Buy-Back, o inițiativă sustenabilă Decathlon
Mereu auzim vorbindu-se despre sustenabilitate și că acesta ar trebui să fie un deziderat al tuturor, de la simplii cetățeni până la factorii de decizie economică și politică.
Probabil că și tu știi deja că sustenabilitate înseamnă să trăiești într-un fel care îți poate asigura standardul de viață decentă și pe viitor. La scară micro, pentru o familie de exemplu, înseamnă să cheltui atât cât îți poți permite, pentru ca să îți menții pe o perioadă cât mai îndelungată echilibrul financiar, fără a renunța la toate cele necesare unui trai decent.
Pentru o societate, sustenabilitatea ar însemna, la nivel macro, cam același lucru: societatea trebuie să se dezvolte armonios, fără să epuizeze resursele de care dispune la un moment dat și să utilizeze în activitatea socio-economică resurse care se pot regenera.
Toate bune și frumoase, dar cum se poate face asta concret? Adică vorba aia, teoria este frumoasă, dar cum s-o și aplici în practică? Din fericire există soluții foarte concrete prin care o firmă sau o companie poate ajuta planeta, țara, oamenii, în aplicarea ideii de sustenabilitate și este de ajuns să dau ca exemplu ceea ce am aflat recent despre inițiativele de sustenabilitate Decathlon. Mi-a plăcut mult și mi-a atras atenția sloganul acestei inițiative: Planeta este terenul nostru de sport. Protejeaz-o!
Iată bunăoară ideea de proiectare în vederea introducerii în producție a unor produse care să poată fi realizate cu consum mai redus de energie și cu materiale care nu se epuizează, adică așa numitele produse ecodesign.
Echipele care se ocupă de conceperea produselor marca Decathlon nu doar propun produse sportive tehnice, dar, până în 2026, își iau angajamentul ca 100% dintre produsele acestea să fie concepute eco. Practic, se vor concentra pe două direcții mari: folosirea materialelor sustenabile și folosirea procedeelor de fabricare cu impact redus asupra mediului.
Noi chiar am cumpărat celui mic o pereche de încălțăminte din această categorie. E cea din poza de mai jos, o pereche de încălțăminte cu bandă cu arici pentru drumeție la munte de care el este foarte încântat.
O altă soluție propusă cumpărătorilor aste aceea de a achiziționa și produse resigilate, deoarece sunt absolut noi și beneficiază de garanție, dar costă ceva mai puțin. De asemenea compania se implică și în comercializarea produselor second-hand.
Tot cei de la Decathlon mai au și inițiativa Buy Back. Eu personal sunt foarte încântată de ideea de Buy-Back Decathlon, deoarece am mai folosit-o și atunci când am achiziționat și alte tipuri de produse. Aceasta se folosește dacă se vrea achiziționarea un produs nou, care să-l înlocuiască pe cel vechi.
Eu una aș fi foarte mulțumită dacă firma de la care cumpăr mi-ar prelua produsul vechi, oferindu-mi bani pe el, adică o reducere din prețul produsului nou. În același timp, firma de la care cumpăr, îmi va prelua produsul vechi ca să-l recicleze, sau să recupereze din el ce se poate recupera. Contribui și eu astfel la protejarea planetei prin reciclarea resurselor.
Încă nu am testat serviciul de Buy Back de la Decathlon dar mi-am propus să fac asta cât mai curând deoarece chiar am un echipament de protecție pentru karate, cum este cel de aici, pe care cel mic nu l-a mai folosit.
Din nefericire a rupt eticheta deci nici nu am mai putut sa-l returnez în magazin ca și nou. Acum voi profita de programul Buy Back Decathlon pentru a încerca să recuperez cât de cât suma investită.
Sau, spre exemplu, vrei să-ți schimbi bicicleta și ți-ar prinde bine puțin ajutor pentru că nu-ți permiți una nouă. Iată cum funcționează programul Buy-Back: ai deja o bicicletă marca Decathlon în stare foarte bună? Mergi cu ea in orice magazin Decathlon. Tehnicienii lor o vor evalua rapid în magazin și vei primi pe loc un voucher, în valoare de până la 60% din valoarea inițială a produsului. Voucherul este valabil 2 ani in Decathlon! Cu acel voucher îți poți cumpăra mult mai ușor una nouă.
În ceea ce privește articolele sportive, conceptul de buy-back poate fi ușor implementat. Unui copil de exemplu încălțările nu-i sunt bune decât un timp foarte limitat. Știm cu toții despre copii că sunt în creștere și asta se vede cel mai bine la articolele de încălțăminte.
Așa că la un moment dat, uneori la nici jumătate de an, vechii lui pantofi sport nu-i mai vin, dar sunt încă foarte buni, că nu i-a purtat mult timp. Aș fi foarte încântată să-i cumpăr alții noi, cu o reducere, dacă Decathlon oferă serviciul de buy-back. Ei vor putea apoi să-i revândă ca pe un produs second hand. Poate că și eu voi cumpăra apoi încălțăminte tot second-hand, sau nouă, în funcție de ceea ce-mi doresc sau de ce-și dorește copilul.
Situația este aplicabilă și adulților: sunt începător într-un sport, îmi cumpăr echipament pentru începători, apoi după ce progresez și sunt mai avansat, îmi doresc echipament pentru noul stadiu de evoluție în care mă aflu. Cu buy-back îmi cumpăr ce am nevoie, dar predau și echipamentele vechi, protejând astfel planeta. Ce zici, cum ți se pare inițiativa?
Foarte faine mi se par initiativele Decathlon pentru sustenabilitate.
Da, da, si mie!