gândirea critică la copilul tău

Ce poți face ca să dezvolți gândirea critică a copilului tău

Ce poți face ca să dezvolți gândirea critică a copilului tău

Poate că ai auzit deja sau poate că nu ai auzit încă de testele PISA. Fără nici o legătură cu orașul italian unde se află faimosul turn înclinat, PISA vine de la Programme for International Student Assessment (adică Program Internațional pentru Evaluarea Elevilor/Studenților). Au fost deci concepute niște teste de evaluare care să poată fi folosite în multe țări și care să dea răspunsul la întrebarea unde ne aflăm acum?

Pentru România rezultatele au fost dezastroase, aproape jumătate dintre elevii de 15 ani fiind analfabeți funcționali. Nu au gândire critică. Asta înseamnă că, deși știu să citească, nu înțeleg ceea ce au citit. Nici pentru alte țări rezultatele nu sunt grozave, asta ca să ne consolăm cu „capra vecinului” care cică ar fi și ea pe ducă, dar noi oricum stăm foarte rău. Sunt rezultatele a zeci de ani de educație lăsată de izbeliște.gândirea critică la copilul tău

Dar nu despre testele PISA și nici despre sistemul de educație de la noi vreau să îți vorbesc, ci despre ce ai putea tu face acasă ca să crești nivelul de dezvoltare al copilului tău. Dezvoltare intelectuală, desigur. După un articol citit aici, nici americanii nu stau prea grozav (unul din șase dintre copiii de 15 ani nu pot să rezolve probleme de gândire), dar oricum stau mai bine ca noi la acest capitol.

Ceea ce ar trebui să te îngrijoreze și pe tine și pe mine și pe noi toți este faptul că toate studiile au arătat că pe viitor, acești copii cu „probleme la rezolvarea problemelor” vor deveni adulți cu posibilități mai mici de adaptare și care vor avea un nivel economic mai redus. Vor fi mai săraci adică. Vrei ca și copilul tău să facă parte din categoria săracilor pe viitor? Nu? Atunci educă-l să gândească critic!

Ce poți face ca să dezvolți gândirea critică a copilului tău

Pentru asta e nevoie să-i dezvolți 4 deprinderi de bază ale gândirii, care toate fac parte din gândirea critică. Aceste abilități sunt:

1. Gândirea logică. Încă de la vechii greci ne-au rămas opere inegalabile despre logică și argumentare. Și acum se studiază acestea în școli. Între timp lucrurile au avansat și mai mult, dar dacă deși moderni, nu vom putea gândi logic, e degeaba. A gândi logic înseamnă a vedea totul în relația cauză-efect, a judeca fără subiectivism, fără presiunea sentimentelor. Întreabă-te pe tine și întreabă-l pe copilul tău de ce? Caută să înțelegi și tu și fă-l și pe el să înțeleagă.

2. Cercetarea este abilitatea omului de a fi curios, de a căuta să afle și singur. În loc să priviți împreună un film anost, idiot de-a dreptul, cu musculoși care se bat într-una, mai bine citiți împreună, tu și copilul tău, o revistă de știință. Nu ai? Caută pe internet și găsești gratis milioane de articole de știință despre cele mai diverse subiecte.

3. Dezvoltă la copilul tău propria lui conștiință! Și la tine dacă e nevoie și încă nu o ai. Adică fă-l să fie sigur pe ceea ce afirmă, pe propria lui gândire, dar și responsabil totodată. Adică să își asume părerile, faptele și consecințele. Nu este ușor, dar așa va fi un adult puternic.

4. Educă-i gândirea detașată de problemă! Adică să încerce să privească totul din diverse perspective. Să privească din punctul lui de vedere, apoi să privească și din punctul de vedere al celuilalt și în fine, să se „ridice” deasupra și să privească de acolo, ca și cum ar fi regizorul unui joc de teatru. Și pe tine te-ar ajuta enorm să analizezi astfel lucrurile. Se spune că foarte multe conflicte vor putea fi evitate, ba chiar totul ar fi o discuție constructivă, dacă am putea să analizăm mereu lucrurile și din punctul de vedere al celuilalt.

Încearcă să faci mereu ce e mai bine pentru copilul tău, iar educația lui înseamnă să-l înarmezi cu ce îi trebuie pentru un viitor frumos.

Tu ce faci pentru a dezvolta gândirea critică la copilul tău?

6 comentarii publicate

  1. hai ca oricum in epoca asta e altfel. Gandirea critica, creativitatea sunt cultivate inclusiv la scoala. Pe vremea noastra era tragic. eram doar niste papagali care memorau. Nu aveau voie sa isi exprime opinia in legatura cu nimic. Cu atat mai mult sa indrazneasca sa critice ceva.

    • Gandirea critica nu se refera neaparat la exprimarea opiniei ca asta se face cam mult in ziua de azi. Inseamna ca, deși stiu sa citeasca, nu inteleg ceea ce au citit. Un lucru foarte real si trist din pacate 🙁 Ca sa nu mai zic ca multi nu stiu nici sa scrie corect!

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Ce trebuie să știi despre testele PISA și ce sunt acestea de fapt · Drumul Vieții
  2. Viitorul minții umane - Michio Kaku (recenzie) · Drumul Vieții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.