caiete cu exerciții de scriere creativă

Caiete cu exerciții de scriere creativă pe care le utilizăm

Caiete cu exerciții de scriere creativă pe care le utilizăm

Am tot menționat că folosim materiale specifice pentru scriere creativă, dar am fost rugată să explic detaliat despre fiecare în parte așa că azi vă povestesc ce îmi place și ce nu îmi place la cărțile pe care le-am cumpărat.

Cum să scrii propria poveste

Adevărul este că am ales cartea aceasta de exerciții, Cum să scrii propria poveste – vezi aici detalii despre preț strict pe baza faptului că aveam varianta în engleză de la Usborne.

Cum să scrii propria poveste

Varianta în engleză a fost lucrată de Daria și am decis să aleg varianta în română pentru Andrei care e anti-compuneri. Cumva îmi pare rău că am început direct cu ea pentru că, după ce am văzut cartea de exerciții de la Editura Paralela 45, aceasta mi se pare mai potrivită la final, când deja copiii au un pic de experiență. Ideea este că totul este structurat foarte bine, dar e foarte concis. Nu sunt date atât de multe explicații ori nu există suficient de multe exerciții ca să aprofundeze complet.

Însă stilul este nemaipomenit, ideile sunt geniale și aș recomanda un astfel de caiet ca o modalitate de relaxare pentru vacanță. Sugestiile sunt amuzante, dar foarte utile. Acest gen de caiet reprezintă varianta optimă pentru orice copil care dorește să învețe să scrie propriile povești.

Sincer, la Andrei nu prea a funcționat (spre deosebire de Daria) pentru că lui nu îi plac deloc acest gen de exerciții de scriere creativă. Cu chiu și vai a rezolvat taskurile și a tot comentat că ar prefera să lucreze la mate decât la română.

Dacă aveți un copil dornic de distracție „creativă”, această variantă i se va părea interesantă și mai mult ca sigur va termina toate exercițiile în scurt timp mai ales că primește și ponturi cum să rezolve cerințele 😉

Bucuria de a scrie compuneri – Exerciții de scriere creativă

Acest caiet de exerciții l-am cumpărat în ideea că Andrei va înțelege mai bine prin aplicații clare. M-am cam înșelat. Adică … lipsa lui de chef s-a transpus rapid în rezolvarea aiurea a unor exerciții de altfel frumușele.

bucuria de a scrie compuneriNu pot spune că acest caiet se diferențiază așa de mult de exercițiile clasice din manual, dar pot afirma că sentimentul meu a fost că sunt destul de înghesuite ca să cuprindă cât mai mult într-un anumit număr de pagini. Spre deosebire de primul caiet prezentat, recunosc totuși că exercițiile sunt la obiect și ajută efectiv la structurarea unor idei în mintea copiilor dornici (sau nu) să scrie.

Exercițiile sunt destul de variate și unele din ele conțin provocări tare frumoase de genul: răspunde la întrebare fără a folosi cuvântul „pădure” (spre exemplu), ci expresii sinonime. Practic, astfel de exerciții provoacă și stimulează imaginația.

Cum spuneam, încăpățânatul meu nu prea s-a concentrat la aceste exerciții, dar au fost unele dintre ele care i-au plăcut mai mult pentru că necesitau atenție și logică – așezarea corectă a cuvintelor care compun un proverb, ca exemplu.

Acest caiet mi se pare destul de complex și cred că ajută în mod real la înțelegerea logică și structurată a planului de compunere și a necesității utilizării anumitor cuvinte ori expresii de către copiii ca Andrei care refuză să scrie compuneri de parcă i-ai pedepsi. Prețul este foarte mic (circa 10 ron) așa că nu e un capăt de țară dacă veți cumpăra caietul. Este ideal pentru a completa inclusiv orele de română de la școală, nu doar pentru exerciții acasă.

642 de exerciții de scriere creativă pentru copii între 8 și 12 ani

Acest caiet ar fi mai degrabă culegere dacă luăm în calcul numărul imens de pagini. Este foarte adevărat că prețul este foarte mic, iar dacă luăm în calcul faptul că se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, atunci reprezintă o investiție bună. Îl găsiți AICI.

enciclopedia puștilor

La noi abia a sosit acest caiet așa că nu mă pot pronunța decât din punct de vedere teoretic, nu practic.  Din ceea ce am observat eu, nu există imagini așa că nu știu dacă va fi atractiv pentru copii (mă refer la cei ca Andrei). Pe de altă parte, cerințele-provocări-exercițiile par a fi destul de interesante, foarte clar structurate aproape geometric îndrăznesc să susțin ceea ce e posibil să îl atragă destul de mult.

Cele 642 de exerciții de scriere creativă promit a fi reale provocări din ceea ce am citit pe diverse site-uri. Pot fi realizate direct pe caiet (ca și în cazul celorlalte două caiete prezentate mai sus) și sunt punctuale.

Concluzii

Eu intenționez să le utilizăm în paralel cele 3 caiete (deși primul este aproape gata fără mari rezultate din cauza încăpățânării lui Andrei). Momentan am ajuns la concluzia că doar prin exerciții practice de genul întrebare-răspuns putem pune bazele unei structuri logice care să îl convingă că nu e rău să scrii o compunere. Vom vedea dacă am dreptate ori ba.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Cum se scrie un best seller - Monica Ramirez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.