acei ce îl folosesc, inevitabil, mor. Acesti Grisha, odată ce iau drogul, pot devenit arme foarte puternice, de distrugere în masă. Așa că, odată căzut în mâinile cui nu trebuie, folosirea drogului poate avea consecințe grave pentru întreaga populație.

Bo Yul-Bayur este ținut captiv în Curtea de Gheață, cea mai bine păzită, ce mai securizată închisoare fjedană, un loc în care nu poți intra oricum și mai ales nu poți ieși cu un ostatic după tine.

Katz nu este un hoț obișnuit ci un băiat extrem de inteligent, care știe să anticipeze, să prevadă pericolele și are mereu planuri de rezervă când ceva nu iese conform ideii inițiale. Este un supravițuitor. Așa că nu mai stă pe gânduri și începe să pună la cale un plan de scoatere a omului de știință shuhan din închisoarea fjedană.

Însă nu poate face acest lucru singur așa că își ia alături de el o echipă formată din 5 alți adolescenți cu calități care îi fac potriviți pentru această misiune imposibilă.

Așa că banda cu care va pleca la drum spre Curtea de Gheață este formată dintr-un Mattias condamnat însetat de răzbunare, Jesper (un trăgător împătimit de jocurile de noroc), Wylan (un fugar cu un trecut privilegiat,) Inej (o spioană poreclită Fantoma) și Nina, o Sfâşie-Inimi care îşi foloseşte puterea ca să supravieţuiască într-un cartier rău famat.

Odată formată, echipa pleacă spre Curtea de gheață și încep a-și pune planul în aplicare. Evident că nu toate merg ca pe roate, că apar situații neprevăzute din care eroii noștri vor trebui să iasă nevătămați dacă vor să-și ducă misiunea la capăt și să devină bogați.

Nu o să vă povestesc nimic despre cum plănuiește Kaz să dea lovitura sau prin ce situații neprevăzute vor fi nevoiți să treacă. Este mult mai bine să descoperiți singuri pe măsură ce citiți pentru că în felul acesta curiozitatea și dorința de a nu mai lăsa din mână cartea o să fie mai mare.

Vă mai spun doar că nu avem parte doar de acțiune ci și de 2 povești de dragoste, cea dintre Kaz și Inej și cea dintre Mattias și Nina. Două cupluri care, deși se plac, nu recunosc asta. Atracția dintre ei este însă clară încă de la începutul romanului doar că abia spre final se vor mai lămuri lucrurile.

Părerea mea despre Banda celor șase ciori

Mi-a plăcut mult Banda celor șase ciori și am citit romanul pe nerăsuflate. Singura problemă a fost la început, până a reușit să se adune banda și până am priceput și eu care e legătura dintre personaje. Ăsta e motivul pentru care am dat doar 4 stele pe Goodreads. O notare subiectivă.

Însă, odată ce am intrat in poveste, odată ce am început să înteleg personajele și intriga, vă zic ca nu am mai putut lăsa cartea din mână. Nu degeaba a luat atâtea premii. Acțiunea e alertă iar surprizele se țin una după alta.

I-am îndrăgit pe Kaz și Inej, pe Nina și Matias care au devenit personajele mele preferate din carte. Puternice, inteligente, cu abilități deosebite, tenace. Nu ai cum să nu îi îndrăgești.

Dacă sunteți printre fanii acestui gen, fantasy, yound adult, acțiune sunt sigura că o să vă placă foarte mult cele 2 volume ale seriei Banda celor șase ciori. Și, ca să fiu sinceră, mie una mi-a plăcut mai mult aceasta decât trilogia Grisha.

Aș fi curioasă să aflu dacă voi ați citit cumva fie trilogia Grisha fie duologia Banda celor șase ciori și mai ales cum vi s-au părut, care v-a plăcut mai mult.

Ambele serii le puteți cumpăra din marile librării online, de multe ori la prețuri reduse – vezi AICI sau AICI.

4 comentarii publicate

  1. Orice notare este subiectiva, Claudia 😀
    Eu nici nu am auzit de ”Banda celor sase ciori” pana azi, la tine pe blog. Nu pare chiar genul meu de carte, dar nici nu mai zic NU asa usor, ca mi s-a dovedit ca imi pot placea lucruri care n-as fi zis ca sunt potrivite mie.

    • Da, asa e, totul e subiectiv. Cumva. insa, parca simt ca am facut o nedreptate cartii scazand un punct doar pentru ca mi-a fost mie mai greu sa o citesc la inceputl. La urma urmei orice inceput e mai greu :)))
      Eu cred ca o sa iti placa cartea. Citind recenziile tale, cred ca iti stiu cat de cat gusturile. Incearc-o 😉

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: