ziua internațională a cărții

Ce știm despre Ziua Internațională a cărții și drepturilor de autor

23 aprilie – Ziua Internațională a cărții și drepturilor de autor

Din 1995 a început să fie sărbătorită pe 23 aprilie Ziua Internațională a cărții și drepturilor de autor, cu ideea de a promova cititul, editarea de cărți dar și drepturile de autor. Ideea era mult mai veche și data din anul 1923 când mai mulți iubitori de lectură din Spania au dorit să-l omagieze pe Miguel de Cervantes (decedat pe 22 aprilie).

Desigur că marele scriitor spaniol a fost sărbătorit în fiecare an în țara lui, așa cum și noi ne sărbătorim personalitățile marcante ale culturii și civilizației noastre. Însă o sărbătoare internațională dedicată cărții nu a existat până în 1995, când o Conferință a ONU desfășurată la Paris a decis ca 23 aprilie să fie o zi dedicată cărții.

ziua internațională a cărții

De ce tocmai data de 23 aprilie a fost aleasă pentru a celebra cartea, ca simbol al inteligenței, culturii și educației? Data nu a fost aleasă la întâmplare, ci pentru că viețile mai multor mari scriitori din lume au fost legate de ea. Astfel, William Shakespeare s-a născut pe 23 aprilie 1564 și a decedat tot pe 23 aprilie, dar în anul 1616.

Tot pe 23 aprilie s-au născut și scriitorii Vladimir Nabokov (în 1899) și Manuel Mejia Vallejo (în 1923). Manuel de Cervantes, genialul scriitor spaniol a decedat pe 22 aprilie 1616 (iată deci cu o zi înainte de Shakespeare). Alți scriitori decedați pe 23 aprilie sunt pe lângă Shakespeare, de care am scris mai sus, peruanul Inca Garcilaso de la Vega (în 1616), englezul William Wordworth (în 1850) și francezul Jules Barbey d’Aurevilly (în 1889).

Din păcate țara noastră este pe unul din locurile codașe în ceea ce privește cititul și producția de carte, cei mai mulți români necitind nici măcar o singură carte într-un an. Rușinos este și faptul că românii cheltuiesc pe cărți într-un an în medie mai puțin decât costul unui pachet de țigări. Dacă socotim faptul că cei pasionați continuă să cheltuiască bani pe cărți, ca să iasă acea valoare medie atât de scăzută, este clar că cei mai mulți nu dau într-un an pe cărți nici măcar un singur leu.

Scriitorii, editorii, iubitorii de carte, profesorii și toți cei implicați în educație au o misiune extrem de dificilă ca să-i determine pe copii, pe tineri dar și pe adulți să citească, deoarece nu poți deveni un adult educat dacă nu citești. Ori bogăția unui popor constă de fapt în oamenii educați pe care-i are, dincolo de orice altceva.

În această zi multe edituri și librării online au decis să sărbătorească acestă zi ”lăsând la liber” multe cărți în format electronic sau scăzând prețurile cărților puse în vânzare.

De exemplu, până la sfârșitul lunii, dacă folosești codul de cupon ACASA30 pe site-ul editurii Herg Benet și ai un extradiscount suplimentar de 30% pentru toate cărțile, împreună cu o carte cadouvezi AICI.

La editura Corint șiCorint Junior DOAR astăzi, 23 aprilie 2020 oferă spre vânzare TOATE cărțile cu 50% discount.

În plus au lansat și un ebook care poate fi descărcat GRATIS și care este despre coronavirusul care ne-a dat viața peste cap zilele acestea. Vă las mai jos și prezentarea cărții făcută de băiețelul Aveți link-ul de descărcare a cărții la descrierea acestui video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.