Dintre toate vietățile de pe fața Pământului, doar oamenii se costumează cât mai diferit. Greierii sunt toți la fel, negri adică. Albinele seamănă și ele unele cu altele iar păsările dintr-o specie au doar mici variațiuni de culoare pe la pene.
Lupii, urșii, pârșii chiar și câte și mai câte sălbăticiuni au aproape toate dintr-un neam al lor cam aceeași „costumație”. Ceva variațiuni am mai văzut pe la pisici, dar în linii mari culorile sunt cam aceleași, doar că se mai amestecă între ele.
Animalele cam poartă toate aceeași „uniformă”. Oamenii și ei ar fi în același „registru” dacă ar umbla goi, dar cum asta nu se poate, atunci ei poartă haine într-o infinitate de forme și culori.
Există însă și oameni a căror „strategie evolutivă” este de a arăta că seamănă unii cu alții, că fac parte dintr-un anumit grup sau dintr-o anume organizație. Militarii și cadrele medicale ar fi cele mai comune și mai bune exemple.
În „zona” cadrelor medicale însă treaba s-a mai „colorat”, pentru că am văzut personal medical care a renunțat la vechiul și tristul alb pentru culori mai plăcute și mai puțin „stresante”.
Cu pisicile la veterinar
Și dacă tot am pomenit mai sus de pisici, mi-am amintit de ultimele vizite la medicul veterinar. Noi avem două pisici, de fapt doi (pentru că sunt motani), iar niște probleme de sănătate pe care le-au avut ne-au „programat” vrând-nevrând câteva vizite la medicul veterinar. Cu aceste ocazii am putut admira și noile bluze medicale cu imprimeuri (imprimate cu animăluțe, cum altfel?!) ale personalului clinicii.
Și pentru că totul era foarte relaxant acolo ne-am împrietenit ușor și cu doctorița. Mi s-a părut a fi o atmosferă foarte veselă la clinica veterinară, mai ales că tot personalul era îmbrăcat mai „neconvențional”. Halatele/bluzele sobre, albe, gri sau albastre fuseseră înlocuite cu altele colorate și cu diverse modele imprimate.
Câțiva căței aduși pentru consult erau și ei mai veseli parcă și își exprimau bucuria dând de zor din codițe. Până și Aris, morocănosul meu motan mare s-a calmat în atmosfera de acolo, după ce tot drumul se agitase și se manifestase zgomotos în mașină („mau-mau”), nervos că nu l-am lăsat să-și facă tabieturile acasă. Motanul mic, Foxy era însă ca întotdeauna jucăuș și curios.
Când e agitat și speriat Aris nu miaună „miau-miau” ca de obicei, ci ceva de genul „mau-mau”. Când cere ceva sau vrea atenție, iarăși schimbă „registrul” și se poate auzi ceva de genul „me-a-ha-ha-ua-me-a-ha-ha-au”, tril adică, de zici că e privighetoare, nu pisică.
Foxy însă cere cu „m-rrr-riau-m-rrr-riau” iar simpatica doctoriță mi-a spus că ea a învățat în jur de douăzeci de sunete specifice cu care pisicile încearcă să comunice cu noi sau între ele. Noi nu înțelegem tot, dar se pare că între ele „vorbesc” destul de mult.
După ce stăpânii unui câine-pacient l-au scos din sala de consultații, au fost atenționați, și noi de asemenea să ne supraveghem animalele, ca să nu interacționeze violent când se vor apropia unele de altele în sala de așteptare.
Cu pisicile la veterinar fără teama de halat
Nu a fost cazul pentru că toate animalele erau liniștite datorită atmosferei calme din clinică, dar și pentru că personalul medical purta simpatice halate medicale sau bluze mai exact, care aveau imprimeuri cu animăluțe și acel „infiorător” alb al tradiționalului halat nu era prezent.
Cred că ați auzit și voi, sau poate chiar ați experimentat „teama de halat alb”. Anxietatea, disconfortul și starea de agitație generate de vizita la un cabinet medical creează un context stresant pentru pacient și asta se reflectă în creșterea tensiunii arteriale. Soția mea suferă de o astfel de fobie.
Pe de altă parte este știut că starea stăpânului se transmite și animalului de companie, în cazul nostru pisicilor familiei. Stapân stresat=pisici stresate, agitate și miorlăitoare.
Ei bine, de data aceasta am scăpat de problemele cu tensiunea ridicată a soției și miorlăiturile disperate ale pisicilor, pentru că la clinică nimeni nu purta temutul halat alb. Așa că soția s-a relaxat și a fost plăcut impresionată vizual de bluza cu imprimeuri pisicești pe care o purta doamna doctor.
La fel au făcut și pisicile. Iar eu am fost bucuros că am avut parte, în sfârșit, de o vizită la medic fără crize de tensiune și miorlăituri asurzitoare.
Doctorița ne-a văzut pisicile, ne-a dat tratamentul pentru problemele lor și apoi, din vorbă în vorbă am aflat că folosește mult internetul ca să își refacă stocurile de medicamente dar nu numai.
Colorat și imprimat fără teamă de halat
Era încântată că a descoperit e-halate.ro, un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru care i-a devenit furnizor. De acolo își comandă bluzele simpatice și „vesele”, făcute dintr-un bumbac moale, plăcut la atingere și catifelat, care reușesc să calmeze pacienții, oameni sau animale. Am înțeles că dacă ar vrea ar putea comanda de la e-halate.ro chiar și modele speciale, adică personalizate prin broderie sau imprimare.
Pe site, unde m-am uitat și eu de curiozitate când am ajuns acasă, se găsesc zeci de modele de halate, bluze, sarafane, fuste, pantaloni, bonete, șorțuri fie în culori uni, fie cu imprimeuri inspirate din natura, cu flori, pisicuțe, fluturași, cățelusi, elefănței. Dar și încălțăminte, adică saboți medicali din piele, cu talpă ortopedică, foarte comozi și ușori. Cam tot ce trebuie pentru personalul medical.
Și nu DOAR pentru medicii veterinari se pot comanda aceste costume medicale și echipamente de lucru! Oferta magazinului se adreseaza și cadrelor medicale din spitalele și clinicile medicale! Adică alea în care ne tratăm noi, oamenii!
Bine ar fi dacă în toate spitalele de la noi personalul medical s-ar îmbrăca așa mai colorat. Am scăpa și noi, unii, de sâcâitoarea teamă de halat alb, am merge mai puțin stresați la doctor, ne-am face mai des controale și am avea grijă așa cum trebuie de sănătatea noastră.
Fără doar și poate că halatele colorate contribuie la crearea unei atmosfere optimiste și prietenoase în spitale sau în clinici. Ca să nu mai zic ca mie cel putin, ca bărbat, mi se pare mai sexy personalul medical feminin îmbrăcat așa. Am dreptate sau nu? 😉
*** Articol scris pentru proba 15 din competiția SuperBlog2018 ***
surse foto/video: e-halate.ro
Eu sunt o norocoasa pentru ca, desi medicul si asistenta de la clinica unde mergem noi nu poarta halate de genul asta, colorate si cu imprimeu (cu catei!), Piki al meu sta mereu cuminte. A avut babesioza si a facut 2 luni, din 2 in 2 zile, injectii foarte dureroase. Nici Pas nu a zis.
Saracutul de el 🙁 Ce bine e ca ai un catel linistit. Pisici mei sunt diferiti. Cel mic zici ca se bucura cand merge la doctor dar cu cel mare e de jale. Urla tot drumul pana acolo 🙁
Foarte dragut articolul. Si eu prefer clinicile in care halatul alb a fost inlocuit cu unul colorat.
Multumesc, Anca! <3