Barajul Vidraru

Dupa excursia frumoasa de la Balea Lac (sa nu mai zic de drumul minunat de pe Transfagarasan 😉 ), ne-am oprit la Barajul Vidraru.

V-am mai povestit eu despre restaurantul-hotel Posada-Vidraru unde ne oprim sa mancam cand suntem prin zona. Ne place pentru ca are si un loc de joaca pentru copii – doar ca duminica ne-a dezamagit locul acesta de joaca – erau multe-multe viespi, praful domnea la el acasa peste saltelute, salteaua de sarit nu era prinsa si Andrei a cazut prin deschizatura de la baza, norocul a fost ca eram langa el si l-am prins repede asa ca nu s-a ranit. Ne-a dezamagit si inghetata servita – era gheata, fara pic de gust, pusa in graba in cupe asa ca a fost multa pe langa cupe….Aveau multi turisti, insa pacat ca nu erau respectati pentru ca de la ei=noi isi primesc banii=salariile=veniturile…..

Partea buna a fost plimbarea cu catamaranul, am prins ultima cursa pe baraj…..Dincolo de vorbaria fara rost a „capitanului”, am admirat pentru a nu stiu cata oara peisajul acela superb…nu te mai saturi sa vezi brazii cum cresc puternici, sa vezi verdele acela maiestuos care inconjoara Barajul….

Cateva informatii de la maria-sa Wikipedia 😀

Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică.

Situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți (Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m3/s.

Suprafața totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lațimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și o circumferință de 28 km.
Adâncimea maximă a apei este de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mł. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).

Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960[1]. Pentru această realizare, au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și de asemenea au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.

La data de finalizare aceasta s-a situat, masurat la înălțime, aproximativ pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.

Pe Barajul Vidraru se poate practica sportul extrem de Bungee jumping[2].

Într-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrică Vidraru amplasată subteran, poate produce energie electrică de aproximativ 400 GWh. Ea are o capacitate instalată de 220 MW.

De la orașul Curtea de Argeș venind spre DN1 (comuna Cărțișoară, SB), drumul care trece prin față uzinei hidroenergetice Vidraru, pe baraj, urmat prin dreapta lacului Vidraru este spectaculosul Transfăgărășan (DN7C).

Si cateva imagini de la ….noi! :)))

Despre Antoaneta 2264 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Excursie la Balea Lac « pitici dar voinici

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 1,227 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: