caut suflet pereche

Caut suflet pereche – Rachel Winters (recenzie)

Caut suflet pereche – Rachel Winters (recenzie)

Caut suflet pereche, cartea autoarei Rachel Winters, este genul acela de roman perfect de citit într-un concediu, pe perioada sărbătorilor de iarnă sau chiar într-o după amiază ploioasă din timpul anului când ai chef de lecturat ceva relaxant și care să te bine dispună.

Este exact genul de carte care poate fi foarte ușor comparată cu un film din genul ”comedie romantică”. Este ușor de citit, te bine dispune și te relaxează în același timp. E scrisă cu umor și aș putea chiar zice că are ceva elemente de parodie.

caut suflet pereche

Evie Summers, eroina principală a romanului este o aspirantă scenaristă care lucrează într-o agenție mică de impresariat artistic profilată pe găsirea tinerelor talente de scenariști. Agenția a avut marele noroc ca acum ceva timp în urmă să-l descopere pe Erza Chester, un scenarist tânăr care mai apoi obține un Oscar și în felul acesta își câștigă celebritatea încă de la debut.

Partea proastă, însă, e că Ezra, după ce devine faimos și este considerat genial … nu mai reușește să scrie nimic timp de 3 ani. Semnează însă un contract pentru o comedie romantică și acum, producătorii cer cu insistentă agenției care îl impresariază și la care lucrează Evie, fie recuperarea banilor fie predarea scenariului.

Dacă Ezra nu predă scenariul în termenului limită, atunci agenția riscă să intre în faliment și Evie să rămână fără job. Așa că, șeful acesteia, Monty, îi dă lui Evie sarcina ingrată de a-l determina cu orice preț pe Erza să scrie acel scenariu.

Evie, după o discuție aprinsă cu acesta, are o revelație. Își dă seamă că faimosul scenarist plin de talente suferă de blocajul scriitorului, acesta fiind de fapt motivul pentru care refuză să scrie scenariul unei comedii romantice siropoase. În plus, el nici nu consideră comediile romantice ca fiind un gen de film prea ”serios”, ceva ce chiar s-ar și putea întâmpla în realitate, ci doar niște fantezii siropoase și total nerealiste.

Pe de altă parte, însă, Evie e genul romantic, a văzut mai toate filmele de comedii romantice și crede încă în dragoste chiar dacă acum suferă după despărțirea de cel care i-a fost iubit o bună bucată de timp. Așa că îi vine o idee genială și în felul acesta îl convinge pe Ezra să scrie acel scenariu.

Tănăra noastră va avea misiunea să recreeze în viața reală scene romantice din filmele siropoase de dragoste atât de disprețuite de Ezra. Prin întânirile ei aranjate după un anumit tipar, Evie va avea material documentat ”la fața locului” pe care să-l trimită scenaristului și acesta, în baza informațiilor primite de la ea, va scrie scenariul.

Tot acest aranjament va trebui să dureze 3 luni, exact termenul pe care îl mai are Ezra ca să scrie scenariul. La final, Evie va trebui să-și și găsească jumătatea și, în plus, va fi promovată și va lucra în sfârșit ca agent. Ăsta era visul ei  la care muncea de 7 ani, fără pauze.

În San Francisco Chronicle s-a scris despre carte:

Caut suflet pereche e un roman de debut amuzant, a cărui notă de veselie crește uneori până la nivelul râsului în hohote și care vrea să ne convingă de valoarea reală a comediilor romantice, reamintindu-ne faptul că întâlnirile memorabile survin atunci când te aștepți mai puțin.“

Ei bine, exact asta m-a atras la acest roman și de aceea mi l-am și comandat de la Libris.ro,  înainte de Crăciun. Vreau să zic că, de data aceasta sinopsisul și părerile criticilor despre roman au coincis cu povestea din carte. Este o carte distractivă, cu multe situații în care vei râde singur cu gura până la urechi dar și în care te vei întrista alături de Evie.

Dincolo de toate situațiile comice prin care Evie va fi nevoită să treacă, romanul mai transmite și un mesaj. Lipsa încrederii în sine nu îți aduce decât suferință în viață. Evie a trăit 7 ani cu gândul că nu e talentată la scris, și-a ”îngropat” dorința de a scrie, a uitat de darul primit la naștere și a acceptat să facă o muncă mai degrabă umilitoare doar pentru a supraviețui decent, cu speranța că într-o zi va obține o promovare.

A fost suficient un eveniment dramatic (moartea tatălui) plus câteva cuvinte (”pur și simplu nu ai chemare”) spuse chiar de actualul ei șef, ca Evie să renunțe la visul de a scrie. A trebuit să ajungă într-o situație limită pentru a spune stop și a schimba lucrurile. Nu vă dau detalii prea multe pentru ca v-aș lua din plăcerea lecturii romanului.

 

 

4 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.