Bird Box: Orbește – Josh Malerman (recenzie)

Bird Box: Orbește – Josh Malerman (recenzie)

Se tot vorbește de ceva timp despre atât de mediatizatul film Bird Box care ruleaza la Netflix încât, atunci când a apărut și cartea la editura Leda Edge, nu m-am putut abține să nu îmi doresc, de curiozitate, s-o citesc și eu.

În afară, filmul Bird Box a devenit un adevărat fenomen așa încât, luna trecută, adică la începutul lui ianuarie, reprezentanții Netflix anunțaseră că filmul a fost deja vizionat de peste 45 de milioane de abonați în perioada de debut a acestuia. Cifrele arată că aceasta este cea mai bună performanță, din istoria companiei de până acum, a unei producții originale Netflix.

bird box: orbește

Curioasă din fire și fără abonament la Netflix, mi-am zis ca, deși nu sunt fan al genului horror, să încerc să văd și eu care e treaba cu acest film fenomen și evident cu cartea care a stat la baza acestuia.

Cartea Bird Box, în varianta originală nu este o carte recent publicată. Ea apărut în 2014 deci cu 4 ani înainte de apariția filmului. A devenit însă celebră abia acum după ce a fost difuzat filmul în care protagonista principală este nimeni alta decât Sandra Bullok care mie îmi e dragă. Un motiv în plus să îmi doresc să văd filmul dar și de a citi cartea.

Dacă vă plac cărtile din genul horror sunt sigură că Bird Box vă va încânta. Pentru mine aceasta este prima carte de acest gen pe care o citesc. Prefer cărțile cu subiecte mai ”light” ca să zic așa. Și nu mă încântă excesul de adrenalină.

Despre ce este vorba în Bird Box: Orbește

Sinceră să fiu îmi e puțin greu să vorbesc despre acțiunea din roman. De ce? Pai ar însemna să vă divulg unele lucruri pe care, dacă le-ați ști nu ați mai citi cartea cu același interes și nu ați mai simți același suspans, nu ați mai avea parte de adrenalină.

Pe coperta 4 a cărții există o descriere sumară a subiectului și de acolo aflăm că

Malorie își crește copiii așa cum poate: cu ușile-ncuiate, draperiile trase și toate ferestrele acoperite cu saltele, să nu poată pătrunde nicio rază de lumină. Să nu poată zări ce este afară. Să nu poată desluși inamicul invizibil care a pus stăpânire pe întreaga lume și care îi transformă pe toți cei care-l privesc în criminali violenți și, în cele din urmă, în sinucigași.

Malorie este personajul central al cărții, o femeie puternică și curajoasă care încearcă să supraviețuiască într-o lume care nu ne mai aparține, o lume invadată de niște monștri invizibili despre care, din păcate nu se știe mai nimic și contra cărora nu se poate lupta cu nimic.

Romanul începe în prezent, autorul povestindu-ne despre felul în care Malorie decide să plece, împreună cu cei doi copii ai săi, pe râul din spatele casei spre o destinație încă necunoscută nouă dar care pe ei îi va salva.

Urmează apoi capitole care ne întorc în trecut, cu 4 ani în urmă, când a început totul, când Pământul a fost invadat de aceste creaturi care au distrus omenirea. Și tot în zilele alea Malorie află că este însărcinată.

Alternând capitolele, autorul povesteste, fie cum călătorește Malorie împreună cu cei 2 copii ai săi pe râu, fie cum s-a întâmplat totul cu ani în urmă, înainte de a naște ea.

Sunt momente foarte tensionate, care te țin cu sufletul la gură și, dacă ești mai ”slab de înger” reușesc să te sperie destul de mult. Îmi imaginez cam cum poate fi să vezi filmul!

Vă las mai jos și trailerul de la film cu precizarea că, din câte observ, acțiunea din carte, comparativ cu cea din film nu e identică 😉 Un motiv în plus ca să citiți cartea dar să și vedeți filmul. Nu cred că e exclud una pe alta. Ar fi ănsă de preferat să citiți totuși cartea mai întâi și apoi să vedeți filmul.

Kirkus Reviews a scris despre roman că este unul ”tulburător, care merită să fie comparat cu Păsările lui Alfred Hitchcock, cu cele mai rafinate realizări ale lui Stephen King ori cu inteligentele aventuri fantastice ale lui Jonathan Carroll.” Nu am citit nici Păsările de Hitchcock și nici cărți scrise de Stephen King dar îi cred pe cuvânt mai ales acum după ce am citit romanul lui Josh Malerman.

De ce pleacă Malorie la drum? Cum a ajuns Malorie în situația asta? Cum a reușit să nască? Dar mai ales cum stă treaba cu monștri care au invadat Pământul nu veți afla de la mine ci doar citind cartea.

Părerea mea despre Bird Box: Orbește

Am citit romanul în doar 2 zile. Record pentru mine dat fiind ca de obicei nu citesc așa de repede din lipsa de timp. Însă Bird Box este ușor de citit și nici nu are multe pagini iar eu am fost curioasă cum se termină. Văzusem pe Goodreads că unora nu le-a plăcut tocmai finalul pentru că este lăsat incert.

Ei bine, eu nu aș zice asta. Mie mi s-a părut logic să se termine așa. Dar da, cumva felul în care se termină lasă loc unei continuări dacă autorul o să aibă această dorință și imaginație suficientă pentru a-l continua. Însă nu este necesar. Se termină cumva într-o notă optimistă.

La urma urmei există și această posibilitate, ca rasa noastră să fie nevoită să trăiască acasă la ea în astfel de condiții, cu planeta invadată de monștri. Iar pentru a putea supraviețui să fie nevoită să își schimbe total modul în care trăiește.

Nu pot spune că mi-a plăcut romanul la nebunie. I-am dat totuși 3 steluțe pe Goodreads. Mi s-a părut interesantă ideea autorului de a inventa niște monștri care să ne oblige să trăim fără a putea vedea în jurul nostru. Mi s-a părut fascinant modul în care poți ”vedea” folosind un alt simț decât vederea.

Noi suntem vizuali prin definiție dar cei care nu au parte de acest organ de simț funcțional pot totuși percepe lumea înconjurătoare chiar mai bine decât noi. E fascinant cum, legat la ochi, nevăzând, să poți totuși percepe cu multă acuratețe ce e în jurul tău. Însă trebuie să fii foarte antrenat pentru a face asta. În felul ăsta si-a antrenat Malori copiii. Și asta i-a salvat.

Gata, nu vă mai zic nimic. Nu are rost. Trebuie să citiți cartea iar dacă sunteți fani ai acestui gen sunt sigură că se va număra printre preferatele voastre.

Cartea o puteți comanda direct de pe site-ul editurii sau de la marile librării online – vezi AICI sau AICI.

Dacă ați citit cartea sau ați văzut deja filmul mi-ar plăcea să vă aflu părerea despre ele sau despre subiect în general.

8 comentarii publicate

  1. Eu am vazut filmul la inceputul anului si de maine ma apuc si de carte. Abia astept sa vad daca este mai buna decat filmul. Chiar ca ai citit-o repede. Eu sunt la Doua domnii intunecate pentru moment, sper sa o termin in noaptea asta.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. 7 romane apocaliptice pe care ar trebui să le citești - Lecturi de Mămică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.