Internet pentru incepatori: Cum dai clear cache si de ce?

Asa cum am spus deja si banuiesc ca ati observat, blogul meu a suferit cateva schimbari si inca mai sunt cateva detalii de pus la punct in urmatoarele zile. Lucian m-a ajutat sa fac aceste modificari (va povestesc curand despre ce este vorba). Pe masura ce facea modificari la blog, eu sustineam ca nu vad nimic. Unde sunt modificarile? Nu le vad! La un moment dat, el m-a intrebat daca am curatat cache-ul? Evident ca uitasem complet! Nici nu imi trecuse prin cap sa curat memoria browserului si doar era ceva la mintea cocosului! Deci! Astazi va spun rapid cum curatati memoria browserului – clear cache  si de ce.

Ce este memoria cache?

Fiecare dispozitiv (telefon, tableta, calculator) are capacitatea de a memora site-urile vizitate. Un fel de memorie a datelor pe care le utilizati pe acel dispozitiv. Ati intrat pe facebook? Memoria cache a dispozitivului inregistreaza pasii vostri, indiferent ce ce pagina ati intrat, unde ati comentat, ce ati vizualizat. La fel se intampla si cu vizitele voastre pe diverse site-uri ori cautarile pe google, indiferent de browser-ul folosit (opera, mozilla firefox, google chrome, internet explorer etc).

În informatică, memoria cache (sau simplu un cache) este o colecție de date ce sunt o „copie la indigo” a valorilor originale stocate altundeva sau calculate mai devreme, unde operația de aducere din memorie a datelor originale este costisitoare (datorită timpilor mari de acces la memorie) sau costul recalculării acestora este mare, în comparație cu costul citirii acestora din cache. Cu alte cuvinte, un cache este o arie temporară de stocare unde datele utilizate în mod frecvent pot fi depozitate pentru un acces rapid la acestea. Odată ce datele sunt stocate în cache, în viitor vor fi luate de aici și utilizate decât să se încerce readucerea datelor originale sau recalcularea acestora, astfel încât timpul mediu de acces este mai mic.

(Wikipedia, Memoria cache)

Exista mai multe tipuri de memorie cache, dar pe noi ne intereseaza astazi doar acestea

Un cache al paginilor web vizitate recent poate fi gestionat de către programul de navigare pe internet. Unele navigatoare sunt configurate pentru a folosi un proxy extern de tip cache de rețea, un program server prin care toate cererile de rețea sunt rutate astfel încât poate stoca în cache paginile frecvent accesate pentru toată lumea dintr-o organizație. Mulți furnizori de internet folosesc proxy cacheuri la paginile web frecvent accesate pentru a salva din lățimea de bandă a canalului de comunicare.

Motoarele de căutare servesc de asemenea în mod frecvent direct din cache paginile web pe care le-au indexat. De exemplu, Google oferă o legătură „din cache” lângă fiecare rezultat al căutării. Acesta este un lucru folositor în cazul în care paginile web sunt inaccesibile temporar de la serverul de internet.

(Wikipedia, Memoria cache)

Stergerea memoriei cache

De pe telefon

Poate unii dintre voi au observat ca le apare un mesaj pe display-ul telefonului care ii anunta ca nu mai au spatiu disponibil. Multi se grabesc sa stearga din aplicatii, fisiere, poze etc. Gresit! Incepeti cu memoria cache! Ea este cea care va foloseste o parte din spatiul de stocare. Abia pe urma treceti la restul de fisiere de pe telefon. Ma refer la telefoanele si tabletele de tip Android. Acestea au mari probleme din cauza spatiului disponibil.

Pasii de urmat sunt simpli: (1) intra in setari, (2) stocare. Aici vei putea vedea cat spatiu ocupa aplicatiile, jocurile, fisierele, pozele etc. Da click pe fiecare si selecteaza ce vrei sa opresti, sa dezinstalezi etc. Detalii si indrumari pas cu pas gasiti aici.

La telefonul meu Samsung (model mai vechi), am inca o optiune – Smart Manager –> Stocare –> Date inutile –>Sterge.

Browsere de internet (opera, firefox, chrome)

Fiecare browser de internet are aceasta optiune, indiferent de denumirea folosita. Selectiile sunt similare si puteti sterge datele cache din ultima ora, ultima zi, ultima saptamana, ultima luna etc. Ideea este ca puteti sterge datele cache, dar aveti grija ca vi se vor sterge toate parolele memorate pe acel dispozitiv daca bifati casuta respectiva (presupunand ca ati salvat parolele pentru diverse adrese de mail, retele de socializare etc). Va dau doar doua exemple pentru ca este la fel la toate browserele de internet.

Google Chrome

In bara de sus, veti observa 3 puncte verticale. Dati click pe ele si selectati Mai multe instrumente–>Stergeti datele de navigare. Se deschide o pagina noua. Selectati ceea ce va intereseaza – ultima ora/ultima zi/ultima saptamana/ultimele 4 saptamani/de la inceput. Apoi bifati doar casutele care va intereseaza: Istoric de navigare/Istoric de descarcare/Cookies/Imagini si fisiere memorate/Parole etc Apoi dati click pe casuta Sterge datele de navigare.

Opera

Sus in bara, aveti acel O mare, frumos, rosu 😀 Click pe el O–> Mai multe unelte–> Sterge datele de navigare. Se deschide o noua pagina. Selecteaza ce te intereseaza – ultima ora, ultima zi, ultima saptamana, ultimele 4 saptamani, intreaga perioada. Apoi bifeaza casetele care te intereseaza: Istoric de navigare/Istoric de descarcare/Cookies/Imagini si fisiere memorate/Parole etc. Click pe caseta Sterge datele de navigare si gata.

Final

Sper sa va fi fost util acest articol. Daca aveti intrebari, va raspund in masura in care ma pricep 😀

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

12 comentarii publicate

  1. le fac cu ochii inschisi 😀 n-am avut calculator pana la 22 de ani, dar apoi in 2-3 ani deja invatasem mai multe decat cei care facusera informatica si aveau calculatoare in casa de 10 ani.

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Experienta mea #TheconSustineBloggerii - campania nationala de sustinere a bloggerilor · Drumul Vieții
  2. Jetpack micșorează imaginile de pe blog? Soluția e banală · Drumul Vieții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.