camera unui copil de 8 ani

Ce nu ar trebui să lipsească din camera copilului de 8 ani

Ce nu ar trebui să lipsească din camera copilului de 8 ani

Cel mai frumos și mai sigur loc de dormit din lume pentru un copil mic, este de departe în brațele calde și protectoare ale mamei. Și cu greu se mai desprind cei mici din acest mic paradis. Vreau cu mami! Vreau cu mami! Toată ziulica. Ba și noaptea dacă se poate.

Tati? Eh, păi tati poate să doarmă și singur. Doar el este… mare. Ce nevoie mai are el de mami, nu? Mami a devenit proprietatea celui mic și musai trebuie să fie lângă el la orice oră din zi sau din noapte. Asta până când… într-o zi când cel mic nu mai e mic, iar mami va trebui să-și vadă de ale ei, nu că până atunci nu ar fi vrut, biata de ea.

camera unui copil de 8 ani

Ei bine, dacă până atunci cel mic nu și-a dorit o cameră a lui, nu și-a manifestat dorința de a dormi singur, fără mami, de la o vârstă lucrurile se schimbă și camera copilului devine un loc care nu mai are cum să lipsească din locuința unei familii cu copii.

Vârsta la care apare această necesitate diferă mult în funcție de diferiți factori, dar în principal ține mult de vârsta copilului și de sensibilitățile lui, ca să nu zic de mofturile lui.

Oricum ar fi însă, camera copilului trebuie amenajată, mai devreme sau mai târziu, în funcție de vârsta, gusturile sau preferințele celui mic. Una e să amenajezi o camera de fete și alta o cameră de băieți. Într-un fel amenajezi camera unui copil de 2-3 ani, care merge la grădiniță și în fel pe cea a unui copil care de acum merge la școală. Nu mai vorbesc despre cel care e adolescent.

Ce nu ar trebui să lipsească din camera copilului de 8 ani

Cum băiețelul meu face în curând 8 anișori, m-am gândit ca în articolul de astăzi să vă povestesc cam cum mă gândesc eu că ar trebuie să arăte, sau mai bine spus ce nu ar trebui să lipsească din camera unui copil de 8 ani.

1.În primul rând nu poate lipsi un pat comod. Calitatea somnului la toți oamenii, fie ei adulți sau copii, depinde și de calitatea patului, dar mai ales a saltelei. O saltea trebuie să aibă mărimea potrivită, după pat desigur și o fermitate care să o facă confortabilă, adică nici prea moale, dar nici prea tare. Lenjeria curată, schimbată ori de câte ori este nevoie, trebuie să fie din bumbac, in sau mătase. Să nu uităm nici pernele, dar aici întreabă și copilul, pentru că nu există o rețetă universal valabilă, adică unii se simt bine în perne mai moi, alții le doresc mai ferme.

2.Un birou este de nelipsit din camera unui copil școlar. Cum el are teme de facut, dar și cărți de citit, s-ar putea alege și un birou cu raft de cărți atașat, adică ceva de genul celui pe care îl poți vedea în imaginea de mai jos și pe care l-am găsit aici. La birou trebuie să „troneze” și un scaun potrivit ca înălțime și mai ales comod.

birou cu bibliotecă

3.Sursele de iluminat potrivit sunt nu numai strict necesare, dar vor contribui și la sănătatea ochilor săi, care vor fi foarte încercați în anii de școală. O fereastră poate să-i ofere suficientă lumină naturală pentru orele zilei, iar sursele de lumină artificială vin să completeze orele de lucru din timpul serii. Trebuie știut că luminile foarte puternice îl vor face pe copil să stea treaz mai multă vreme, dar și să adoarmă greu.

Luminile slabe însă nu-i vor permite să citească ușor și de aceea trebuie găsită o valoare optimă pentru cantitatea de lumină. O lumină mare pentru întreaga cameră, situată în tavan, plus o veioză lângă pat sunt cele mai indicate. Găsiți aici o mulțime de idei despre cum se poate ilumina camera copilului de 8 ani.

Specialiștii nu recomandă însă aplice de perete „plantate” ici colo, acestea fiind potrivite pentru alte încăperi (hol, baie), unde nu se citește.

Părinții ar putea să stingă lumina „mare” cu o oră înainte de somn, copilul fiind învățat să se retragă în pat cu lumina veiozei, pentru a mai citi ceva. Luminile din afara camerei (de pe stradă) trebuie împiedicate să pătrundă în cameră, cu draperii potrivite, pentru ca somnul „odorului” să nu fie perturbat. În cazul în care copilul se teme de întuneric, lămpile de veghe cu led, care vor răspândi în cameră o lumină difuză, pot reprezenta cea mai bună soluție.

plafoniera copii

Desigur că în camera unui copil vor mai fi și alte lucruri, dar eu m-am referit doar la cele care chiar nu pot lipsi. Cel puțin după părerea mea Voi ce părere aveți despre felul în care trebuie amenajată camera copilului de 8 ani?

2 comentarii publicate

  1. eu as adauga la birou mentiunea ca mi-ar placea un birou si un scaun cu inaltime reglabila pentru a asigura o pozitie corecta a corpului celui mic la orice varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.