Free image from wikimedia Commons

Copiii copiază comportamentul adulților?

Copiii copiază comportamentul adulților?

Azi am avut o zi îngrozitoare. Nu doar că am alergat aproape toată ziua și parcă abia am reușit să bifez 2-3 lucruri din noianul de pe lista mea, dar am întâmpinat și destule probleme cât să îmi doresc să consider că a fost doar un coșmar. Nu voi scrie aici cum a fost ziua de azi, suficient să vă spun că există un motiv pentru care e bine să verifici de 100 de ori un lucru, că există un motiv pentru care nu e bine să te bazezi pe internet mereu, că există un motiv pentru care ce e în mână nu e minciună.

După ce că avusesem o zi de marți 13 (cu de toate!), am primit sms de la Daria că trebuie să mă duc la școală mai devreme pentru că nu făceau ultima oră (apropo’ UITE DE ASTA E BINE SĂ AIBĂ COPILUL TELEFON LA EL!!!  ca să nu stea seara în curtea școlii până ajung părinții!). În fine…de obicei mă relaxez când sunt cu copiii pentru că mereu îmi povestesc ceva și mă amuză, mă ajută enorm să trec peste problemele mele. Mai degrabă mă ajută să uit! Să mă deconectez de la problemele cotidiene!

De data asta, printre micile anecdote povestite de Daria (v-am spus că trăiește la maxim viața de (pre)adolescent, nu?), inserează și o chestie care m-a supărat și m-a șocat peste măsură.

Fac o paranteză ca să înțelegeți contextul. Anul trecut, când a ajuns la această școală/clasă, am primit multe compătimiri că ar fi o clasă cu probleme. Am mai povestit despre aceste aspecte și de ce eu nu consider că e așa de rău cum se crede așa că nu reiau povestea. Pe scurt, A-ul este considerat drept clasa ideală, B-ul e clasa problemă de care TOȚI profesorii se feresc, sunt copiii veșnic criticați și cu care se dă de pământ de câte ori se poate. Am observat că lucrurile nu sunt chiar așa. Copiii se exprimă pentru că (au personalitate) gândesc, nu acceptă tot ce li se spune precum niște roboței. În fine, ați prins ideea, nu?

Diriga e nou venită în școală. Nu știe la ce se înhamă, dar descoperă treptat. Nu am idee dacă le va face față mai ales că nu e genul zbir, ci unul drăguț, simpatic. Îmi e teamă să afirm că o vor mânca cu fulgi cu tot, dar afirm că toți copiii o plac mult și sper ca dezamăgirea să nu fie reciprocă din cauza anumitor așteptări.

V-ați făcut o idee până acum la ce mă refer? Mda…A-ul este clasa considerată a fi controlabilă, copiii ținuți din scurt întâi de învățătoare și, se pare, acum de dirigintă. NU cunosc detalii, deci nu mă pot pronunța decât prin prisma lucrurilor auzite de la copii și de la unii părinți (dar cum eu nu stau la bârfă, vă dați seama că ceea ce am auzit eu e așa…apă de ploaie!). Nu sunt ei cei mai cuminți, dar e importantă ETICHETA care s-a pus că sunt cei mai cei…deștepți, cuminți și devreme acasă precum fata mare (sper să nu se grăbească la măritat cum zice vorba din bătrâni).

M-am întins cam mult…vă spun doar ce am auzit că s-a întâmplat….concluziile le trageți voi!

De obicei, băieții de la A râd de cei de la B. Dacă îi văd pe hol, încep să râdă, să facă comentarii umilitoare etc. Li se alătură și un băiat care s-a mutat anul acesta de la B la A.

Daria cunoaște cam 1/2 de clasă de la A pentru că s-au întâlnit în a doua tabără. De fapt, așa cum o cunoașteți pe fiică-mea, ea e prietenă cu toată lumea. Salută la școală pe cei de la clasa I până la clasa a VI-VII-a cu care s-a cunoscut în cele două tabere din vară.

În fine….nu o mai lungesc…..ideea e pe scurt cam așa….un grup de fete de la B (taman fetele cele mai cuminți, blânde și naive!) au trecut pe hol…

Băieții de la A le-au văzut și au început să râdă și să comenteze pe hol:

Uite-le și pe curvele alea!

 

Concluziile le trageți voi! Etichetele le pun ei!

Trăim într-o lume liberă? Generațiile acestea sunt diferite? NU CRED!!!

Free image from wikimedia Commons
Despre Antoaneta 590 de articole

Imi place sa scriu, sa citesc.
Invat sa ma bucur de viata.

12 comentarii publicate

 1. Cel mai important e daca Daria e afectată de toate astea. Trebuie sa înțeleagă că toți suntem diferiți și ca unii nu merită atenția noastră. De atâtea ori m-am enervat si eu, mai ales când era Roxi mică. Încă mai sper ca ei (copiii) sa nu se lase influențați de anturaj sau de răutăți.

  • Culmea e ca nu e așa de afectată cum mă așteptam. Mi-a spus pe scurt că îi consideră “proști” și a considerat subiectul încheiat.
   Sper ca anturajul sa nu aiba influenta prea mare, dar am indoieli uneori.

 2. copiii din ziua de azi… mi se par un pic cam prea exagerati, atat in limbaj, cat si in comportament. nu stiu daca la varsta lor au dreptul sa faca asemenea comentarii. bine, la nicio varsta ar fi ideal sa nu se faca, dar totusi… mi se par un pic prea mici chiar si pentru cuvinte de genul. dar… li s-a permis. probabil acasa, in mediul lor, altfel nu-mi explic

 3. O, Doamne!!!
  La varsta asta sa pui etichete de genul acesta 🙁
  Un rol important il joaca parintii dar si scoala. Din pacate aparentele sunt mai importante. Nu conteaza ce spun/ce fac atata tomp cat adultii ii considera “buni” greu ii aduci pe drumul cel bun
  Aici cred ca mai degraba ar trebui educati adultii/profesorii.

 4. In primara cate am tras cu astfel de copiii. De cate ori am fost la directoare, au chemat si politia dar pana nu au plecat din scoala cred ca nici un parinte nu a stat linistit acasa cat timp copilul lui era la scoala. Problema e ca copii reproduc de mici ca un papagal ceea ce aud in casa. Ei de multe ori nici nu stiu ce inseamna cuvintele pe care le pronunta si ce e mai grav parintii sunt mandri de progeniturile lor.

 5. In primul rand este vina teribilismului si a anturajului. Tehnologia din ziua de azi nu are mult de-a face, cred eu, dat fiind ca aceste jigniri au existat de cand e lumea. Este acel instinct de turma (sau haita, cum vreti sa ii spuneti). Cand eram eu la aceasta varsta am observat ca toti erau cocosi in grup, dar cand prindeam pe cate unul singur nu stia cum sa o mai dea cotita si dadea din colt in colt. Ei invata acum niste cuvinte si atitudini care par “de smecheri” si le repeta prosteste.

 6. Din păcate, copiii sunt rai si jignesc fără sa se gândească. A cui este vina? Hmmm, a părinților, a anturajului, a profesorilor sau chiar ….. tehnologia din ziua de azi….

Trackback-uri și pingback-uri 1

 1. Educația de acasă contează sau cei 7 ani de acasă sunt importanți?

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,736 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: