restaurantele românești
wedding table

Bucătăria și restaurantele românești au nevoie de modernizare! Ce se poate face pentru asta?

Bucătăria și restaurantele românești au nevoie de modernizare! Ce se poate face pentru asta?

Există un trend acum în domeniul culinar de întoarcere la tradiții, la vechile rețete românești, la bucătăria românească de altă dată. Și asta se întamplă nu doar în ceea ce privește consumatorul casnic pasionat de gătit, cum poate ești și tu, cum sunt și eu.

Există o mână de oameni implicați în activități din domeniul HoReCa, de la proprietari de afacere și până la bucătari de meserie sau ”chefi”cum e în trend acum să li se zică, care încearcă să promoveze adevăratele valori ale bucătăriei românești dându-i o nouă față.

restaurantele viitorului

Bucătari români cu anii de experiență în bucătăriile restaurantelor din afară s-au întors acasă mai deciși ca oricând să dea un suflu nou bucătăriei românești.

Bucătăria românească are nevoie de o modernizare

Rețete din cărțile de bucate românești trec acum prin filtrul talentului și imaginației lor, mâini magice transformă rețete vechi în preparate fine-dinning cu un gust și un aspect care te lasă fără cuvinte.

Ca și blogger culinar am avut ocazia să discut cu mulți dintre cei implicați în acest proiect și am înțeles că eforturile și dorința lor de a ”resuscita” bucătăria românească nu este una deloc ușoară.

balotina de pui cu goji
Balotina de pui cu goji și rissoto – reinterpretare personală a traditionalului ”pilaf cu pulpa de pui”

Cred că mulți dintre voi știți sau vă dați seama de acest lucru doar prin simplu fapt că dacă mergi într-un restaurant obișnuit, dintr-o localitate mai mică (exclud din discuție capitala) oferta din meniurile propuse clienților este una, de cele mai multe ori banală.

Aș putea zice tradițională dar cu o conotație negativă. Adică discutăm despre o tradiție prost înțeleasă, închistată în concepte învechite.

Dacă eu, ca om simplu, fără studii de specialitate în domeniul gastronomic dar cu pasiune pentru gătit am reușit să transform două preparate arhicunoscute și să folosesc alte tehnici la gătit și un alt mod de aranjare în farfurie, cu sigurantă că orice bucătar cu diplomă poate face acest lucru și chiar mai mult de atât!

*** Nota! Cele două poze ale preparatelor sunt din arhiva personală iar rețetele le găsiți pe celalalt site al meu (Lecturi și Arome).

Preparatele tradiționale românești pot fi altfel gătite și prezentate clientului, asta e clar! Mai rămâne doar ca patronii noștri de restaurante să înțeleagă acest lucru.

Însă, poate că multora le este teamă de schimbare. O altă parte nu reușesc să înțeleagă faptul că și în acest domeniu s-au făcut progrese mari, de la tehnicile de gătit și până la modul de gestionare a afacerii din domeniu gastronomic.

prăjitură zi și noapte reinterpretată
Prăjitură ”Zi și Noapte” reinterpretare personală

Bucătăria românească are nevoie, clar de o modernizare. Nu doar în ceea ce privește tehnicile folosite la pregătirea rețetelor sau la prezentarea lor în fața clientului ci și în administrarea propriu-zisă a afacerii.

Și, în afară de un bucătar priceput și cu o viziune modernă, de un personal de servire amabil și orientat către satifacerea nevoilor clienților, un patron de restaurant cu profil românesc mai are nevoie și de o soluție integrată de gestiune a acestuia.

Te intrigă ultima mea afirmație? Vei vedea imediat și de ce spun asta și sper ca acest articol să fie citit de cât mai mulți patroni/manageri de restaurant din țară.

Servicii de calitate în restaurante prin sisteme integrate de gestiune

Am aflat de curând despre softurile produse de Expressoft Technology pentru afacerile din domeniul HoReCa. Curiozitatea înăscută a vărsătorului combinată cu pasiunea pentru gătit a bloggerului culinar m-au făcut să zăbovesc mai mult pe site-ul lor.

Am urmărit chiar și un tutorial video care explică cum funcționează practic acest soft de gestiune a restaurantelor. Și am visat cu ochii deschiși la vremea în care fiecare restaurant din țară ar arăta dacă s-ar investi mai mult și în informatizarea administrării acestuia.

Solutia Cloud de vanzare pentru restaurant, propusă de cei de la Expresssoft Tehnology este alegerea perfectă pentru modernizarea și îmbunătățirea activității din cadrul acestuia.

Cu ajutorul modulului ”Rezervări” se poate controla fluxul clienților prin administrarea centralizată a rezervărilor și gestionarea meselor din locație.sistem integrat gestiune restaurant

Costurile cu personalul angajat dar și timpul necesar preluării comenzilor sunt reduse substanțial prin folosirea acestei soluții informatice deoarece comenzile sunt preluate direct pe tableta sau telefon și sunt transmise în bucătărie pentru pregatire.

Nota de plată poate fi achitată direct din cont și poate fi separată de la aceeași masă sau chiar transferată consumația de la o masă la alta.  Dacă se cere factura fiscală, aceasta poate fi emisă rapid direct din POS având opțiunea de a adăuga CUI-ul clientului pe bonul fiscal oferindu-i acestuia posibilitatea de a o deconta.

Produsul final comandat poate fi individualizat prin adăugarea sau eliminarea diferitelor topping-uri sau adăugarea de ingrediente care nu se află în rețeta de bază.

Gestionarea corectă și rapidă a comenzilor din bucatarie și optimizarea întregului flux operațional se poate face în mod eficient prin modulul ”Monitor bucătărie” care ia locul clasicei imprimante cu bonuri, bucătarii având posibilitatea de a decide asupra ordinei distribuirii și urmăririi acestora.

Ferice de bucătarul care poate lucra în altfel de condiții!

În orice situație și la orice moment al zilei se poate avea o imagine clară a ceea ce se întamplă în restaurant și se pot lua decizii rapide în ceea ce privește administrarea afacerii. Dispar și problemele legate de inacuratețea și siguranța datelor iar promptitudinea în luarea deciziilor se reflectă în servicii de calitate livrate clienților. Pe scurt, vorbim despre o gestiune stocuri de maximă eficiență.

Facilitatea de POS restaurant și cea de gestiune stocuri, alături de cea care monitorizează bucătăria mie personal mi se par două dintre componentele acestei soluții software pentru administrarea restaurantelor care pot face ca serviciile oferite clienților să fie de cea  mai înaltă calitate.restaurant fine dining bucătăria românească

În concluzie, aplicația este un ajutor de neprețuit pentru patronul restaurantului, reduce semnificativ timpul de așteptare și riscul de a încurca componentele meniului comandat, clienții primind exact ceea ce au dorit. Aceasta poate duce în timp la loializarea acestora și la creșterea vânzărilor. Cu alte cuvinte este o investiție win-win. Câștigi și tu dar și clientul.

Ferice de patronul/managerul de restaurant care își gestionează afacerea folosind o astfel de aplicație!

Echipamente specializate pentru HoReCa, software personalizat, instalare, training și suport tehnic 24/7 sunt soluții complete oferite de Expressoft Technology care pot ajuta un restaurant să devină mai eficient și mai profitabil, consumatorii acestuia beneficiind de o servire elegantă și rapidă.

Eu sper ca articolul meu să fie citit de cât mai mulți manageri/patroni de restaurant și mai ales de cei de la mine din oraș care cam au multe de schimbat atât în ceea ce privește meniurile propuse, cam ponosite, cât și a gestiunii și serviciilor oferite clienților, care uneori lasă de dorit.

Și acum imaginați-vă restaurantul al viitorului de la noi din țară: preparate românești gătite cu tehnici moderne și inovatoare, prezentate clientului cu un plating care te lasă fără suflare, alături de o gestiune ”nemțească” a afacerii și de o servire ireproșabilă a clientului.

Este acest vis posibil de transformat în realitate? Eu cred că da! Tu ce părere ai?

*** acest articol a fost scris pentru proba 9 din concursul SuperBlog 2018 ediția de toamnă ***

surse foto: arhiva personală și Expressoft Tehnology

2 comentarii publicate

  1. Buna, Claudia!

    Iti multumim pentru interesul acordat probei noastre si iti dorim mult succes, atat in cadrul competitiei Superblog cat si in tot ceea ce iti propui!

    Cu ganduri bune,

    Echipa Expressoft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.