cerul din adâncuri

Cerul din adâncuri – Adrienne Young (recenzie)

Cerul din adâncuri – Adrienne Young (recenzie)

Cerul din adâncuri este încă un roman din categoriile young adult și fantasy pe care l-am trecut pe lista cărților care mi-au plăcut. Și, evident, pe autoarea acestuia, Adrienne Young am trecut-o pe lista autorilor de la care aș mai citi și alte romane.

Cum am mai spus și cu alte ocazii, îmi place să descopăr autori noi și să mă las impresionată de romane care tratează subiecte diferite. Sau poate ar fi mai bine să zic că tratează un subiect dintr-o altă perspectivă.

cerul din adâncuri

Nu  pot afirma, însă, că nu ar exista și ceva clișee în romanul lui Adrienne Young. Ele există dar eu sunt suficient de indulgentă cu ele încăt să le trec cu vederea pentru că, privit în ansamblu, romanul ne spune o poveste frumos scrisă care te determină să nu lași prea ușor cartea din mână.

Despre ce este vorba în Cerul din adâncuri

Romanul spune povestea a două clanuri vikinge rivale, aska și riki și a dușmăniei lor (absurde), vechi de secole. Eroina principală a romanului este Eelyn, o adolescentă aska de doar 17 ani, aducată a fi luptătoare încă de mică.

Din 5 în 5 ani, războinicii din cele 2 clanuri dușmane se întâneau, în timpul ”sezonului de luptă”, năcelărindu-se între ei, în numele acestei vechi dușmănii și a zeilor la care se închinau, Sigr și Thora. Evident, acestia fiind și ei dușmani.

În timpul unei lupte sângeroase, Eelyn este cât pe ce să fie omorâtă de un războinic riki (Fiske) însă este salvată de nimeni altul decât … fratele ei, Iri despre care știa că murise în ultima bătălie dusă cu 5 ani în urmă.

După ce o salvează de la moarte, acesta dispare lăsând-o pe Eelyn nedumerită. Evident că ai ei nu o cred și îi sugerează că de fapt spiritul lui Iri a salvat, trimis fiind de zeul lor protector, Sigur. Doar îl văzuseră cu toții pe fratele ei, spintecat de sabia unui războinic. căzând într-o prăpastie, împreună cu acesta.

Cu toate astea Iri nu moare ba din contra este ținut în viață chiar de către Fiske, cel ce îl spintecase și cu care căzuse în prăpastie. Ambii sunt mai apoi salvați de cei din neamul lui Fiske, războinicii riki.

Deși educat, ca toți cei din neamul aska să-i urască de moarte pe rivalii lor, în Iri, odată ce este salvat de la moarte se petrece o trasformare definitorie. Își dă seama că ura pe care le-o poartă nu are niciun sens. Ba chiar ajunge să devină frate de sânge cu Fiske și să lupte împotriva propriului neam.

Destul de ciudată alegere, dacă e să comentez asupra acestuia aspect și să fiu cârcotașă. Adică pot întelege că nu mai vrea să se întoarcă acasă după ce este salvat dar bine ar fi fost nici să nu lupte împotriva acelor oameni care l-au crescut până la adolescență. Mă rog, eu oricum nu văd rostul războaielor așa că da, asta e o remarcă de cârcotaș. Cum altfel ar mai fi putut autoarea să scrie romanul, nu? 🙂

viking land

Când Eelyn nu este crezută de ai săi încearcă să investigheze pe cont propriu ce se întamplă dar ajunge să fie luată prizonieră de cei din clanul riki. Iar un prizonier aska este inevitabil transformat în sclav. Lucru dezonorant pentru un aska deoarece ”Vegr yfir fjor!” adică „Onoarea‑i mai presus de viață!”

Eelyn, deși încearcă de multe ori să evadeze nu reușește și așa ajunge sclavă în gospodăria familiei adoptive a lui Iri, cel ce o răscumpără fiind chiar Fiske. Aceasta are parte de multe necazuri și nu îi este ușor să se adapteze vieții de sclav care trăiește printre cei pe care îi urăște de moarte.

Însă, la un moment dat lucrurile se schimbă. Are loc o invazie a unui popor nomad, crud, nemilos care ataca ambele clanuri, atât pe aska cât și pe riki. Pentru a supraviețui atacului cele 2 clanuri ar trebui să uite ura dintre ei și să devină din dușmani aliați.

Eelyn ajunge să înțeleagă acest lucru și descoperă că iubirea nu are granițe. Că poate răsări chiar și acolo unde este ură în suflet. Își dă seama că locul unei dușmănii de moarte, lăsătă fără temei moștenire din moși-strămoși poate fi înlocuită de camaraderie.

Eelyn se maturizează și lumea ei interioară se schimbă cu 180 de grade, ajungând, dintr-o persoană plină de ură, să joace un un rol important în tratativele de reconciliere dintre cele 2 clanuri.

V-aș povesti eu mai multe despre ce s-a mai întâmplat dar nu vreau să vă stric plăcerea de a citi acest roman, care, zic eu, merită citit și de tineri și de adulți. Chiar dacă este inclus în categoria young adult, este un roman captivant care are de toate, și scene de luptă, și povești de dragoste, și aventuri.

Părerea mea despre Cerul din adâncuri

Mi-a plăcut foarte mult romanul Cerul din adâncuri. Atât de mult încât, deși foarte ocupată fiind, am mai lăsat deoparte din treburile casnice pentru a afla ce mai face Eylin, cum reușește ea să supraviețuiască printre cei ce îi urăște și o urăsc. Cum și dacă va reuși ea să reconcilieze cele 2 clanuri rivale. Dacă între Eelyn și Fiske se va naște sau nu o poveste de dragoste și mai ales cum se va termina aceasta dat fiind că familiile din care aparțin, neamurile acestora sunt dușmani de secole.

Nu m-au deranjat lacrimile lui Eylin și nu am considerat-o prea slabă când acestea apăreau. Cumva mi s-a parut normal să se întâmple asta. Ei erau de mici educați să fie războinici, poate chiar contrar firii lor. Și apoi, cât de frumos e să vezi că dincolo de masca de războinic feroce există o inimă sensibilă și capabilă de iubire.

Și tot în aceeași idee mi-a plăcut și de Fiske. Tăcut, razboinic din cap până în picioare, curajos, neînfricat, aprig dar totuși cu o inimă mare.

Nota mea pentru acest roman, pe Goodreads a fost 5 din 5 stele pentru că m-a ținut cu sufletul la gură, pentru că am lăsat alte treburi ca să-l citesc, și asta înseamnă că m-a captivat, pentru că mi-a plăcut de Eylin și de Fiske, de povestea lor de dragoste.

Voi ați citit romanul? Cum vi s-a părut?

Dacă încă nu l-ați citit, vă invit s-o faceți. Sunt sigură că nu veți regreta. Romanul Cerul din adâncuri îl puteți cumpăra fie direct de pe site-ul editurii fie de la marile librării online, când găsiți reduceri – răsfoiți oferta AICI.

4 comentarii publicate

  1. Daca ti-a placut Cerul din Adancuri, sa te uiti la serialul Vikingii ca si ala sigur o sa iti placa. Eu de la serial am pornit de am ajuns la carte, mai ales ca imaginea de pe coperta m-a trimis clar cu gandul la personajul meu preferat din serial, Lagertha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.