sensul vieții

Care este sensul vieții?

Am început recent să citesc o carte foarte interesantă, a cărei recenzie promit să o public am publicat-o în primele zile ale anului care stă să înceapă, carte a cărei titlu și autor încă nu vi le divulg. Este o carte de psihologie și tema ei principală este sensul vieții – vezi aici recenzia

Lectura acestei cărți și o serie de alte evenimente care au avut loc în această perioadă m-au dus cu gândul la titlul acestui articol și de aici, evident, conținutul, adică textul care va urma.sensul vieții

Citind cartea despre care spuneam poți afla, încă de la început, că există foarte mulți oameni, mai ales în țările dezvoltate, care au dificultăți de adaptare la ceea ce este viața de zi cu zi și care dezvoltă obsesii legate de sinucidere.

Este vorba de oameni cu situații materiale bune din țări cu sisteme solide de protecție socială, dar oameni care spun că nu găsesc vieții un sens. Problema nu este deloc minoră, ba dimpotrivă se poate vorbi despre o adevărată „boală” a societății moderne.

De parcă nu era de ajuns lectura cărții, discursul de Crăciun al Papei Francisc, care ca de obicei când zice ceva o zice bine, m-a dus cu gândul tot la sensul vieții. Papa Francisc nu „bate câmpii” ci atacă mereu probleme fundamentale ale societății umane în general, nu doar al acelei părți care a adoptat catolicismul ca religie oficială.

Papa anul acesta a atras atenția că oamenii aleargă tot timpul după bunuri materiale și au uitat să se bucure de o viață simplă. Oamenii cred că dacă se înconjoară de foarte multe lucruri vor fi mai fericiți, dar din păcate descoperă că nu este așa.

Goana permanentă după bani și bunuri materiale a condus în societate la psihoze sociale, uneori imposibil de tratat cu intervenții din exteriorul omului, adică cu medicamente prescrise de doctori. Doar omul însuși, schimbându-se din interior, ar putea să se vindece.

Deși nu sunt fan al serialului „Las Fierbinți” și personal nu-l prea urmăresc, ca un făcut, zilele astea, de sărbătoare am văzut o secvență în care al său erou principal, Bobiță (actorul Mihai Bobonete) ține un discurs demn de orice carte de învățătură, nu doar creștină, demn de orice carte de morală, din toate vremurile istorice, nu doar de acum.

Pe scurt Bobiță își ceartă consătenii și le spune (nu citez, improvizez) „Ce este mă pentru voi Crăciunul, o ceafă de porc? Crăciunul înseamnă să stai cu cei dragi și să te bucuri!” Discursul său scris sau secvențele din serial pot fi găsite ușor pe internet, iar Bobiță pe undeva zice ce a zis și Papa Francisc, adică faptul că fericirea vine din lucrurile simple.

Și revenind la cartea de care am pomenit la începutul articolului, cred că o soluție pentru a găsi sensul vieții este să ne întoarcem la simplitate, la firesc, la a fi împreună, la a petrece timp de calitate împreună cu cei dragi.

Nu ne trebuie în nici un caz ultimul model de telefon sau de mașină, atâta vreme cât cele pe care le avem încă funcționează.

Nu ne trebuie nici măcar o vilă uriașă atât timp cât unde locuim acum avem suficienți metri pătrați.

Nu ne trebuie nici măcar o religie „perfectă” atâta vreme cât ne putem înțelege bine cu toții, fără să ținem cont decât de faptul că trebuie să fim oameni.

Un An Nou cu bine tuturor și mai ales un an cu sănătate și cu bucurii alături de cei dragi, un an în care să găsim sensul vieții!

 

2 comentarii publicate

  1. sa stii ca eu chiar urmaresc Las Fierbinti tocmai pentru ca mi se pare ca au si glume destepte. Nu zic ca nu se se prostesc prea mult in unele seriale, dar sunt mai bun ca altii, oricum. Si sensul vietii este sa fim fericiti. depinde ce intelege fiecare prin fericire, zic eu.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: