Dialogul transformarii Oana Moraru

Cum a fost la seminarul Dialogul transformării. Noua pedagogie a minții și a inimii pentru părinți și dascăli

Cum a fost la seminarul Dialogul transformării.
Noua pedagogie a minții și a inimii pentru părinți și dascăli

Sâmbătă 24 februarie am participat, ca reprezentat „Lecturi și Arome” la Seminarul Dialogul Transformării susținut de profesor Oana Moraru la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Cu subtitlul „Noua pedagogie a minții și a inimii pentru părinți și dascăli”, seminarul organizat prin implicarea locală a unui buhușean, domnul profesor de engleza Nick Munteanu de la Școala Gimnazială nr.4 Buhuși (care este și profesorul de engleză al băiețelului meu), s-a dorit a fi o provocare pentru participanții numeroși, care au aflat, poate pentru prima oară, despre idei și concepte noi în educația modernă.Dialogul transformarii Oana Moraru

Chiar și eu personal, deși sunt dascăl de mai bine de 15 de ani și am citit mult despre educație, începând de la scrierile lui Jean-Jacques Rousseau și terminând cu Alfie Kohn, tot am aflat lucruri noi și cred că voi mai afla toată viața. Pentru că doar proștii cred că le știu pe toate și nu mai au nimic de învățat.

Dar hai să vedem, pe scurt, pentru cine nu o cunoaște încă, cine este Oana Moraru? Învățător, profesor, director de școală privată, expert în educație, Oana Moraru este unul dintre oamenii din spatele site-ului Vocea părinților. O femeie puternică care se numără printre cei care se zbat și se bat la propriu ca să schimbe ceva în dezastrul și marasmul educațional de pe la noi.seminar Oana Moraru

Așadar am participat la un seminar maraton, 5 ore cu tot cu o pauza binevenită pentru cafea și alte cele, seminar la care părinții și educatorii prezenți nu au avut timp să se plictisească. Temele care s-au discutat au fost despre:

  • Cum își găsesc copiii drumul în viață?
  • Cum se construiesc motivațiile adevărate, nevoia de a afla și bucuria de a face lucruri importante în viață?
  • Cum observ, aflu și onorez particularitățile copilului meu? Cum evaluez cine e copilul meu și încotro se îndreaptă el? Ce pot face eu, ca părinte, și ce pot face profesorii pentru devenirea lui?
  • Cum suplinesc acasă ce nu reușește școala? Ca profesor, cum sprijin o generație de copii, uneori, insuficient susținută de familie?

Cum mie mi-ar fi foarte greu să scriu despre tot ce a fost acolo și cum vouă v-ar fi absolut imposibil să citiți, voi scrie doar despre lucrurile esențiale, ca să fie mai ușor de reținut. Iar dacă măcar câțiva oameni vor aplica un singur lucru din cele din articol, înseamnă că nu am scris degeaba.Tra notite seminar

Așadar iată, pe scurt ce mi-am notat eu cât am ascultat sârguincios seminarul Oanei Moraru și mai ales ce am învâțat din spusele ei:

1.Copilul tău are propria personalitate și propriul mod de a învăța. Descoperă din timp asta urmărindu-l cum se joacă în prima copilărie. Urmărește-i jocul și mai târziu. Când se joacă nu este îngrădit de nimic și face ce-i place. Este posibil ca adevărata sa vocație de mai târziu să fie exact într-un domeniu de activitate foarte asemănător cu jocul lui de mic copil. Dar nu neapărat la modul direct, brutal, ci și la nivel subtil. A fost dat exemplul unui copil căruia îi plăcea să scormonească pământul și cam tot ce prindea, atunci când era mic. Când s-a făcut mare nu a ajuns… agricultor, ci un mare psiholog, o personalitate recunoscută pe plan mondial.

2.Află care este „felia de inteligență” a copilului tău. Toți copiii sunt inteligenți, dar nu toți în același fel. Unii au inteligență tehnică, alții artistică, alții socială. Unii lucrează ușor cu numere și concepte matematice în timp ce alții socializează ușor.public seminar Oana Moraru

Desigur că ți-ai dori ca al tău copil să le aibă pe toate, dar așa ceva NU se poate. De aceea, cunoscându-l și descoperindu-i tipul de inteligență preponderent, vei putea să îl îndrumi să facă ce îi place, dar vei putea și să corectezi acolo unde are deficiențe.

De exemplu, chiar dacă nu are aptitudini pentru matematică, vei putea găsi căile să învețe și matematica la un nivel mulțumitor pentru școală, deoarece performanță va face doar în domeniul „la care se pricepe”.

3.Dezvoltă-i reziliența, atenția, autocontrolul. Aici este partea de contribuție cea mai importantă a părinților. Reziliență înseamnă tehnic vorbind rezistența la efort a pieselor metalice. Transpusă în domeniul psihologiei și educației, reziliență ar însemna cam același lucru, rezistență la efort îndelungat.

Pentru ca un copil să obțină cele mai bune rezultate, el va trebui să fie educat să reziste la solicitări. Împreună cu atenția și autocontrolul, avem cheia succesului. Soluții miraculoase nu există, ci doar pași mici, continui, acționând cu perseverență în direcția dorită.

4.Cum dezvolți atenția și autocontrolul? Prin jocuri special concepute pentru așa ceva, dar și prin mișcare. Este foarte important pentru copii să se miște și să învețe să își coordoneze mișcările. Nu vor putea fi copii atenți cei care nu știu să se miște bine. Lasă-i să petreacă ore în aer liber, să se bucure de o plimbare în natură. Lasă-i să alerge și să se lovească.

seminar Oana Moraru Nick Munteanu

5.Chiar dacă au mai fost foarte multe teme discutate, m-am decis să mă opresc aici, ca să nu devină articolul plictisitor. Dar aici, la punctul 5, o să îți dau poate cea mai șocantă afirmație pe care am auzit-o și care va fi de foarte mare folos părinților și profesorilor: „copiii nu merg la școală ca să învețe, ei merg ca să fie văzuți”.

Da, noi adulții proiectăm peste copii ideea că ei merg la școală ca să învețe. Am vrea noi să fie așa. Dar în fiecare dimineață când pleacă la școală, în subconștientul lui, copilul nu merge acolo ca să învețe. Merge ca să fie personajul principal într-o mică piesă de teatru pe care o joacă.

Ca să învețe ceva, cu toții trebuie să intervenim, uneori subtil, alteori mai energic. Și copilul nu va învăța doar la școală. Este un proces continuu, îndelungat care trece dincolo de ”granița” lui a fi copil. Învățăm cât trăim. Doar să ne dorim asta.

Mă bucur că am avut ocazia s-o cunosc personal pe Oana Moraru, am ascultat-o cu mare interes și mi-aș dori să mai am această ocazie și altă dată. Sper ca acest seminar să nu fie singurul și ultimul pe care Oana îl ține la Bacău și la care să particip.banner partener media

Tu ai participat la un seminar ținut de Oana Moraru? Îi citești blogul, știi cam despre ce încearcă să ne învețe referitor la noul mod de a face pedagogie?

sursa foto: adrianbalaceanu.ro

2 comentarii publicate

  1. Nu numai ca nu am participat la nici un seminar cu Oana Moraru dar nu am participat la nici un seminar in afara celor de la facultate. Temele puse in discutie au fost foarte interesante si mi-ar fi placut sa particip la discutii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.