căpitanul apostolescu anchetează

Căpitanul Apostolescu anchetează – Horia Tecuceanu (recenzie)

Căpitanul Apostolescu anchetează – Horia Tecuceanu (recenzie)

Am primit de curând, de la editura Publisol un colet cu cărți, mai exact cu noile apariții editoriale de la ei. Este vorba despre 3 cărți polițiste care fac parte, la rândul lor din niște serii. Două sunt semnate Horia Tecuceanu și una Leonida Neamțu.

Cele două cărți scrise de renumitul Horia Tecuceanu, pe care le-am primit, ”Căpitanul Apostolescu anchetează” și ”Căpitanul Apostolescu intervine” fac parte dintr-o serie și sunt cărți în format de buzunar”

căpitanul apostolescu anchetează

Despre autor

Horia Tecuceanu s-a născut pe 30 mai 1929, la Iași, pe 30 mai 1929. După terminarea liceului a lucrat ca lacatuș și apoi, între anii 1950 și 1951 a urmat cursurile unei școli militare de aviație. A debutat în anul 1969 cu romanul Căpitanul Apostolescu anchetează, care a avut un mare succes la public.

De-a lungul timpului, prin publicarea mai multor romane care îl au ca protagonist pe căpitanul de miliție Apostolescu, acesta și-a dezvoltat și rafinat personajul și a ajuns să-l facă memorabil.

Cărțile scrise de el documentează literar diferite aspecte din perioada comunistă oferind astfel o imagine destul de cuprinzătoare a unei epoci care, încetul cu încetul, se estompează în memoria noastră.

Despre ce este vorba în Căpitanul Apostolescu anchetează

Căpitanul Apostolescu anchetează, cartea despre care vreau să vă spun azi câteva cuvinte, are practic 2 povestiri. Căpitanul anchetează două crime și, evident, le rezolvă rapid.

Primul caz anchetat debutează cu o crimă urmată de un șir de alte omoruri care par să aibă legătură unele cu altele. Acțiunea se desfășoară în Constanța și inițial cazul este investigat de miliția de acolo după care este trimis, de la IGM (Inspectoratul General al Miliției) căpitanul Apostolescu. Acesta, prin intuiția sa ajută la rezolvarea rapidă a cazului. Nu o să vă spun acum de ce au fost făcute acele crime și nici de către cine sau cu ce motiv. Veți descoperi singuri citind cartea.

Al doilea caz investigat de Apostolescu este de fapt o triplă crimă, o omucidere care are loc în București. În pădurea Băneasa sunt descoperite 3 cadavre, 2 bărbați și o femeie. Mai exact este vorba despre doi soți și un bărbat aparent fără legătură cu aceștia.

Căpitanul Apostolescu, împreună cu echipa încearcă mai multe piste, încetul cu încetul elimină mai multe teorii care par valabile la început dar mai apoi se dovedesc a nu fi adevărate pentru ca mai apoi să reușească să pună cap la cap diferitele informații descoperite inițial în pădure cu cele obținute prin interogarea martorilor și să rezolve cazul.

Ambele cazuri rezolvate sunt interesante însă mie mi-a plăcut mai mult felul în care a fost prezentat al doilea caz. Mi s-a părut mai dinamic, mai cu multe întorsături de situație și parcă l-am citit cu mai multă plăcere decât primul.

Voi ați citit vreo carte din această serie? Cum vi s-a părut stilul lui Horia Tecuceanu sau mai bine zis stilul în care se scria pe atunci?

 

 

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.