copiii fac ceea ce văd

Copiii fac ceea ce văd, dar adulții de ce nu intervin ?!?

Copiii fac ceea ce văd, dar adulții de ce nu intervin ?!?

Am mai povestit despre faptul că la școala unde învață copiii mei, există diverse etichetări (publice ori nu) și mereu se afirmă un lucru: copiii fac ceea ce văd acasă, cu siguranță. Această afirmație nu mi se pare corectă de cele mai multe ori.

Am povestit și despre clasa Dariei care e considerată drept una cu probleme pentru că au schimbat 4 învățătoare în 5 ani, pentru că nu acceptă să fie jigniți de profesori, pentru că (unii dintre copii) răspund obraznic etc.copiii fac ceea ce văd

Dacă e adevărat că un comportament se copiază, cu alte cuvinte copiii fac ceea ce văd, lucrurile petrecute în ultima săptămână ar trebui să pună totul în altă lumină.

O fetiță necunoscută sau copiii fac ceea ce văd, nu?

Săptămâna trecută clasa Dariei a participat la prima excursie de două zile. Diriginta a decis să participe și o prietenă de-a dânsei care e psiholog de profesie. Ideea a fost că e nevoie de cineva din afară, care nu este implicat direct, pentru a observa cât de cât obiectiv comportamentul copiilor din clasă. Doamna respectivă a participat și cu fetița ei (de vârsta lui Andrei, deci 9 ani).

Ce s-a întâmplat? Fetița respectivă nu a fost atentă că două uși erau glisante, a tras cu putere și le-a scos de pe șine. Imediat au aflat băieții din clasă și…au luat măsuri! În primul rând au interzis accesul unui băiat din clasă care e cunoscut pentru că îi pârăște. În al doilea rând, au încercat diverse variante de a pune ușile înapoi pe cant. În al treilea rând, țineau de șase 😉 ca să nu vină vreun adult și să afle ceva, iar fetița să intre în belele. Din ce știu eu, mama a apărut și a aflat ce s-a întâmplat. Acum sper doar ca acest eveniment să fie corect interpretat și, dacă tot se afirmă acel lucru potrivit căruia copiii fac  ceea ce văd, atunci să se vadă clar și cum au lucrat în echipă, cum au sărit în ajutor, cum au luat măsuri de “protecție” a unei fetițe complet necunoscute pentru ei până în acel moment!

O fetiță de la clasa “rivală” apărată de băieții de la B sau de ce copiii fac ce văd și adulții trec mai departe?

În toamnă au venit mai mulți copii noi. Unii părinți au reușit să ducă copiii la A (clasa mult lăudată), alții i-au adus la B. Ca o paranteză, știu clar ce zvonuri sunt referitor la cele două clase pentru că le tot aud de anul trecut de când am ajuns și noi la această școală.

Două fetițe – prietene au fost despărțite – una e la A, cealaltă la B. Cea de la A vine mereu la B și s-a împrietenit cu Daria și alți copii de la B. Cei de la A sunt destul de duri și au luat…”măsuri” ieri după-amiază. Pe scurt…10 copii de la A au tras-o de păr și de haine ca să o împingă cu forța în clasa de la B (adică clasa vecină și rivală).

Daria și alți colegi au observat și au intervenit imediat ca să o salveze. Pe lângă ei au trecut profesori, dar nimeni nu a intervenit. Sper să nu se fi dus în cancelarie și să fi spus că cei de la B au fost răi pentru că iese scandal cu noi părinții!

Etichetarea și răutate sunt gratuite, dar complet prostești! Dacă copiii fac ce văd, atunci adulții ce fac?

Concluzii

Sper din suflet să aveți astfel de copii în clasa unde învață copiii voștri. Adică…copiii care fac ceea ce văd la adulții responsabili, copii care apără alți copii, copii care ajută, copii care lucrează în echipă fără să fie îndrumați de un adult!

Asta ne dorim toți de la viață, nu? Să vedem copii care apără și ajută pe cei aflați în nevoie! Prietenia nu cunoaște limite!

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

11 comentarii publicate

 1. E bine daca sunt ei uniti, acesta este un lucru foarte important pentru un grup. Cat despre acuzatii de tot soiul, nedrepte sau exagerate, asa a fost mereu. Noi eram D si daca se intampla ceva pe etaj, se strica ceva, sigur eram de vina noi. In fine, la parter faceau legea G si H, “spaima scolii”. 😀

  • Un ochi rade, unul plange. Cam asa simt acum …In fine, ei sa fie sanatosi ca in rest…
   Momentan, la olimpiada de lectura au dovedit ca sunt copii buni in clasa care sunt la acelasi nivel cu cei de la A 😉 asa ca timpul va dovedi nedreptatile si etichetarile aiurea.

   • Oricum mi se pare gresita etichetarea conform performantelor scolare. Faptul ca un copil este mai distrat si ii e mai greu sa se concentreze nu inseamna nicicum ca ar fi inferior altora, in conditiile in care are multe alte calitati, ce-i drept mai putin apreciate de sistemul nostru de invatamant.

    • Ana….deja s-au obisnuit sa li se puna etichete. E rusinos, dar…am obosit si noi parintii, nu doar copiii.
     Sunt in clasa copii care nu cred ca vor ajunge in clasa a VI-a, dar nu mi se pare just sa fie catalogata toata clasa drept clasa de handicapati, prosti, batuti in cap, retardati, inculti, batausi etc. Pentru ca cei de la A asta striga pe hol ori le scriu pe tabla celor de la B cand sunt plecati la vreun cabinet și clasa e goala.

     • Asta ii face pe ei de rusine si arata doar ca sunt niste indivizi fara caracter si meschini. Totusi experienta imi spune ca nici toti cei de la A sunt de vina pentru aceste reactii, fara indoiala exista cateva “elemente” care agita apele.

 2. Uite, eu salut atitudinea copiilor de la clasa Dariei: sunt impreuna, se ajuta, chiar daca apar probleme, le rezolva singuri, intre ei, inainte de a cere ajutorul unui adult. Ce as vrea eu e ca si adultii sa fie asa, si profesorii sa nu mai eticheteze asa de usor pe cineva numai dupa cateva situatii izolate. Stiu ce vorbesc, am simti-o pe pielea mea.

  • Da, Ale. Si eu ma mai supar cand aud ca vorbesc urat acei copii, ca fac prostii…dar in astfel de situatii nu pot decat sa apreciez ca au bun simt si ca sar in apararea/ajutor celor care au nevoie de ei. Ce imi pare rau este ca nu vad acelasi lucru la adulti. Aici ar fi ceva de invatat de catre cei mari.

 3. Si totusi cum e posibil ca profesorii sa nu intervina? Ce e acolo? Sat fara caini? Inchisoare de maxima securitate in care criminalii sunt lasati sa se ucida intre ei? Scoala romaneasca nu mai are nicio sansa.

  • Cris, am ramas surprinsa cand mi-a spus Daria ca au trecut pe langa ei si nimeni nu a zis nimic. Daca se intampla ceva la clasa Dariei, crede-ma pe cuvant ca se afla in toata scoala. De la femeia de serviciu pana la directoare. Dar uite ca nu se intampla nimic daca se intampla la A. Am cumva o banuiala ca va reiesi ca cei de la B au fost salbaticii care au impins pe bietii copii de la A, nu ca au scapat o fetita de la ei ca sa nu o mai doara capul pentru ca o trageau cu forta de par.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: