charlie și marele ascensor de sticlă

Charlie și marele ascensor de sticlă – Roald Dahl (recenzie)

Charlie și marele ascensor de sticlă (recenzie)
autor Roald Dahl, Editura Arthur, București 2020,
cu ilustrații de Quentin Blake, traducere din limba engleză de Christina Anghelina

Criticii îl consideră pe Roald Dahl cel mai mare povestitor al lumii. A fost spion, pilot militar de elită și inventator în medicină. A fost pasionat de istoria ciocolatei, așa că nu-i de mirare că este autorul volumului de mare succes, Charlie și fabrica de ciocolată.

Este de ajuns să mai adăugăm la lista de scrieri ele lui Roald Dahl doar Matilda și Marele uriaș prietenos, ca să ne dăm seama despre ce autor discutăm aici, când prezentăm cartea Charlie și marele ascensor de sticlă.charlie și marele ascensor de sticlă

Pentru vacanța mare, băiețelul meu a avut de citit, ca  lectură de vacanță primul volum al acestei serii, Charlie și fabrica de ciocolată. I-a plăcut atât de mult încât a spus că vrea să citească și continuare, să vadă ce a făcut Charlie mai departe. Așa că, atunci când am văzut cartea în ofertă pe Libris nu am mai stat pe gânduri și am comandat-o.

Această carte care-l are ca personaj principal pe băiețelul Charlie Bucket este de fapt continuarea volumului Charlie și fabrica de ciocolată. Împreună cu familia sa și cu un domn foarte extravagant pe nume Willy Wonka, Charlie va călători în spațiu de această dată. Iar cum spațiul este foarte vast și în cea mai mare parte necunoscut, „oceanul” de inspirație pentru un scriitor este și el nemărginit.

Aventuri la tot pasul, lupte cu monștri înfiorători și personaje care mai de care mai haioase sunt rețeta de succes din cărțile lui Roald Dahl, iar Charlie și marele ascensor de sticlă nu face excepție.

Iar marele ascensor de sticlă cred că v-ați prins ce este de fapt. În stilul său caracteristic, Roald Dahl face ca eroii povestirii să iasă cu bine din toate situațiile și nu neapărat prin luptă, ci folosindu-se și de inteligența lor, precum și de simțul umorului. Multe dialoguri sunt absolut savuroase, dar mare atenție, deoarece copiii și adulții (că și ei ar trebui să citească această carte) se vor putea prăpădi… de râs.

Din povestea interesantă, amuzantă și savuroasă nu puteau să lipsească câțiva președinți ai celor mai puternice țări din lume. Iar președinții lui Dahl nu sunt deloc diferiți de stilul autorului, adică sunt și ei haioși, chiar caraghioși și desigur au simțul umorului cu duiumul. La finalul călătoriei prin spațiu, Charlie și cu ai săi se reîntorc acasă, care casă este, așa cum ați aflat din volumul anterior, fabrica de ciocolată.

Avem de-a face deci cu o carte foarte frumoasă, dar aici nu sunt de acord cu cei care o includ ca fiind pentru categoria de vârstă 7-9 ani. Poate că pentru un copil de 7 ani va fi mai dificil să înțeleagă unele lucruri, dacă nu-i vor fi explicate de un adult (părinte, sau frate/soră mai mare).

E adevărat că Charlie și marele ascensor de sticlă este o carte pentru copii, dar poate fi citită și de către părinții lor, precum și de către adolescenți. Pentru aceștia din urmă cartea poate fi chiar un veritabil manual de învățare a folosirii cu măiestrie a cuvintelor, pentru deprinderea abilității de a redacta cu lejeritate povestiri, texte mai lungi sau mai scurte, în vederea pregătirii examenelor pe care le vor avea de susținut.

Oricum, dacă vrei să înveți ceva, de la maeștri o poți face! Iar Roald Dahl este un mare maestru povestitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.