Codul etic viking – documente, linkuri utile

Multe documente despre ce inseamna „viking” nu exista, din pacate, insa legendele care au fost transmise din generatie in generatie atesta cateva lucruri extrem de interesante care au suscitat imaginatia oamenilor din intreaga lume

viking code

Cele 9 virtuti nobile ale unui viking

 1. Curaj
 2. Adevar
 3. Onoare
 4. Fidelitate
 5. Disciplina
 6. Ospitalitate
 7. Independenta/autonomie
 8. Harnicie
 9. Perseverenta

Aceste virturi reies din putinele rune gasite de arheologi. Se pare ca acestea au fost transmise prin invataturile nordice antice, cu ajutorul religiei Asatru. „Cartea” dupa care se ghidau vikingii era intitulata Havamal.

Cele 9 virtuti erau respectate cu sfintenie de catre luptatorii vikingi, dar se poate observa cu usurinta faptul ca sunt lucruri de bun simt ce se regasesc in cultura oricarei civilizatii din lume.

In general, daca intrebi pe cineva ce inseamna „viking” iti va raspunde rapid: luptator, dur, de temut, puternic, care infrunta apele furtunoase ca sa ajunga dintr-un loc in altul.

Ce reiese din documentele istorice?

Inca nu se stie motivul care a dus la migratia vikingilor. Se stie ca erau luptatori puternici, ca nu se dadeau inapoi de la munca. Insa motivul din spatele cuceririi altor teritorii se pare ca nu este neaparat lacomia cum se credea. Tot mai multi istorici au ajuns la concluzia ca pamantul pe care locuiau vikingii nu era atat de prielnic agriculturii si cresterii animalelor. Acest lucru a dus practic la necesitatea dobandirii de noi teritorii care sa le permita sa supravietuiasca.

Faptul ca vorbim de un neam de luptatori duce usor la concluzia ca nu era loc de discutii si negocieri pentru dobandirea pamantului necesar civilizatiei vikinge.

Mai jos voi face cateva referiri la documente ramase drept marturie a acestei civilizatii puternice.

Gasiti multe informatii in limba romana aici, iar in limba engleza aici si mai ales aici.

Ce este Havamal ?

Havamal poate fi considerat drept o carte de fapte, o epopee a acestei civilizatii. Mai clar? Este un poem care descrie ce inseamna sa fii viking!

Nu pot sa redau aici tot textul din cauza lungimii, dar va prezint cateva randuri si va dau linkul daca doriti sa cititi – click aici.

 

The Hávamál

Young and alone on a long road,
Once I lost my way:
Rich I felt when I found another;
Man rejoices in man,
A kind word need not cost much,
The price of praise can be cheap:
With half a loaf and an empty cup
I found myself a friend,
Some would invite me to visit their homes,
But none thought I needed a meal,
As though I had eaten a whole joint,
Just before with a friend who had two
The man who stands at a strange threshold,
Should be cautious before he cross it,
Glance this way and that:
Who knows beforehand what foes may sit
Awaiting him in the hall?
Greetings to the host,
The guest has arrived,
In which seat shall he sit?
Rash is he who at unknown doors
Relies on his good luck,
Fire is needed by the newcomer
Whose knees are frozen numb;
Meat and clean linen a man needs
Who has fared across the fells,
Water, too, that he may wash before eating,
Handcloth’s and a hearty welcome,
Courteous words, then courteous silence
That he may tell his tale […]

Poemul este foarte lung si reda efectiv detalii despre modul de a gandi al unui viking, despre felul in care acesta actiona in raport cu familia, cu ceilalti luptatori, cu cei considerati prieteni ori dusmani.

 

Ce sunt povestile denumite generic Saga?

In primul rand, sa lamurim ce inseamna „saga„. In islandeza veche, acest termen inseamna povestire, istorie, declaratie, vorbire si desemneaza o specie literara.

Cea mai cunoscuta este Saga of Burnt Njal, insa nici legenda celebrului Egil nu e de lepadat.

Cine a fost Egil? Sa vedem…..vrajitor,  luptator de temut….Legenda lui o puteti citi aici. Este foarte interesanta si v-o recomand daca va pasioneaza subiectul „viking”.

Sunt foarte interesante aceste documente si se pare ca sunt multi oameni pasionati de acest subiect. Dovada sta in faptul ca au reusit sa stranga informatiile intr-o colectie completa pe care o puteti cumpara pe amazon.

Ce sunt runele?

viking rune

Runele reprezinta semnele grafice specific zonei scandinave.

vikiing rune alphabet

Pentru multi, acest termen aduce probabil in minte cartile si filmele cu subiect fantasy.

Pentru istorici, runele reprezinta 24 de semne grafice descoperite pe stanci ori incrustate pe trunchiurile copacilor. Aceste semne grafice (rune) sistemul vechi de scriere numit futhark. Daca va pasioneaza subiectul dati click pe acest link.

Despre religia unui viking

Initial, vikingii erau politeisti. Adica, ei credeau in mai multi zei. Cu timpul, au acceptat si zeitatile crestine. Acest lucru a dus, treptat, la crestinarea vikingilor pagani.

viking - Ansgarius_predikar_Christna_laran_i_Sverige_by_Hugo_Hamilton

Nu a fost o convertire brusca. La urma urmei, va puteti imagina o civilizatie de luptatori transformata intr-o civilizatie crestina, sub forta armelor? E imposibil.

Convertirea  s-a facut treptat, pe masura ce vikingii intrau tot mai mult in contact cu civilizatiile crestine pe care incercau sa le cucereasca. As zice ca, din cuceritori, au devenit cuceriti.

E lesne de inteles ca, o data cu acest proces de crestinare, obiceiurile vikingilor au inceput sa se schimbe. De la faptul ca bisericile nu mai erau considerate drept tinta pentru jefuitorii vikingi pana la construirea propriilor lacase de cult. De la atitudinea razboinica la una pasnica…

Este un subiect amplu despre care puteti citi aici.

Ceea ce se poate mentiona este faptul ca obiceiurile pagane nu au fost uitate complet o data cu procesul de crestinare pentru ca vikingii au transmis generatiilor urmatoare legendele despre zei.

Astfel se cunosc destul de multe informatii despre Odin, zeul războiului, al justiției, morții, înțelepciunii și poeziei.

Cunoscut este si Thor, zeul tunetului.

Cu toate ca au fost crestinati, vikingii credeau in continuare ca lumea lor se va incheia cu Ragnarok (batalia finala dintre zei si uriasi).

Concluzii

Civilizatia vikinga a lasat amprenta asupra europenilor. Multi autori au scris despre ei, multi istorici se straduie sa aduca la lumina povesti si legende care ar trebui cinstite si apreciate la justa lor valoare.

 

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

4 comentarii publicate

 1. Frumos articol, sunt multe de spus si de aflat mereu despre vechii nordici. Ei se numeau vikingi cand plecau in raiduri, in resttul timpului practicau agricultura si comertul. Manastirile erau prazi bune deoarece aveau in general bogatii stranse, mai ales argint. Cu timpul, raidurile au facut loc si colonizarii in multe zone.

  • În principiu, nu aveau teritorii foarte bune pentru agricultură. Din acest motiv au tot coborât spre alte teritorii. Nu puteau trăi doar din ceea ce prindeau/creșteau.
   Prădau așezările de pe alte teritorii de unde nu luau strict bogății (de care nu aveau nevoie așa mare pentru că era o bătaie de cap să le schimbe), cât mai ales mâncare, băutură și răpeau fete și femei. Erau cunoscuți ca violatori în grup.
   Din cauza faptului că teritoriul ocupat de ei nu era așa de bun pentru agricultură, creșterea animalelor etc, au început să cucerească alte teritorii și să se stabilească mai la sud. Era un fel de colonizare forțată.

   • Toti razboinicii acelor vremuri erau violatori, vikingi sau nu. Toti vikingii voiau argint. Rapeau pe toti cei ce puteau fi vanduti ca sclavi. Intr-adevar terenurile manoase i-au atras. Nu erau jurati unui rege sau capetenii decat daca le castiga respectul si primeau o parte buna de prada si cat mai multe bratari de argint (ca a lui Ian). Cu argintul puteai sa iti faci rost de oameni pentru raiduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.