colțul de lectură

Cum amenajezi colțul de lectură al copilului tău?

Cum amenajezi colțul de lectură al copilului tău?

Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor…” spunea cronicarul Miron Costin cu sute de ani în urmă, iar vorbele lui vor rămâne valabile cât va fi lumea. Aceeași ideea am regăsit-o sub diverse forme și la alți înțelepți, scriitori, savanți…

Se constată totuși un fapt îngrijorător, acela că elevii și tinerii din ziua de azi citesc din ce în ce mai puțin, iar ceea ce este mai grav este că nu înțeleg importanța lecturii în general, pentru formarea ca om.colțul de lectură

Nici al meu băiețel nu face excepție de la regulă. Bine, el e abia în clasa a doua, însă mare interes pentru lectură nu pot zice că ar arăta. Așa e generația asta, mai atrasă de tablete și telefoane mobile inteligente decât de a-și petrece timpul cu o carte în mână.

Colțul de lectură și dragostea pentru cărți

Însă tot această tânără generație are și niște părinți care pot contribui la educației ei. Orice copil este influențat de ceea ce vede în casă, la părinții lui. Asta cred că știe toată lumea și nu e nevoie de niciun studiu științific care să o demonstreze.

Cum scriam și într-un articol trecut, dacă un părinte fumează sunt mari șanse ca și copilul lui să fie fumător. Dacă mănâncă nesănătos așa va fi și copilul învățat să mănânce. Așa cred că e și cu lectura. Dacă cel mic vede părintele că stă mereu cu ochii gură cască la televizor sau pe telefon, așa va crede el că este normal și așa va face și el mai târziu.

Dar dacă părintele va investi și în cărți, va amenaja acasă un colțisor dintr-o cameră care să fie locul de lectură perfect pentru cei doi, copilul va înțelege că este normal și să citească, nu doar să stea cu ochii în jocurile de pe internet sau de vorbă cu prietenii pe conturile de Social Media.fotoliu puf

Și exact asta încerc eu sa fac pentru cel mic. E normal, cumva să fie atras de tabletă și de jocurile de pe calculator. Nu doar pentru că sunt atractive, dar mai vede și la colegi și este influențat de asta. Și nu ar fi o bună strategie să-i interzic sa le folosească.

Însă, cu răbdare, cumpărând cărți și pentru el, dându-i exemplul personal în ce privește cititul și, așa cum ziceam mai sus, amenajând un colțișor de lectură plăcut, sper să prindă drag de cărți și să citească.

Cum amenajezi colțul de lectură al copilului tău

Pentru el aș lua un fotoliu puf ca cel din imaginea de mai sus, iar eu m-aș mulțumi cu o canapea confortabilă. Este vorba despre un sac de relaxare multifuncțional care poate fi utilizat atat pentru ședere cât și pentru jocuri și exerciții.

Acest model este perfect pentru copilul meu „exploziv”. Îi va oferi în același timp și relaxare ca să poată citi dar și distracție. Vă puteți imagina că așezat pe un astfel de fotoliu se va putea fâțâi în voie, el fiind mai tot timpul în mișcare.stiker perete copa

Cum nu e doar pentru el colțișorul de lectură, aș înfrumuseța unul din peretele camerei cu un sticker de perete cum e cel de mai sus, sub formă de arbore care simbolizeaza „copacul vieții”. Fotografiile prinse în el ne vor aminti în fiecare zi că suntem o familie unită.

Evident că din colțișorul de lectură nu trebuie să lipsească și o bibliotecă în care să punem cărțile. Și cum la mine cărți sunt cam prin toata casa, nu împrăștiate, să ne înțelegem, ci bine organizate pe rafturi, pentru acest colțișor un pic nonconformist aș alege ceva modern.

Adică o bibliotecă TemaHome Delta, gri mat pe care am găsit-o cu ajutorul motorului de căutare pentru mobilă și decorațiuni, favi.ro. Am văzut acolo foarte multe modele, din oferta mai multor magazine și am avut posibilitatea să le compar. Așa am reușit să aleg aceast mobilier, zic eu simpatic și ușor vesel, potrivit pentru un colțișor de lectură „la dublu”, părinte-copil.bibliotecă

Voi cum aveți organizat colțul de lectură? Credeți că dacă aș reuși să mi-l amenajez așa, cel mic ar prinde drag de lectură?

4 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.