binele

Binele este o alegere care nu costă nimic

Seamănă dragoste, și dragoste vei secera. Seamănă pace, și pace vei culege

Iad, rai. Bine, rău. Alb, negru. Trăim într-o lume duală. Suntem prin definiție ființe duale, în noi sălășluind atât lumina cât și întunericul. Însă nimic nu este predestinat.

Totul este o alegere chiar dacă mulți dintre noi nu conștientizăm asta. Alegem în fiecare zi. Luăm, de la decizii banale care țin de rutina zilnică și până la cele care pot schimba vieți, a noastră sau ale altora.

binele

Vibrațiile pe care le emitem în Univers, gândurile, vorbele, dorințele, faptele, sentimentele se întorc la noi producând efecte care ne perturbă câmpul energetic.

Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un destin.” – Dalai Lama

Vorba înțeleaptă din popor, care spune că „dacă semeni vânt culegi furtună” este o realitate. Tot ceea tu vei primi este raportat la ceea tu ai dat cândva. Iar tot ceea ce suntem azi este rezultatul gândirii și faptelor noastre din trecut.

În consecință, a face fapte bune ar trebui să fie un mod de viaţă și nu doar o stare episodică de Crăciun sau de Paști.

Manifestă grijă pentru cel de lângă tine. Adu alinare. Dă încredere celui deznădăjduit. Ridică-l pe cel căzut. Respectă pe cei în vârstă. Oferă un zâmbet. Nu da curs răzbunărilor. Iartă. Vorbește cu blândețe. Plantează flori. Îngrijește un animăluț. Fă o donație cât de mică celui care e în nevoi.

Și mai mult decât atât, nu fă asta de unul singur. Tot din bătrâni știm că „unde-i unul nu-i putere” dar că „unde-s doi puterea crește”. E și logic, dacă stai bine și te gândești.

”Evoluţia se bazează pe comunitate şi cooperare” – Bruce Lipton

Împlică-te, împreună cu alții, în proiecte inițiate de comunități locale din care faci parte. Nu putem evolua dacă nu facem echipă. Evoluția înseamnă comunitate și cooperare.

bursa binelui daruieste

Împreună cu cei care au aceleași valori ca și tine poți să susții, prin diferite metode proiecte locale în care crezi:

-poți fi un simplu donator, adică susții proiectul prin mici donații de bani;

-poți fi suporter, popularizând ideile proiectului în care crezi și sfătuindu-i și pe ceilalți să se implice activ;

-poți deveni voluntar, ajutând efectiv la punerea în practică a acelor proiecte.

În ziua de azi, când s-a demonstrat puterea pe care conturile de socializare o au, chiar și un gest banal cum e un share pe Facebook poate fi de ajutor pentru susținerea proiectului în care crezi.

O sumă care pentru tine nu are prea mare semnificație pusă împreună cu altă sumă mică reprezentând contribuția prietenului tau, real sau virtual poate face diferența.

Poți participa la diferite campanii de fundraising sau crowdfunding implicându-te direct sau doar susținându-le prin popularizare.

Poți ajuta, prin donații sau făcând voluntariat, ca un proiect al comunității din care faci parte să fie pus în practică.

“Voluntariatul este cel mai bun exemplu de democraţie. Votăm la alegeri, dar când te oferi voluntar, votezi în fiecare zi pentru comunitatea în care vrei să trăieşti.” – Marjorie Moore

Poți susține educația, sănătatea, cultura, drepturile omului, antreprenoriatul social, sportul sau alte proiecte sociale în care crezi.

Poți ajuta bătrâni singuri, copii săraci, viitori campioni, oameni bolnavi sau doar singuri, oameni care au o suferință sau o nevoie.

Poți susține un proiect care a strâns deja fonduri sau unul la început de drum.

Și exemplele prin care poți face fapte bune tot anul și poți contribui, împreună cu cei care gândesc la fel ca tine, la dezvoltarea comunităților susținând proiectele locale cu potențial pot continua.

bursa binelui

Poate ai să spui că nu ai timp să cauți acele proiecte pe care să le susții și că nu știi nici unde să le găsești, dar că ai vrea și tu să faci bine. Soluția este simplă și la îndemâna ta iar numele ei este Bursa Binelui, o platformă online dezvoltată de către BCR (Banca Comercială Română), în parteneriat cu EuPlătesc.ro,

„Căutând binele altora, îl găsim pe al nostru.” – Platon

Bursa Binelui este  un loc virtual de întâlnire, pe de o parte al organizațiilor non-profit, neguvernamentale, apolitice care desfășoară proiecte în beneficiul comunității și care care au nevoie de un sprijin pentru punerea lor în practică și pe de alta a oamenilor care vor să facă un bine susținând aceste proiecte prin donații online.

Dacă vrei și tu să susții unul dintre proiectele înscrise pe Bursa Binelui, o poți face donând, prin plata online, cu cardul (indiferent de banca la care îl ai), mici sume de bani, de la minim 5 și până la maxim 1000 lei.

Pentru a face plățile pe platformă NU se percepe comision, Bursa Binelui fiind singura platformă de donații necomisionate din România. Acestea sunt securizate și se procesează prin intermediul EuPlătesc.ro.

Toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare sunt acoperite de Bursa Binelui așa că, dacă un donator donează 100 lei, acei 100 lei intră direct în contul organizației pentru proiectul căruia a donat. Totul este transparent!

Mai mult de atât, în fiecare an, pe Bursa Binelui se organizează și Campionatul de Bine, o competiție-maraton care are ca scop atragerea de donații de către ONG-uri, la finalul căreia BCR dublează sumele atrase de primele 3 ONG-uri clasate, până în limita a 5.000 Euro. În felul acesta binele făcut de tine, aparent mic se poate înmulți.

harta binelui

Urmărește Harta Binelui, caută proiecte ale comuntății locale în care vrei să investești și devino și tu jucător la Bursa Binelui, locul în care profitul se măsoară în recunoștință și recunoaștere.  Locul în care toate faptele bune sunt contorizate zilnic prin Indicele de Fapte Bune (IFB:RO), singurul indice bursier care măsoară tranzacțiile pe care jucătorii de pe Bursa Binelui, organizații, donatori, voluntari și suporteri le fac.

Fă fapte bune! Donează, fii voluntar, implică-te în comunitate. Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume și fă din asta un mod de viață! Vei fi mai bogat, mai împlinit, mai fericit!

Binele este o alegere care nu costă nimic! Însă răsplata pe care o vei primi făcând bine este incomensurabilă!

***Acest articol a fost scris pentru proba 23 din cadrul concursului Superblog 2018***

surse foto: www.bursabinelui.ro

2 comentarii publicate

  1. eu incerc sa ajut pe toata lumea cu ce pot. si nu spun asta ca sa ma laud, o spun cu regret si rusine ca nu pot sa o fac mai des sau cu sume mai mari.Sa faci cuiva un bine cat de mic este motiv de bucurie pentru suflet, asa ca motivele pentru care fac bine cand pot nu sunt chiar lipsite de doza de egoism.

    • Nu ai cum sa faci bine tuturor. E imposibil asa ceva. Suntem oameni…
      Am avut si eu sentimentul tau asta vara cand am reusit sa salvez o pisica adoptand-o. Apoi am vazut si altele pe strada. Intr-o zi una. Am aflat peste cateva zile ca a murit. Dupa aia am mai vazut una, peste cateva zile a murit si ea. M-a durut mult si parca si acum le vad fetisoarele cand inca erau in viata. Dar … nu am cum sa salvez toate pisicile sau toti cateii de pe strada. Sunt constienta de asta chiar daca doare.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Proba 23. Fapte bune tot timpul anului prin Bursa Binelui – singura platformă de donații fără comision

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.