Free image from Public Domain Pictures

Ce ne facem când copiii cresc și vor altceva?

În urmă cu o săptămână, discutam cu Daria și Andrei despre aniversări. A început totul ca o modalitate de relaxare, de discuție fără noimă…a ajuns la ce nu mă așteptam! Așa apare întrebarea: Ce ne facem când copiii cresc și vor altceva? Vă lămuresc de îndată la ce mă refer. Ideea e că pe moment am rămas fără cuvinte. De curiozitate, am întrebat și pe grupul Drumul vieții. Răspunsurile primite m-au luat și mai tare prin surprindere!

Mami, nu mai vrem petrecere de ziua noastră! Vrem altceva!

Exact! La asta mă refer.

Când erau mici, organizam petreceri în familie, cu rudele apropiate. Se distrau, erau mai răsfățați decât de obicei, primeau cadouri etc. Când Daria avea 3-4 ani (cred) au început petrecerile în grupul lor de prieteni. Evident, am organizat și noi pentru gașca lor de 6 copii: 2 fete și 4 băieți. Când ne-am mutat din orașul respectiv, am păstrat legătura și copiii au continuat să se întâlnească, să participe la petrecerile din grup.

Anul acesta, Daria și Andrei vor altceva. După discuții cu mai multe persoane din grup, am descoperit că, în afară de câteva excepții, cam toți copiii au preferat să își petreacă ziua de naștere în alt mod! Cum? Simplu!

Unii copii au vrut să meargă cu familia (părinți, frați/surori) la munte ori la mare. Alți copii au preferat un cadou mai scump în locul unei petreceri. Iar alți copii au vrut să aibă o zi de răsfăț cu familia.

Ce credeți că vor copiii mei?

Andrei (vorbesc despre el primul pentru că ziua lui de naștere o aniversăm prima) își dorește să plecăm la munte toți patru. Nu e dificil având în vedere faptul că va fi vacanță în acea perioadă. La școală vrea să ducă bomboane, nimic altceva!

Daria vrea să ducă la școală tort și suc pentru colegi și profesori  (până acum a dus bomboane cu forme diferite, în funcție de pasiunea din acel an). În loc de petrecere, vrea să mergem toți patru la un mall și să ne facem de cap o zi întreagă….restaurant, film, bowling etc. Nu e rău mai ales că ziua ei pică tot în vacanță!

Mai e ceva timp până la ziua lor, mai exact până în ianuarie și februarie. Sunt curioasă dacă se vor răzgândi. Momentan, sunt extrem de hotărâți că decizia lor e cea mai bună.

Până una alta, au câteva petreceri la care sunt invitați așa că vedem dacă vor schimba direcția. Eu nu intenționez să îi influențez. Este decizia lor, trebuie să își asume orice doresc să facă și să se gândească și cum anunță gașca de copii că nu vor organiza petrecere. (Bine, cred că acest aspect va pica tot pe umerii mei, dar în fine…)

Free image from Public Domain Pictures

La voi cum e?

Ce idei mărețe au copiii voștri? Nu mă înțelegeți greșit. Mă bucur nespus că își doresc să petrecem timpul împreună ca o familie, dar nu vreau să regrete pe urmă decizia luată.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

11 comentarii publicate

 1. Hopa!Ziua luiRemus al meu va fi in curând(adica pe 1 dec.) dar încă n-am discutat subiectul și acum am realizat că…ori „clocește” ceva ori încă nu s-a gândit …deci trebuie să fiu pregătită…mulțumim că ne-ai împărtășit trăirile tale că,uite așa,ne mai dăm și noi seamă că lucrurile se mai schimbă(a se citi copiii cresc și asta vine la pachet cu alte idei,etc.)

  • Cris, nu mă deranjează nici când vin copiii. Se cunosc practic de o viață (viața lor 😀 ) și cam știu ce vrea fiecare să mănânce, să se joace etc. Da, casa trebuie curățată după aceea, e o realitate. Așa se întâmplă când se joacă, e firesc. Ar fi fost anormal să fie ordine și curățenie după ei 😉
   Nu mă deranjează nici ce și doresc ei să facă de zilele lor de naștere. La drept vorbind sunt mari, sunt capabili să decidă pentru ei. Dacă asta își doresc, asta vor avea. Din fericire, am doi copii care gândesc înainte de a decide ceva. Este foarte adevărat că am discutat cu ei, am adus argumente pro și contra ca să mă asigur că nu e o vorbă aruncată în vânt. Se pare că nu e. Chiar par hotărâți să petrecem zilele de naștere doar noi 4.

 2. Acum am înțeles exact despre ce e vorba. Depinde foarte mult de copil, iar în ceea ce-l privește pe Luca, el vrea cu copiii din clasa lui. Mă rog, câțiva dintre ei. Dar nu a fost așa atunci când era mic. Însă pentru cea care urmează, vrea tot cu colegii. Deja ne gândim la o temă pe care să o abordăm. Sper să ne și iasă.

  • Altadata poate ar fi fost Daria cea care isi dorea sa faca o petrecere alaturi de colegii de clasa, dar acum nu mai vrea. Astept cu mare curiozitate sa aflu ce veti pregati pentru ziua lui Luca 🙂 Stiu ca mai e destul pana in ianuarie, dar imi dau seama ca asta inseamna timp suficient ca sa pregatesti tot ce isi doreste el.

 3. La fata avem probleme cu decizia… nu s-a hotărât încă. In schimb baiatul știe exact ce vrea, dar gusturile lui sunt destul de scumpe si încă stam în dubii dacă sa-i facem sau nu pe plac… Urmează deciziile!

  • La noi uneori Andrei e cel care decide si apoi se razgandeste. Acum pare decis ca asta e ceea ce vrea.
   Daca vrea ceva mai scump, pune-i in vedere niste aspecte (gen conditii) ca sa inteleaga ca poate obtine ce vrea, dar trebuie sa fie ceva in schimb

Trackback-uri și pingback-uri 1

 1. Ce dăruim unui preadolescent din ziua de azi? Cadou vs voucher

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.