cum alegi colierul

Cum alegi colierul în funcție de forma decolteului

Cum alegi colierul în funcție de forma decolteului

Colierele sunt printre cele mai apreciate bijuterii. De către femei desigur, dar și de către bărbați, mai ales atunci când aceștia le privesc la gâtul unor superbe femei care își pun în evidență gâtul și… decolteul.

Colierele sunt și printre cele mai vechi bijuterii. Nu se știe când au apărut prima dată, pentru că în preistorie existau cu siguranță, după multitudinea de dovezi arheologice.

cum alegi colierul

Existau cu mult înainte ca oamenii să stăpânească tehnicile de prelucrare a metalelor, pentru că erau făcute din oase, scoici, perle, materiale care și acum se utilizează pentru a fabrica coliere.

Din epocile mai apropiate de cea actuală ne-au rămas și „imagini” (a se citi picturi/tablouri) ale unor distinse doamne care purtau coliere superbe, asortate cu piesele vestimentare și cu… decolteurile.

Totuși, nu este un lucru simplu să faci această asociere colier-decolteu. Fiecare element în parte creează un puternic efect vizual iar combinarea lor poate amplifica efectul, sau dimpotrivă, poate „distruge” totul.

Să vedem deci cum se pot asocia colierele cu decolteul.

1.Colierul „guler” (collar) cu o lungime de circa 30 de centimetri și care se poartă strâns pe gât, este potrivit unei piese vestimentare fără decolteu (la baza gâtului), sau unei cămăși cu guler, indiferent dacă forma piesei vestimentare la baza gâtului este rotundă sau dreaptă.

Colierul acesta se potrivește și unei piese cu umerii goi, caz în care el trebuie să fie mai mare (ca lățime), ca să compenseze „spațiul gol” rămas. Cu un decolteu mai adânc un astfel de colier ar fi cel puțin caraghios, dacă nu chiar ridicol sau jenant.

2.Un colier „cravată”, care are o lungime în jur de 40 de centimetri, și care este deci doar cu câțiva centimetri mai lung decât anteriorul, se potrivește la decolteuri mai discrete sau chiar mai adânci, pentru că evidențiază linia gâtului.

Se înțelege că un astfel de colier nu poate fi purtat de o doamnă sau domnișoară care nu are un gât suplu. Pentru un gât gros trebuie ales altceva, un colier mai lung și un decolteu în „V” de exemplu.

3.Colierul „prințesă” cu ai săi aproximativ 45 de centimetri, dă o notă de eleganță deosebită unei ținute cu decolteu frumos și discret. Acest tip de colier poate fi piesa centrală a ținutei și de aceea el poate fi dintr-un material valoros.

De multe ori colierul face parte dintr-un set care mai conține cercei, broșă și inel, set de bijuterii care pot fi de mare valoare materială sau simbolică. De aceea este purtat de prințesele adevărate cu diferite ocazii, unde toți așteaptă să admire bijuteriile casei nobiliare.

Și voi puteți purta cu succes un astfel de colier care va face să arătați ca niște prințese. Se înțelege că o astfel de bijuterie nu s-ar potrivi deloc dacă ar fi asociat cu o ținută sport, rock, punk etc..

4.Colierul „matineu”,  are 50-60 centimetri lungime și își trage numele tocmai de la faptul că poate fi purtat și dimineața sau pe parcursul zilei, în contrast cu alte tipuri de coliere care se purtau inițial doar seara. Acest tip de colier se poate purta și deasupra pieselor vestimentare, deci nu în contact direct cu pielea.

Acesta se potrivește și ținutelor sobre gen business, purtate de multe doamne chiar la locul de muncă. Se potrivește cu decolteurile simple. Cu un decolteu la fel de lung sau mai lung decât colierul, va crea un efect numit „dezastru vestimentar”.

5.Colierul „opera” are în jur de 75 de centimetri și se poate purta chiar cu un decolteu foarte vast, adică se poate asocia unei ținute îndrăznețe sau extrem de îndrăznețe. Explicația este aceea că această asociere este doar pentru orele de seară, iar femeia chiar vrea să provoace, să atragă atenția asupra, spre deosebire de colierul „matineu” descris anterior, bun pentru întâlniri de afaceri.

Se zice că acest colier se poate purta și atunci când lipsește decolteul… În orice caz, trebuie bine asortat cu piesele vestimentare, ca și culoare sau stil.

6.Colierul extra-lung, tip „frânghie”, cu ai săi 90 de centimetri, nu se potrivește tuturor doamnelor sau domnișoarelor. Nu este recomandat, însă, celor mici de statură pentru că le va face să pară și mai mici. Acest colier se poate purta și chiar se poartă de cele mai multe ori peste piesele vestimentare, fără decolteu sau cu unul foarte discret.

Eu personal aș recomanda celor ce vor să poarte așa ceva să se sfătuiască mai întâi cu o specialistă în design vestimentar, deoarece întotdeauna situațiile extreme sunt foarte dificil de gestionat. Uneori un astfel de colier poate conferi eleganță și distincție, cum la fel de repede se poate trece și în ridicol.

Voi ce fel de colier preferați să purtați de obicei?

2 comentarii publicate

  1. cred ca singurul colier pe care l-as purta este multimul – colierul franghie, un colier finut, peste un pulover pe gat cam asa imi imaginez. In rest, nu prea se lipesc colierele de mine, desi imi plac. Stii tu, treaba cu alergia la metale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.