cum să devii invizibil

Ce să nu faci dacă devii invizibil – Ross Welford (recenzie)

Ce să nu faci dacă devii invizibil (recenzie)
autor Ross Welford, Editura Corint Books, București 2020,
traducere din limba engleză de Antonia Gîrmacea

”Un roman excepțional și foarte amuzant, despre o fată care – dispărând – ți se va lipi de suflet pentru totdeauna”, așa este descrisă cartea Ce să nu faci dacă devii invizibil pe care v-o propun astăzi pentru lectură.

Deși se zice că această carte se adresează copiilor de peste nouă ani, ea este foarte potrivită și pentru adulții care încă mai vor să trăiască aventurile copilăriei, cu inocența ei, cu întrebările ei fără răspuns clar, cu trăirile ei unice.cum să devii invizibil

Ethel este o fată e 12 ani care, ca de altfel marea majoritate a fetelor de 12 ani, nu știe cine este cu adevărat. Este o fată la vârsta pubertății, pre-adolescentă, care se luptă printre altele și cu coșurile antipatice și tocmai acest fapt o va conduce spre aventura vieții ei: o combinație de ierburi ciudate cumpărate de pe internet plus o ședință de ultraviolete o vor face… invizibilă… Și ea care dorea doar să-și trateze coșurile!

Tema omului invizibil nu este nouă în literatură sau în cinematografie. Nouă este însă abordarea ei în cadrul acestei cărți: avem de-a face cu o fată care ajunge invizibilă din întâmplare, avem de-a face cu un copil pe cale să se maturizeze, nu cu un bărbat adult, eventual savant care a studiat și cercetat mult până să descopere formula invizibilității.

Așadar Ethel începe să-și depene povestea, care este la început destul de comună: multe fete de 12 ani au necazuri la școală, că acel loc este de altfel destul de periculos pentru un copil, este un loc unde nu prea ai prieteni. Iar dacă mai ai și fața plină de coșuri, soarta aproape ți-e pecetluită. Biata fată este crescută doar de o bunică, deoarece mama ei murise de multă vreme, iar tatăl ei își părăsise familia de și mai multă vreme.

Și totuși, povestea nu este una tristă, ba dimpotrivă. La tot pasul este prezent un umor englezesc subtil, de bună calitate, care te va face să te amuzi și să vezi lumea prin ochii unui copil, dar un copil care din start pare că s-a maturizat mai devreme decât alți copii.

După ce Ethel devine invizibilă, urmează așa cum ne așteptam, o serie de întâmplări incredibile, cele mai multe dintre ele amuzante, dar unele care o fac pe eroină, dar și pe noi cititorii, să ne punem o mulțime de întrebări existențiale sau de morală. Oare până la ce nivel poți „abuza” de noile puteri căpătate pentru a realiza ceva?

Ah, e destul de logic să aflăm că Ethel este invizibilă atunci când este goală. Corpul ei este invizibil. Dacă își pune haine pe ea, hainele se văd desigur, ca și cum s-ar mișca singure prin aer, ținute de o forță invizibilă, care e de fapt corpul ei. Așa că fata noastră nu are decât să se costumeze cu dichis și să iasă în lume, desigur dacă își acoperă complet fața, mâinile, picioarele cu veșmintele potrivite, ca să nu se vadă sub haine un spațiu gol.

Bunica ei care o crește (zisă Buni) este singura care îi știe secretul la început și care se străduiește din răsputeri să o ajute, pentru că dincolo de aspectul formidabil al situației, nu cred că este un fapt prea grozav să devii invizibil, chiar dacă un timp nu te mai saturi să faci farse celor care te-au deranjat într-un fel sau altul.

După un timp apar și alți prieteni care încearcă să o ajute pe biata Ethel, colegi de la școală în care inițial nu avea încredere. Dar la urma urmei, la ce sunt buni adevărații prieteni, dacă nu să te ajute exact când ai nevoie?

Ce să nu faci dacă devii invizibil este o carte deosebită, amuzantă dar și foarte profundă în același timp, o carte care va fi pe placul copiilor mai mari, că nu este o carte de povești, chiar dacă e o ficțiune interesantă, și care va fi și pe placul părinților cu siguranță! Dacă vreți și voi s-o citiți, o puteți cumpăra comandând-o de pe site-ul editurii Corint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.