casa de amanet

Ce înseamnă amanet ?

De vreo 3 zile mă bate gândul să scriu acest articol despre amanet, dar nu știam cum să abordez subiectul. Azi discutam cu o prietenă despre faptul că are nevoie urgentă de bani, dar nu vrea să facă vreun credit și îi venise ideea să caute o casă de amanet în București.

Până la urmă m-am mobilizat și am schițat ideile principale tocmai pentru că am realizat că astfel de subiecte nu prea sunt abordate, iar oamenii nu sunt suficient de informați. Acum…eu nu susțin că știu tot, dar ce pot să aflu de pe google tot voi scrie în rândurile de mai jos. Poate vă este de folos să aflați mai multe lucruri despre casa de amanet ori despre amanet în general.casa de amanet

Ce înseamnă amanet?

amanet – contract prin care un debitor remite în gaj unui creditor, pentru a-şi garanta datoria, un bun (în general mobil) sau o creanţă. El îi conferă astfel un drept real asupra acestui bun. Creditorul care nu este despăgubit are astfel dreptul de a i se plăti prin ceea ce se obţine prin valorificarea gajului. (potrivit dicționarului juridic online)

Ce puteți duce la o casă de amanet?

Eu știam că se pot duce bijuterii, obiecte eletronice, tablouri. Ei bine, am aflat cu surprindere că puteți amaneta inclusiv mașina dacă nu aveți încotro. La acest lucru nu m-am așteptat nici eu, dar îmi dau seama că cererea probabil a fost suficient de mare din moment ce am găsit anunțuri de la case de amanet Crângași ori amanet Lujerului.

În urmă cu mulți ani, am dus la amanet un inel și un lănțișor de aur. Nu aveam habar cum se procedează, dar am avut norocul ca doamna de la casa de amanet să fie drăguță și să îmi explice. Eram studentă în anul I de facultate, iar finanțele noastre erau la nivelul de subzistență.

Ce poți cumpăra de la un centru de amanet București?

Din ce îmi povestea prietena mea care vrea să își ducă mașina la o casă de amanetat, acolo poți nu doar să dai un obiect, ci și să cumperi. Sunt mulți oameni care nu se mai duc să recupereze bunurile amanetate așa că ele sunt puse la vânzare. Soțul prietenei mele povestea că de acolo și-a cumpărat un iPhone în urmă cu 2 ani, la un preț bun.

Nu știu cum se procedează concret pentru că eu am intrat o singură dată într-o casă de amanetat, atunci când am dus inelul și lănțișorul. Plus că nu m-am întors să le răscumpăr. Din ceea ce am aflat de la prietenii mei, se plătește o taxă de genul comision atunci când te duci să iei înapoi bunul ori bunurile lăsate garanție.

Tot de la A. și M. am aflat că aceste case de amanet oferă și servicii de schimb valutar, dar și de transfer de bani prin Money gram. Uite că piața de acest gen s-a dezvoltat enorm în ultimii 14 ani. Nu aveam habar. Acum descopăr și eu cum stau lucrurile, o dată cu informarea pentru scrierea acestui articol.

Cum se procedează?

Tehnic (cu alte cuvinte, ceea ce am aflat eu la nivel de teorie), se încheie un contract de amanet între reprezentantul firmei și persoana care duce obiectul drept garanție (minim 18 ani împliniți). Cu alte cuvinte, o persoană duce un bun pentru a primi o sumă de bani cu împrumut. Bunul rămâne acolo drept garanție. Dacă vrei să îl recuperezi, plătești pentru fiecare zi cât lași acel bun acolo. Nu am idee cum se evaluează acele bunuri, pe ce principii așa că, la acest capitol, nu vă pot ajuta.

Concluzii

Eu nu susțin să apelați la un credit ori la o casă de amanet, dar vă spun că există variante care vă pot ajuta să ieșiți din impas, să nu disperați și să vă gândiți bine înainte de a face un pas. Decizia trebuie luată în cunoștință de cauză. Doar voi știți ce puteți face, cum puteți achita datoriile ori cum să procedați ca să nu vă afundați mai tare.

p.s.: ați urmărit vreodată serialele despre casele de amanet din SUA? sunt cele de pe TLC 😉

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

19 comentarii publicate

  1. Daca ai mai multe contracte de amanet la a diferite agenții și nu mai scoți aurul de acolo ,te poate căuta acasă? Îți poate face ceva?

  2. Cand fie-mea si-a pierdut la gradi cerceii, mama s-a dus si i-a luat altii de la un astfel de amanet. Erau mai frumosi decat primii, pacat ca i-a pierdut si pe acestia. Copii, n-ai ce sa le faci! Te duci si cumperi iar.

  3. Amanetul e o solutie reala atunci cand apare brusc o problema financiara. E foarte bine ca ele exista si ne ofera un ajutor.

  4. E foarte bine ca aria de produse pe care le accepta s-a diversificat in ultima perioada :)Sunt multe lucruri care valoareaza mai mult decat materialele petioase care sunt de regula prima optiune de manate 😉

  5. ce inseamna sa intri pe bloguri cand esti obosit… eu ai scris ce inseamna amanet, eu am citit ce inseamna amant 😀 Ca sa iti dai seama ce praf sunt. N-ar fi rau un amant care sa se duca la amanet sa-mi cumpere si mie o bratarica la pret bun, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.